Wat is scoliose?

Er zijn verschillende vormen van scoliose, zoals:

  • C-scoliose: er is sprake van één kromming;
  • S-scoliose: er zijn twee krommingen aanwezig;
  • Congenitale scoliose: de scoliose is al aanwezig vanaf de geboorte, omdat er bepaalde wervels verkeerd gegroeid en ontwikkeld zijn;
  • Neuromusculaire scoliose: de scoliose wordt veroorzaakt door een aandoening van de spieren;
  • Idiopathische scoliose: meest voorkomend, maar helaas is de oorzaak onbekend.

De congenitale en neuromusculaire scoliose zijn beide vaak al op hele jonge leeftijd zichtbaar, maar komen ook relatief weinig voor. De scoliose die we het meeste zien, in ongeveer 80% van de gevallen, is de idiopatische scoliose. Van deze scoliose weten we niet goed wat de oorzaak is. Wel zien we dat deze vorm vaker voorkomt bij meisjes en dat het vaker binnen één familie terugkomt. Ook ontstaat deze scoliose vaak rond de puberteit, als er veel groei plaatsvindt in het lichaam.

Wat gebeurt er in het lichaam van een kind met scoliose?

Je hoeft geen klachten te hebben van een scoliose. Wel functioneert je lichaam hierdoor niet in balans en is het uit evenwicht. Symptomen van een scoliose zijn o.a. een ongelijke schouderhoogte, een afstaand schouderblad, een ongelijke taille en/of borstkas of een bochel. Ook kan een kind last hebben van vermoeidheidsklachten of ademhalingsproblemen. Vermoeidheid kan ontstaan doordat de spieren die zorgen voor een juiste houding harder moeten werken dan normaal. Ademhalingsproblemen komen vaak pas voor bij een flinke kromming.

Wat kan de osteopaat betekenen bij scoliose bij kinderen?

Als osteopaat kijken we naar de algehele beweeglijkheid van het lichaam van jouw kind. Een scoliose kan niet alleen ontstaan door een disbalans in spieren en gewrichten, maar ook door een disbalans die bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door een verminderde mobiliteit van een orgaan. De kromming van de rug ontstaat dan door een continue trekkracht van dat orgaan, door een rotatie die het lichaam maakt om het orgaan te ondersteunen of door het trekken van de fascia aan de wervelkolom, het bekken of de ribben.

De reguliere behandeling van een scoliose is het meest belangrijk tijdens de groei van een kind. Het doel is het sterk en soepel houden van de wervelkolom, waardoor we verergering van de kromming proberen te voorkomen. De belangrijkste component is dan ook het trainen van de spieren die verantwoordelijk zijn voor een juiste houding.

Tijdens de behandeling is het doel om de balans in het lichaam te herstellen, waardoor de wervelkolom zijn kromming verliest of minimaliseert/stabiliseert. We kunnen hierbij zowel werken op de mobiliteit van spieren en gewrichten, als ook op de fasciale structuren rondom de organen. Deze laatste kunnen bij een disbalans zorgen voor de trekkrachten aan de wervelkolom. Daarnaast is het doen van oefeningen erg belangrijk om de nieuwe balans te ondersteunen.

Heeft jouw kind last van scoliose?

Neem dan even contact met ons op. We plannen graag een afspraak in voor een behandeling.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Oefening bij scoliose

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29
10

2x geholpen voor mijn burn-out, na elke sessies voelde ik mij ontspannen en lekkerder in mijn vel. Blij met het resultaat!

H.
2023-08-25
9

Job toonde zich empathisch, dacht met me mee over de mogelijke oorzaken en preventiemogelijkheden en wist duidelijk wat hij deed. Zeer toegankelijk, vriendelijk en deskundig!

Boudewijn
2023-08-16
10

Wij hadden onze behandelingen met ons gezin bij Job en dit is goed bevallen. Het was onze eerste keer bij n osteopaat. Job lichtte ook alles duidelijk toe. Zeer tevreden en de klachten zijn...

Westerhout
2023-08-15
10

Fijn dat er zo goed geluisterd en gekeken wordt naar de vraag van de persoon.

Luc
2023-08-11
10

Met respect Duidelijke uitleg Gemoedelijk

Jeanne
2023-07-23
9

De osteopaat was de eerste persoon die voedingsadviezen gaf. Dit heeft me echt geholpen en de klachten verminderd.

mevrouw E. Spooren
2023-07-13
7

veel beter als alle voorgaande behandelingen bij fysio's.

Jan
2023-07-10
10

We zijn erg fijn geholpen door deze praktijk op een duidelijke gestructureerde manier.

Karolina
2023-07-06
9

Konden heel snel terecht, super kundig

Joep
2023-07-03
10

Ontzettend blij dat we (weer) geweest zijn. Er wordt zo goed geluisterd naar dochter en naar mij en we merkte super snel resultaat!

ouders/verzorgers van Tess
2023-06-18
10

Miranda luistert écht naar je en weet wat ze doet. Op een fijne manier en met humor weet ze precies de juiste dingen te zeggen en slaat de spijker op z'n kop.

Daphne
2023-06-14
10

Ik werd goed geholpen. Ik ben van mijn klachten/pijn af. Mijn dochtertje van 6maanden oud heeft ook toen goede behandeling gehad. Uitstekend!

S.K.
2023-06-05
9

Goed geluisterd, goede adviezen.

ouder(s)/verzorger(s) van Ruben
2023-06-02
9

Prima duidelijke voorspelling.

Tessa
2023-05-27
9

Mijn baby had krampen en reflux, na drie behandelingen was hij veel beter

ouder(s)/verzorger(s) van Levy
2023-05-26
10

Effective treatment for my neck and back pain, and got to the root-cause for the years of issues (since teenage years). Previous physiotherapists only treated the pain "now", no treatment or answers...

David
2023-05-24
8

Goed

A.
2023-05-23
8

Hele fijne behandeling maar voor mij niet het gewenste resultaat behaald helaas.

Mevrouw Wouters
2023-05-08
9

Duidelijke uitleg gehad . Voelde dat ze begreep wat ik bedoelde , nam me serieus .

Mevrouw v Tuijn
2023-05-04
10

Fijn behandeld en een goede klik met de behandelaar.

Karin
2023-05-01