Wat is een oorontsteking?

Oorontstekingen komen het meest voor bij kinderen tussen 6 maanden en 2 jaar. Maar wat wil dat nu zeggen, een oorontsteking? Meestal gaat het hier over een ontsteking van het middenoor. Hierdoor stapelt zich vocht op achter het trommelvlies. Door deze opstapeling van vocht en pus, verhoogt de druk in het oor. Het trommelvlies gaat bol staan en dit zorgt voor veel pijn en ongemak. Hierdoor kan het moeilijk zijn om te slapen, te liggen en te eten. Je kind kan ook koorts krijgen en zal regelmatig naar het pijnlijke oor grijpen.

Door de verhoogde druk in het oor, kan het trommelvlies scheuren, waardoor het ontstekingsvocht nu wel uit het oor kan lopen. Dit is wat men noemt een ‘loopoor’. De druk en de pijn nemen dan weer af, net als de koorts.

Deze klachten, samen met de symptomen van een verkoudheid, maken een middenoorontsteking zo vervelend en verklaren ook waarom je baby/kind zo hangerig, hongerig en huilerig kan zijn.

Wat gebeurt er in je lichaam van je kind bij een oorontsteking?

Meestal is een oorontsteking het gevolg van een verkoudheid. De neus en het middenoor staan namelijk met elkaar in verbinding door een lange buis. Deze buis – ook wel de buis van Eustachius genoemd – moet de druk in het oor regelen en zorgen voor drainage van vloeistof en slijm.

De meer horizontale ligging van deze buis bij baby’s en kinderen zorgt al voor een slechtere afvoer van oor naar neus. Niet alleen de ligging is belangrijk, ook een minder goede mobiliteit van het oor, de schedelbotten, de afvoer van het oor naar de neus/keel en de buis van Eustachius kunnen ervoor zorgen dat jouw kind één of meerdere oorontstekingen ontwikkelt. De aansturing van spiertjes die het openen en sluiten van de buis moeten regelen, kunnen verstoord geraken. Dit alles zorgt voor een slechtere drainage van de buis van Eustachius, maar ook voor een slechtere doorbloeding in deze regio. Dit belemmert het lichaam bij het opruimen van de ontsteking. Wil het oor goed genezen, dan is het van essentieel belang dat ook de buis van Eustachius goed functioneert en dat het ontstekingsvocht goed kan worden afgevoerd.  Gebeurt dit niet, dan blijft de oorontsteking vaak lang duren.

Een oorontsteking heeft niet alleen een lokale oorzaak, vaak spelen verschillende factoren een rol. Ook de slijmvliezen van de darmen hebben een belangrijke functie in de immuniteit en afweer van je baby of kind. Als er ook hier bewegingsverliezen voorkomen, kan dit zorgen voor algemeen lagere immuniteit. Hierdoor kan een oorontsteking zich sneller ontwikkelen.

Wat een osteopaat kan betekenen bij oorontsteking

Heeft je kind eerder een oorontsteking gehad of heeft het last van terugkerende ontstekingen? Dan is het goed om dit eens te laten onderzoeken door de osteopaat. Als osteopaat gaan we op zoek naar bewegingsverliezen lokaal ter hoogte van het oor en de schedelbotten die hierbij horen of hiermee in verbinding staan. Ook kijken we naar andere plaatsen in het lichaam, zoals het darmstelsel.

Aangezien de ontsteking zelf ook kan zorgen voor mobiliteitsverlies en een slechtere doorbloeding in de regio van het oor, creëert een vorige oorontsteking vaak een ideale situatie voor een nieuwe oorontsteking. Osteopathie kan hier dus ook preventief werken en ervoor zorgen dat de oorontsteking geen chronisch karakter krijgt.

De osteopaat zal met zachte manuele technieken de schedelbotten van je baby of kind onderzoeken en behandelen, met als doel de mobiliteit rond het oor en de buis van Eustachius te verbeteren. Een betere mobiliteit zorgt voor een betere doorbloeding in deze regio, waardoor de functie van de buis wordt hersteld en ontstekingsvocht kan worden afgevoerd.

Indien nodig wordt ook het darmstelsel onderzocht en behandeld omdat problemen in dit gebied het herstel kunnen beïnvloeden. De technieken die gebruikt worden bij deze behandeling zijn uitermate zacht en niet pijnlijk voor uw baby of kind.

Had je kindje een moeilijke start? Was de bevalling zwaar voor zowel jou als je kindje? Is je kind vaak verkouden of ziek? Heeft het recent een oorontsteking doorgemaakt of al een aantal keer in de afgelopen periode? Twijfel dan zeker niet om een afspraak te maken! Als osteopaat kunnen we ervoor zorgen dat deze oorontsteking eenmalig blijft. Ook preventief werken is nuttig om zo problemen in de toekomst te vermijden.

Een oorontsteking is veel voorkomend, maar zeker niet de enige klacht bij een pasgeboren baby of kind. Ook reflux, krampjes, voorkeurshouding, een afplatting in de schedel en zoveel meer klachten kunnen aan de basis liggen van een oorontsteking of andere problemen op latere leeftijd.

Goede raad van Tante Kaat: laat je kind even checken bij een osteopaat want “prevention is better than cure!”.

Heeft jouw kind last van ooronsteking?

Neem dan contact met ons op. We kijken graag met je mee om te zien of we je kunnen helpen.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Tips bij oorontsteking

Lees meer

Wat anderen zeggen

9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29
10

2x geholpen voor mijn burn-out, na elke sessies voelde ik mij ontspannen en lekkerder in mijn vel. Blij met het resultaat!

H.
2023-08-25
9

Job toonde zich empathisch, dacht met me mee over de mogelijke oorzaken en preventiemogelijkheden en wist duidelijk wat hij deed. Zeer toegankelijk, vriendelijk en deskundig!

Boudewijn
2023-08-16
10

Wij hadden onze behandelingen met ons gezin bij Job en dit is goed bevallen. Het was onze eerste keer bij n osteopaat. Job lichtte ook alles duidelijk toe. Zeer tevreden en de klachten zijn...

Westerhout
2023-08-15
10

Fijn dat er zo goed geluisterd en gekeken wordt naar de vraag van de persoon.

Luc
2023-08-11
10

Met respect Duidelijke uitleg Gemoedelijk

Jeanne
2023-07-23
9

De osteopaat was de eerste persoon die voedingsadviezen gaf. Dit heeft me echt geholpen en de klachten verminderd.

mevrouw E. Spooren
2023-07-13
7

veel beter als alle voorgaande behandelingen bij fysio's.

Jan
2023-07-10
10

We zijn erg fijn geholpen door deze praktijk op een duidelijke gestructureerde manier.

Karolina
2023-07-06