Tips bij herstel na ongeval
Heb jij last van blijvende klachten na een ongeval? Osteopathie kan helpen om je herstel te bevorderen, maar zelf kun je ook wat doen om minder last te ervaren. Lees hieronder hoe.
Zorg voor genoeg uren slaap, zowel tijdens de herstelfase na een ongeval als daarna. Feitelijk herstellen we elke nacht door goed te slapen, ook al zijn we ons niet altijd bewust van letsel. Jouw lichaam is voortdurend aan het herstellen van zowel mechanische als chemische schade. Hiermee bedoelen we de schade van afvalstoffen in het lichaam die door de stofwisseling geproduceerd worden. Deze afvalstoffen zijn tijdens de herstelperiode van een trauma of ziekte opmerkelijk meer aanwezig dan in situaties waarbij het lichaam geen extra belasting heeft gekregen, en moeten vervolgens opgeruimd worden en worden afgevoerd via urine of ontlasting.
Dit betekent dat je na een goede nachtrust toch wel voorzichtig de grens kunt opzoeken van wat jouw lichaam op die dag aankan, door rustig een herstelschema van de osteopaat, fysiotherapeut of behandelende arts op te volgen. Zo leer je je eigen grenzen te herkennen door pijnsignalen, vermoeidheid of andere klachten die met jouw ongeval te maken hebben.
Hieronder volgen meerdere tips voor zowel een actief herstel achteraf als ter preventie van een langzaam of onvoldoende herstel na een ongeval. Zorg dat je in goede gezondheid bent en blijft, door voldoende te bewegen, gezond te eten en onnodige risico’s te vermijden.
Sporten
Met sporten houd je je lichaam in goede staat. Zo versterk je het bewegingsapparaat en stimuleer je het ademhalingsstelsel en de bloedsomloop. Denk ook hierbij niet alleen aan spieren, maar ook aan pezen, banden en botten. Door regelmatige gecontroleerde belasting worden deze weefsels sterker en kunnen ze meer aan. Dit verkort de eventuele hersteltijd na een ongeval.
Dagelijks bezigheden
Pak vaker de fiets of wandel naar je plaats van bestemming, in plaats van overal met de auto of het openbaar vervoer heen te gaan. Neem de trap in plaats van de lift of de roltrap als je in gebouwen bent en maak een wandeling tijdens pauzes op het werk (ook als je thuiswerkt). Dit is trouwens sowieso goed om dagelijks te doen!
Voeding
Vermijd geraffineerde suikers en zorg dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt door genoeg groenten en fruit te eten. Bereid zoveel mogelijk eten zelf voor, de meeste kant-en-klaar producten bevatten een teveel aan zout en geraffineerde suikers. Veel diepvriesgroenten en -fruit bevatten vaak net zoveel voedingstoffen als verse groenten en fruit, maar het kan nooit verkeerd om altijd goede voeding op voorraad te hebben in de ijskast.
Vochtinname
Zorg dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Dit kan gewoon door genoeg water of thee te drinken, maar ook door vochtrijke voeding, zoals komkommer, bleekselderij, tomaten, meloen en soortgelijke groenten en fruit waar veel vocht in zit. Door genoeg vocht in je lichaam te hebben, blijft het bindweefsel goed gesmeerd en soepel. Minder kans op letsel bij een ongeval dus!
Succes!
Dit zijn slechts een paar tips die kunnen helpen om jouw herstel na een ongeval te bevorderen. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op. We vertellen je graag hoe we kunnen helpen.