Wat is scoliose?

Er zijn verschillende vormen van scoliose, zoals:

  • C-scoliose: er is sprake van één kromming;
  • S-scoliose: er zijn twee krommingen aanwezig;
  • Congenitale scoliose: de scoliose is al aanwezig vanaf de geboorte, omdat er bepaalde wervels verkeerd gegroeid en ontwikkeld zijn;
  • Neuromusculaire scoliose: de scoliose wordt veroorzaakt door een aandoening van de spieren;
  • Idiopathische scoliose: meest voorkomend, maar helaas is de oorzaak onbekend.

De congenitale en neuromusculaire scoliose zijn beide vaak al op hele jonge leeftijd zichtbaar, maar komen ook relatief weinig voor. De scoliose die we het meeste zien, in ongeveer 80% van de gevallen, is de idiopatische scoliose. Van deze scoliose weten we niet goed wat de oorzaak is. Wel zien we dat deze vorm vaker voorkomt bij meisjes en dat het vaker binnen één familie terugkomt. Ook ontstaat deze scoliose vaak rond de puberteit, als er veel groei plaatsvindt in het lichaam.

Wat gebeurt er in het lichaam van een kind met scoliose?

Je hoeft geen klachten te hebben van een scoliose. Wel functioneert je lichaam hierdoor niet in balans en is het uit evenwicht. Symptomen van een scoliose zijn o.a. een ongelijke schouderhoogte, een afstaand schouderblad, een ongelijke taille en/of borstkas of een bochel. Ook kan een kind last hebben van vermoeidheidsklachten of ademhalingsproblemen. Vermoeidheid kan ontstaan doordat de spieren die zorgen voor een juiste houding harder moeten werken dan normaal. Ademhalingsproblemen komen vaak pas voor bij een flinke kromming.

Wat kan de osteopaat betekenen bij scoliose bij kinderen?

Als osteopaat kijken we naar de algehele beweeglijkheid van het lichaam van jouw kind. Een scoliose kan niet alleen ontstaan door een disbalans in spieren en gewrichten, maar ook door een disbalans die bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door een verminderde mobiliteit van een orgaan. De kromming van de rug ontstaat dan door een continue trekkracht van dat orgaan, door een rotatie die het lichaam maakt om het orgaan te ondersteunen of door het trekken van de fascia aan de wervelkolom, het bekken of de ribben.

De reguliere behandeling van een scoliose is het meest belangrijk tijdens de groei van een kind. Het doel is het sterk en soepel houden van de wervelkolom, waardoor we verergering van de kromming proberen te voorkomen. De belangrijkste component is dan ook het trainen van de spieren die verantwoordelijk zijn voor een juiste houding.

Tijdens de behandeling is het doel om de balans in het lichaam te herstellen, waardoor de wervelkolom zijn kromming verliest of minimaliseert/stabiliseert. We kunnen hierbij zowel werken op de mobiliteit van spieren en gewrichten, als ook op de fasciale structuren rondom de organen. Deze laatste kunnen bij een disbalans zorgen voor de trekkrachten aan de wervelkolom. Daarnaast is het doen van oefeningen erg belangrijk om de nieuwe balans te ondersteunen.

Heeft jouw kind last van scoliose?

Neem dan even contact met ons op. We plannen graag een afspraak in voor een behandeling.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Oefening bij scoliose

Lees meer

Wat anderen zeggen

9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29
10

2x geholpen voor mijn burn-out, na elke sessies voelde ik mij ontspannen en lekkerder in mijn vel. Blij met het resultaat!

H.
2023-08-25
9

Job toonde zich empathisch, dacht met me mee over de mogelijke oorzaken en preventiemogelijkheden en wist duidelijk wat hij deed. Zeer toegankelijk, vriendelijk en deskundig!

Boudewijn
2023-08-16
10

Wij hadden onze behandelingen met ons gezin bij Job en dit is goed bevallen. Het was onze eerste keer bij n osteopaat. Job lichtte ook alles duidelijk toe. Zeer tevreden en de klachten zijn...

Westerhout
2023-08-15
10

Fijn dat er zo goed geluisterd en gekeken wordt naar de vraag van de persoon.

Luc
2023-08-11
10

Met respect Duidelijke uitleg Gemoedelijk

Jeanne
2023-07-23
9

De osteopaat was de eerste persoon die voedingsadviezen gaf. Dit heeft me echt geholpen en de klachten verminderd.

mevrouw E. Spooren
2023-07-13
7

veel beter als alle voorgaande behandelingen bij fysio's.

Jan
2023-07-10
10

We zijn erg fijn geholpen door deze praktijk op een duidelijke gestructureerde manier.

Karolina
2023-07-06