Wat gebeurt er in het lichaam van een baby bij reflux?

De slokdarm loopt door het middenrif. Daaronder begint de maag, waardoor een goede functie van het middenrif van groot belang is voor een goede functie van de sluitspier. Bij de geboorte is daarom de eerste huil belangrijk. Wanneer deze krachtig is, komen borstkas en middenrif goed in beweging. Dit is belangrijk voor de longontplooiing, maar ook voor de ruimte voor maag en darmen.

Wanneer de darm niet optimaal doorstroomt, kan de voeding niet goed uit de maag en is de kans dat de voeding omhoogkomt groter. Denk maar aan de monding van de rivier, deze moet vrij zijn en goed doorstromen, anders zal de rivier hogerop overstromen. In ons spijsverteringsstelsel zitten bovendien verschillende sfincters (een soort sluizen) die ervoor zorgen dat bijvoorbeeld spijsverteringssappen goed kunnen inwerken op de voeding. De sfincters worden aangestuurd door een zenuw vanuit de hersenstam en de hoge nek – de nervus vagus – en door de omliggende organen, borstkas en wervelkolom.

Wanneer er spanning zit op de sfincters, dan stroomt de darm niet goed door. Bij baby’s is de sluitspier van de maagingang echter nog niet volledig uitgerijpt, waardoor deze nog niet volledig sluit. Als voeding omhoogkomt vanuit de darmen en er zit ook nog eens spanning op de middenrifszenuw (afkomstig uit het midden van de nek), dan sluit de maagingang nóg minder goed, met reflux als gevolg. Een goede mobiliteit van de schedel en nekwervels is daarom belangrijk voor een goede functie van deze zenuw.

Verder is het belangrijk dat omliggende organen, die verbinding hebben met de maag, zo optimaal mogelijk kunnen bewegen anders belemmeren zij de maaglediging. Ook is het van belang dat de mondbodem, de slokdarm en de luchtpijp voldoende mobiel zijn, zodat zij optimaal kunnen werken bij het slikken.

Hoe kun je (verborgen) reflux herkennen?

Gastro-oesofagele reflux is het terugvloeien van de maaginhoud naar de slokdarm, met of zonder spugen tot gevolg. Er zijn twee vormen van reflux:

  • Gewone reflux: je baby spuugt regelmatig
  • Verborgen reflux: de maaginhoud komt wel omhoog – bijvoorbeeld tot in de keel – maar je baby spuugt het niet uit. Alles zakt vervolgens weer terug naar beneden.

Voor beide vormen geldt dat wanneer dit vaak gebeurt, er irritatie van de slokdarm optreedt. Maar hoe kun je (verborgen) reflux nu herkennen? Onderstaande symptomen kunnen erop wijzen dat jouw baby last heeft van reflux:

  • Spugen, soms zelfs nog lange tijd na de voeding
  • Voeding weer wegslikken (verborgen reflux)
  • Onrustig direct na of al tijdens de voeding, bijvoorbeeld door verslikken
  • Tongetje veel naar buiten steken
  • Onrustig slapen, hazenslaapjes
  • Bij slapen veel ademgeluiden, reutelende of piepende geluiden
  • Huilen bij neerleggen of platliggen
  • Snel verkouden

Wat je osteopaat kan betekenen bij reflux

Reflux is erg naar en pijnlijk voor een baby. Onze ervaren osteopaten weten hoe belangrijk het is om een baby met klachten van (verborgen) reflux zo snel mogelijk te behandelen. Daarom reserveren wij altijd plekjes in de agenda’s bij de osteopaten om baby’s snel te kunnen helpen.

Bij baby’s met refluxklachten zorgen we er met de behandeling voor dat de sluitspieren van de maag (sfincters) meer ontspannen zijn en de darm beter doorstroomt. De mobiliteit van de maag en omliggende organen wordt verbeterd, waardoor de maagingang beter kan sluiten en we beïnvloeden de aansturing door de vaguszenuw vrij te maken.

Voor de behandeling gebruiken wij lekker grote babykussens voor een comfortabele behandeling van je baby. We behandelen op een zachte manier en zorgen ervoor dat jouw kindje er zo comfortabel mogelijk bij ligt. Osteopathie is dan ook een veilige behandelmethode voor baby’s en ideaal bij het verhelpen van refluxklachten. 

Meer weten over osteopathie bij (verborgen) reflux?

Heeft jouw baby (verborgen) reflux? Dan biedt osteopathie uitkomst. Wil je weten hoe we jouw kindje kunnen helpen? Neem dan contact met ons op voor een intake. Wij informeren je graag.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Knuffelen, knuffelen, knuffelen!

Lees meer

Babymassage bij reflux

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Zeer professioneel, vriendelijk en met succes behandeld aan schouderblessure.

Patricia
2022-11-15
9

Ik kwam met klachten aan si gewricht met uitstraling naar rechterbeen. Na 3 behandelingen is de pijn geminimaliseerd en heb ik meer bewegingsvrijheid gekregen in mijn bekken.

Arabel
2022-10-30
9

Ik had al 1,5 jaar pijn en heb hiervoor allerlei onderzoeken in het ziekenhuis gehad zonder dat de oorzaak gevonden werd. Anton heeft goed naar mijn verhaal geluisterd en al na 3 behandelingen is de...

Anita
2022-10-10
10

Was niet bekend met de osteopathie. heb veel baat gehad bij de behandelingen. Behandelaar had snel door dat het hier om de weke delen in het lichaam gaat. Verklevingen a,g,v. vele operaties.

meneer Johannes
2022-10-10
8

goed geduldig professioneel

Jurgen
2022-10-07
10

Werd snel geholpen met mijn klacht. Was zeer effectief en goed verholpen

meneer cees
2022-10-06
10

Laura heeft mij echt geweldig geholpen! Gelukkig van mijn pijn af waar ik al jaren mee ziekenhuis in en ziekenhuis uit liep.

Ingrid
2022-10-03
9

Wordt fijn en goed behandeld.

Marcel
2022-10-01
8

De afspraken bij osteopaat Wouter bevielen best goed en de behandelingen hebben voor een lichte verbetering gezorgd. Helaas niet het gewenste resultaat na een aantal afspraken, maar het was wel goed...

Romeo Gagliotti
2022-09-26
10

Heel fijn geholpen.

ouder(s)/verzorger(s) van Mara
2022-09-17
10

Na een paar behandelingen kon ik zonder klachten weer verder. Ik heb het als vriendelijk, deskundig en duidelijke uitleg ervaren.

Tanja Walter
2022-09-15
10

Mijn baby had al een paar maanden last van obstipatie. De huisarts bleef meer en meer laxeermiddelen voorschrijven, met als resultaat nog meer buikpijn. Zo kon het niet verder. Ik was vrij sceptisch,...

Anoniem
2022-09-15
10

Heel erg snel van diverse sportblessures en kleine pijntjes afgeholpen. Zeer deskundig geholpen en gehele lichaam werd gekeken. Waardoor er weer heel snel vol gesport kon worden .

Wesley
2022-09-12
10

Onze zoon Sam is hier heel fijn behandeld door Job. Zijn slaap problemen zijn echt een stuk minder geworden en hij heeft veel meer rust. Ook konden we snel terecht hier.

Lotte
2022-09-10
10

Fijn dat een behandeling aangepast wordt aan de persoon, mijn zoon 13 jaar, adhd-er, heerlijk druk en afgeleid werd super goed geaccepteerd en met geduld gehoord. Ook zijn behandeling is geslaagd....

ouder(s)/verzorger(s) van Sil
2022-08-22
8

Goede aandacht en luisteren naar situatie die je schetst. Houden rekening met persoonlijke grenzen.

ouder(s)/verzorger(s) van Anne
2022-08-19
10

Kon erg snel terecht met mijn klachten waardoor ze niet erger zijn geworden

Renske
2022-08-16
8

De behandeling heeft de pijn veel doen verminderen.

Caspar
2022-08-01
10

Miranda heeft ons zoontje van toen 2 maanden echt geweldig goed geholpen. Ze stelt hem voordat ze begint eerst op het gemak waarna ze een grote glimlach terugkrijgt voordat ze begon. Na de 1e...

Janneke kox
2022-07-28
10

Veel bekken bodem klachten ervaren tijdens de zwangerschap, altijd super geholpen en me ook gehoord gevoeld. Een aanrader!

Fleur
2022-07-27
10

Laura is zeer deskundig, maakt laagdrempelig contact met kind, we hebben snel een afspraak kunnen maken, prettige benadering tijdens de behandeling.

Ouder
2022-07-25
10

Toen ik relatief kort voor mijn vakantie pijn in beide voeten kreeg, heeft de secretaresse haar uiterste best gedaan om nog voor mijn vakantie afspraken in te plannen. Dankzij de behandelingen en...

Monique
2022-07-24
10

Zie hierboven

Leny
2022-07-20
10

Bij het eerste telefonische contact werd ik vriendelijk te woord gestaan door de assistente en er kon al voor 2 dagen later een afspraak worden gemaakt voor mijn zoon. Het eerste consult was een...

Irma Robben
2022-07-14
10

Onze zoon kwam voor klachten van de rib en rug. Hij kan zelf niet altijd duidelijk aangeven wat pijnlijk is, Anton laat hem zich op zijn gemak voelen en geeft hem de tijd om aan te geven wat de...

ouder(s)/verzorger(s) van Lars
2022-07-12