5 tips voor voeding bij eczeem

Eczeem en voeding zijn vaak onlosmakelijk verbonden met elkaar. Verzorging van de huid van binnenuit is heel belangrijk, zeker bij huidaandoeningen zoals eczeem. Een gezonde, bewuste voeding helpt daar bij. Onderstaande tips gelden voor iedereen met eczeem.

1) Drink voldoende water. Drink voldoende (bron)water of kruidenthee per dag om de huid te hydrateren. Je drinkt voldoende als je gemiddeld 35 ml per kg lichaamsgewicht drinkt. Vermijd het drinken van frisdranken. Deze dranken bevatten veel (kunstmatige) suikers en plegen daardoor mineralenroofbouw op je lichaam. Om je lever te ontlasten kun je beter ook opletten met koffie en alcohol.

2) Eet verse producten. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen. Eet geen kant-en-klaar maaltijden en gebruik bij de bereiding van je maaltijden geen ‘pakjes en blikjes’. Eet minimaal 500 gram verse groenten en vers fruit per dag. Vermijd fruit zoals banaan, citrusvruchten, kersen, abrikozen en ananas, want deze kunnen eczeem verergeren. Blauwe bessen zijn juist uitermate goed voor je, omdat ze boordevol antioxidanten en anthocyanidinen zitten.

3) Neem voldoende vet (omega vetzuren). Kies voor het voeden van je huid en slijmvliezen voor gezonde vetten, zoals vette vis (zalm, haring, makreel, tonijn). Of kies voor noten en zaden die onverhit en ongezouten zijn. Wissel af tussen biologisch gepeld hennepzaad, chiazaad, (on)gebroken lijnzaad en pompoen-, zonnebloem- en pijnboompitten. Bakken en braden doe je het beste in roomboter en olijfolie. Dit kun je ook koud gebruiken. Ook hennepzaad-, lijnzaad- of walnootolie kun je, zonder deze te verhitten, gebruiken.

4) Neem zwavelhoudende aminozuren voor de opbouw van de huid. Er zijn veel producten waarin je zwavelhoudende aminozuren kunt vinden. Kies voor plantaardige eiwitten zoals tofu, tempé, peulvruchten en verse noten. Maar ook voor biologisch (hormoonvrij) vlees of gevogelte. Voor eiwitten uit zuivel kun je kiezen voor plantaardige zuivel, zoals geiten-, schapen- of sojayoghurt. Probeer ook eens rijst-, haver-, quinoa- of amandelmelk. Let op: eczeem kan wel verergeren door zuivel van de koe (ook van de geit en het schaap). Kijk eens of het tijdelijk elimineren van dierlijk zuivel verbetering brengt bij huidklachten.

5) Neem voldoende vitaminen. Vitamine B is belangrijk voor een gezonde huid. Er zijn verschillende soorten B-vitaminen die met elkaar samenwerken. Kies daarom voor zaden, peulvruchten, eieren, vette vis, kiemgroenten, quinoa, groene bladgroenten zoals boerenkool en andijvie (spinazie liever niet i.v.m. de biogene aminen), linzen, zwarte bonen, spruitjes, broccoli en asperges. Vitamine A en D zijn belangrijk voor epitheelvernieuwing van de slijmvliezen. Vitamine A zit in dierlijke producten als vlees (biologische lever), zuivel, vis en eidooier. Provitamine A zit in groenten, zoals worteltjes, bloemkool, spitskool en fruit (abrikozen). Provitamines zet het lichaam om in vitamine A. Vitamine D zit in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Het mineraal zink is ook zeer belangrijk bij huidklachten. Vlees, vis, gevogelte, peulvruchten en noten en zaden zijn rijk aan zink.

En verder …

Buiten de voeding om is het belangrijk om te bewegen en een goede buikademhaling te doen. Door te bewegen met je lichaam beweeg je ook je buik, waardoor de organen worden gestimuleerd. Door een goede buikademhaling draineer je je buik waardoor afvalstoffen worden afgevoerd.

Succes!

Last van eczeem?

Dit zijn slechts een paar tips die kunnen helpen om eczeem bij volwassenen, kinderen en baby’s te verlichten. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op. We vertellen je graag hoe we kunnen helpen.

Relevante indicaties

Indicaties

Lees meer

Eczeem

Lees meer

Eczeem

Lees meer

Eczeem

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Zeer professioneel, vriendelijk en met succes behandeld aan schouderblessure.

Patricia
2022-11-15
9

Ik kwam met klachten aan si gewricht met uitstraling naar rechterbeen. Na 3 behandelingen is de pijn geminimaliseerd en heb ik meer bewegingsvrijheid gekregen in mijn bekken.

Arabel
2022-10-30
9

Ik had al 1,5 jaar pijn en heb hiervoor allerlei onderzoeken in het ziekenhuis gehad zonder dat de oorzaak gevonden werd. Anton heeft goed naar mijn verhaal geluisterd en al na 3 behandelingen is de...

Anita
2022-10-10
10

Was niet bekend met de osteopathie. heb veel baat gehad bij de behandelingen. Behandelaar had snel door dat het hier om de weke delen in het lichaam gaat. Verklevingen a,g,v. vele operaties.

meneer Johannes
2022-10-10
8

goed geduldig professioneel

Jurgen
2022-10-07
10

Werd snel geholpen met mijn klacht. Was zeer effectief en goed verholpen

meneer cees
2022-10-06
10

Laura heeft mij echt geweldig geholpen! Gelukkig van mijn pijn af waar ik al jaren mee ziekenhuis in en ziekenhuis uit liep.

Ingrid
2022-10-03
9

Wordt fijn en goed behandeld.

Marcel
2022-10-01
8

De afspraken bij osteopaat Wouter bevielen best goed en de behandelingen hebben voor een lichte verbetering gezorgd. Helaas niet het gewenste resultaat na een aantal afspraken, maar het was wel goed...

Romeo Gagliotti
2022-09-26
10

Heel fijn geholpen.

ouder(s)/verzorger(s) van Mara
2022-09-17
10

Na een paar behandelingen kon ik zonder klachten weer verder. Ik heb het als vriendelijk, deskundig en duidelijke uitleg ervaren.

Tanja Walter
2022-09-15
10

Mijn baby had al een paar maanden last van obstipatie. De huisarts bleef meer en meer laxeermiddelen voorschrijven, met als resultaat nog meer buikpijn. Zo kon het niet verder. Ik was vrij sceptisch,...

Anoniem
2022-09-15
10

Heel erg snel van diverse sportblessures en kleine pijntjes afgeholpen. Zeer deskundig geholpen en gehele lichaam werd gekeken. Waardoor er weer heel snel vol gesport kon worden .

Wesley
2022-09-12
10

Onze zoon Sam is hier heel fijn behandeld door Job. Zijn slaap problemen zijn echt een stuk minder geworden en hij heeft veel meer rust. Ook konden we snel terecht hier.

Lotte
2022-09-10
10

Fijn dat een behandeling aangepast wordt aan de persoon, mijn zoon 13 jaar, adhd-er, heerlijk druk en afgeleid werd super goed geaccepteerd en met geduld gehoord. Ook zijn behandeling is geslaagd....

ouder(s)/verzorger(s) van Sil
2022-08-22
8

Goede aandacht en luisteren naar situatie die je schetst. Houden rekening met persoonlijke grenzen.

ouder(s)/verzorger(s) van Anne
2022-08-19
10

Kon erg snel terecht met mijn klachten waardoor ze niet erger zijn geworden

Renske
2022-08-16
8

De behandeling heeft de pijn veel doen verminderen.

Caspar
2022-08-01
10

Miranda heeft ons zoontje van toen 2 maanden echt geweldig goed geholpen. Ze stelt hem voordat ze begint eerst op het gemak waarna ze een grote glimlach terugkrijgt voordat ze begon. Na de 1e...

Janneke kox
2022-07-28
10

Veel bekken bodem klachten ervaren tijdens de zwangerschap, altijd super geholpen en me ook gehoord gevoeld. Een aanrader!

Fleur
2022-07-27
10

Laura is zeer deskundig, maakt laagdrempelig contact met kind, we hebben snel een afspraak kunnen maken, prettige benadering tijdens de behandeling.

Ouder
2022-07-25
10

Toen ik relatief kort voor mijn vakantie pijn in beide voeten kreeg, heeft de secretaresse haar uiterste best gedaan om nog voor mijn vakantie afspraken in te plannen. Dankzij de behandelingen en...

Monique
2022-07-24
10

Zie hierboven

Leny
2022-07-20
10

Bij het eerste telefonische contact werd ik vriendelijk te woord gestaan door de assistente en er kon al voor 2 dagen later een afspraak worden gemaakt voor mijn zoon. Het eerste consult was een...

Irma Robben
2022-07-14
10

Onze zoon kwam voor klachten van de rib en rug. Hij kan zelf niet altijd duidelijk aangeven wat pijnlijk is, Anton laat hem zich op zijn gemak voelen en geeft hem de tijd om aan te geven wat de...

ouder(s)/verzorger(s) van Lars
2022-07-12