Wat is concentratie en wanneer is het nodig?

Concentratie is de vaardigheid om gedurende een bepaalde tijd intensief de aandacht te kunnen richten op een bepaalde opdracht. Een opdracht kan uitvoerend van aard zijn zoals het maken van een taak op school, het maken van huiswerk of het geven van een spreekbeurt. Hierbij laat het kind veelal lichamelijke handelingen zien.

Een opdracht kan ook luisteren, lezen of opletten zijn, waarbij het kind de stof vanuit een externe bron gaat opnemen en je het kind (als het goed is) rustig en met aandacht ziet zitten. Samengevat is concentratie nodig bij het aanleren van kennis en vaardigheden, bij het uitvoeren van taken en bij toets momenten.

Wanneer spreken we van concentratieproblemen

Heel simpel gezegd is er sprake van een concentratieprobleem wanneer het kind niet in staat is om gedurende een bepaalde tijd intensief de aandacht te richten op een opdracht. Het probleem kan opgesplitst worden in een stoornis of in een belemmering.

Bij een stoornis is een structurele oorzaak zoals bijvoorbeeld ADHD de oorzaak dat het kind zich niet goed kan concentreren.

Bij een belemmering heeft het kind wel het vermogen om zich te concentreren, maar zijn er factoren die resulteren in een afname van de mogelijkheid tot concentratie.

Osteopathische visie op concentratieproblemen bij kinderen

De voorwaarden die nodig zijn om goed te concentreren liggen op meerdere gebieden. Het kind dient het vermogen te hebben tot concentratie, maar ook de omgeving zelf is van belang om de aandacht bij een opdracht te kunnen houden. Het zenuwstelsel heeft hierbij een belangrijke functie. Het verzamelt en verwerkt prikkels vanuit het lichaam zelf en van buiten het lichaam.

De hele dag door geeft jouw lichaam je signalen. Denk maar aan honger, dorst, een volle blaas of slaap. Dit alles is nodig om het lichaam goed te laten functioneren. Het zenuwstelsel stelt je ook in staat om met de omgeving te communiceren. Zintuigen pikken informatie op bij alles wat we zien, horen, ruiken, proeven en voelen. Eigenlijk is het zenuwstelsel een beetje te vergelijken met een container.

Als er bij het kind in het lichaam bewegingsverlies is, zorgt dit voor prikkeling vanuit het lichaam zelf naar het zenuwstelsel. Bewegingsverlies zorgt er ook voor dat het kind moet compenseren elders in het lichaam. Als er bijvoorbeeld teveel spierspanning is van de spieren die de rug strekken, dan is het moeilijk om gedurende langere tijd te zitten. Dit kan zich uiten in onrustig gedrag op de stoel, omdat het kind zoekt naar een comfortabele houding. De container wordt in dat geval deels gevuld met ‘zinloze’ informatie. Er blijft dan minder ruimte over om externe nieuwe informatie of andere zaken in de container te stoppen.

Wat kan de osteopaat doen bij concentratieproblemen bij kinderen

Concentratieproblemen zijn complexere hulpvragen. Het is niet mogelijk om een volledig beeld te schetsen van wat de mogelijkheden zijn binnen de osteopathie. Kort door de bocht kan wel gezegd worden dat de osteopaat vooral het lichaam van het kind kan beïnvloeden. Door bewegingsverliezen op te sporen en te behandelen, wordt de ‘container’ wat leger, waardoor er meer ruimte ontstaat voor het kind om zijn aandacht te kunnen richten. Hierbij maakt het niet uit of het kind een concentratieprobleem of een concentratiebelemmering heeft. Een kind met ADHD kan door bewegingsverlies namelijk ook geremd worden in zijn (al meer beperkte) mogelijkheid tot concentratie.

Als je je afvraagt of de osteopaat iets voor jouw kind kan betekenen is het bij ons mogelijk om een vrijblijvend adviesgesprek te plannen. De osteopaat kan je dan meer gerichte informatie geven over de mogelijkheden van behandeling.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Help je kind concentreren

Lees meer

Wat anderen zeggen

9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29
10

2x geholpen voor mijn burn-out, na elke sessies voelde ik mij ontspannen en lekkerder in mijn vel. Blij met het resultaat!

H.
2023-08-25
9

Job toonde zich empathisch, dacht met me mee over de mogelijke oorzaken en preventiemogelijkheden en wist duidelijk wat hij deed. Zeer toegankelijk, vriendelijk en deskundig!

Boudewijn
2023-08-16
10

Wij hadden onze behandelingen met ons gezin bij Job en dit is goed bevallen. Het was onze eerste keer bij n osteopaat. Job lichtte ook alles duidelijk toe. Zeer tevreden en de klachten zijn...

Westerhout
2023-08-15
10

Fijn dat er zo goed geluisterd en gekeken wordt naar de vraag van de persoon.

Luc
2023-08-11
10

Met respect Duidelijke uitleg Gemoedelijk

Jeanne
2023-07-23
9

De osteopaat was de eerste persoon die voedingsadviezen gaf. Dit heeft me echt geholpen en de klachten verminderd.

mevrouw E. Spooren
2023-07-13
7

veel beter als alle voorgaande behandelingen bij fysio's.

Jan
2023-07-10
10

We zijn erg fijn geholpen door deze praktijk op een duidelijke gestructureerde manier.

Karolina
2023-07-06