Borstvoeding bij baby’s

Moedermelk wordt speciaal aangemaakt voor de baby en daarmee is borstvoeding ook gelijk de meest natuurlijke manier om een baby te voeden.

Voordelen van borstvoeding

 • Licht verteerbaar en zorgt daarom minder snel voor maag- en darmproblemen
 • Bevat antistoffen wat ervoor zorgt dat het kindje meer beschermd is
 • Constant klaar en op de juiste temperatuur
 • Draagt bij aan de juiste ontwikkeling van kaak-, mond- en tongspieren
 • Altijd perfect afgestemd op de behoefte van de baby Meer huid-op-huidcontact waardoor er meer hormonen vrijkomen, dit zorgt voor een betere binding tussen moeder en kind
 • Het zorgt voor het sneller samentrekken van de baarmoeder en beschermt tegen bloedingen na de bevalling

Flesvoeding bij baby’s

Hoewel borstvoeding iets heel natuurlijks is, lopen de eerste voedingen niet altijd vanzelf en moeten zowel moeder als kind het voeden vaak nog leren. Als de borstvoeding niet lukt – of je wilt het niet – dan kun je kiezen voor flesvoeding. Ook dit heeft voordelen.

Voordelen van flesvoeding

 • Het is makkelijk te controleren hoeveel een baby binnen krijgt.
 • Iedereen kan een fles geven waardoor de mama het minder zwaar heeft.
 • De meeste flesvoedingen zijn op basis van koemelk. Als je kindje moeite heeft met de vertering van flesvoeding, dan bestaan er een aantal varianten op de standaard flesvoeding.

Mogelijke flesvoedingen

 • Standaard = onbewerkte koemelk
 • Hydrolysaten/ hypoallergenen voedingen, waarbij het koemelkeiwit verknipt is:
  Partieel: lactose-arme flesvoeding
  Volledig: lactosevrije flesvoeding
 • Antireflux voeding met indikkingsmiddel (johannesbroodpitmeel, aardappelzetmeel, rijstmeel en maiszetmeel)
 • Sojamelk, advies om pas vanaf 1 jaar te gebruiken omdat het niet voldoende voedingswaarde heeft voor baby’s jonger dan 1 jaar
 • Overige plantaardige melk: wordt geadviseerd om vanaf 3 jaar te gebruiken.

Vaste voeding bij baby's

Hoewel het in ons land gebruikelijk is om al met vaste voeding te starten tussen de 4 en 6 maanden, adviseert de WHO (World Health Organisation) om pas met vaste voeding te starten na 6 maanden.

Vanuit het consultatiebureau is het advies dat tot 8 maanden de melkvoeding de hoofdvoeding is. Vanaf dan dient vaste voeding geleidelijk de melkvoeding te vervangen. De meeste ouders starten de vaste voeding met het geven van groenten- en fruitpapjes. Vaste voeding kan ook geïntroduceerd worden volgens de rapley-methode of kleintjesmethode. Hierbij krijgen baby’s meteen zachte stukjes groenten en fruit in plaats van gepureerde voeding.

Wat kan osteopathie voor je kindje betekenen bij (problemen met) voeding?

Soms moet je overstappen van standaard koemelk naar aangepaste voeding, omdat je baby last heeft van bepaalde klachten zoals reflux, darmkrampjes of eczeem. Deze aanpassing van de voeding kun je het beste doen op advies van een deskundige.

Osteopathie kan bij verschillende voedingsproblemen zeker uitkomst bieden. Bijvoorbeeld bij problemen met aanhappen bij borstvoeding. De osteopaat kijkt dan naar eventuele blokkades in het gebied van de mond en het aangezicht. Ook kijken we naar blokkades in de nek, de hals en van het hoofd. Deze kunnen een verstoring geven van de aansturing van de mondspieren en aangezichtspieren, waardoor het aanhappen, slikken en zuigen moeilijk verloopt.

Het kan nodig zijn de borstkas en het middenrif te ontspannen om uw kindje goed te kunnen laten drinken. Als er spanning op of in de borstkas zit, wordt het zuigen een stuk moeilijker. Met behulp van zachtaardige manuele behandeltechnieken vermindert jouw osteopaat deze spanning, waardoor de beweeglijkheid wordt verbeterd.

Bij borstvoeding die niet goed op gang komt, is het belangrijk om ook de moeder te behandelen. Als de borstwervelkolom blokkeert, heeft dit een negatieve invloed op de doorbloeding van organen en ook van de melkklieren in de borst. Mobilisaties van de wervelkolom brengen een stimulatie van de doorbloeding via het zenuwstelsel teweeg, waardoor ook de borstvoeding (weer) op gang komt.

NB. In een aantal gevallen is het tongriempje te kort, en kan uw kindje daardoor niet goed drinken. Dan moet de kinderarts dit knippen, zodat de tong weer een goede mobiliteit heeft wat nodig is om te drinken.

Tot slot een paar tips

 • Start met vaste voeding als je kindje er klaar voor is. Enkele indicaties om te starten met vaste voeding is dat je kind kan zitten, tandjes heeft en ook interesse toont in voeding. Hierbij hoort ook een goede oog-handcoördinatie.
 • Zorg dat je baby goed uitgerust is voor een voeding en voed je baby op een rustige plek met weinig afleiding.

Heeft jouw baby last van problemen bij voeden en/of ervaar jij problemen met borstvoeding?

Neem dan contact met ons op. We kijken graag met je mee om te zien of we je kunnen helpen.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Rapley-methode

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Zeer professioneel, vriendelijk en met succes behandeld aan schouderblessure.

Patricia
2022-11-15
9

Ik kwam met klachten aan si gewricht met uitstraling naar rechterbeen. Na 3 behandelingen is de pijn geminimaliseerd en heb ik meer bewegingsvrijheid gekregen in mijn bekken.

Arabel
2022-10-30
9

Ik had al 1,5 jaar pijn en heb hiervoor allerlei onderzoeken in het ziekenhuis gehad zonder dat de oorzaak gevonden werd. Anton heeft goed naar mijn verhaal geluisterd en al na 3 behandelingen is de...

Anita
2022-10-10
10

Was niet bekend met de osteopathie. heb veel baat gehad bij de behandelingen. Behandelaar had snel door dat het hier om de weke delen in het lichaam gaat. Verklevingen a,g,v. vele operaties.

meneer Johannes
2022-10-10
8

goed geduldig professioneel

Jurgen
2022-10-07
10

Werd snel geholpen met mijn klacht. Was zeer effectief en goed verholpen

meneer cees
2022-10-06
10

Laura heeft mij echt geweldig geholpen! Gelukkig van mijn pijn af waar ik al jaren mee ziekenhuis in en ziekenhuis uit liep.

Ingrid
2022-10-03
9

Wordt fijn en goed behandeld.

Marcel
2022-10-01
8

De afspraken bij osteopaat Wouter bevielen best goed en de behandelingen hebben voor een lichte verbetering gezorgd. Helaas niet het gewenste resultaat na een aantal afspraken, maar het was wel goed...

Romeo Gagliotti
2022-09-26
10

Heel fijn geholpen.

ouder(s)/verzorger(s) van Mara
2022-09-17
10

Na een paar behandelingen kon ik zonder klachten weer verder. Ik heb het als vriendelijk, deskundig en duidelijke uitleg ervaren.

Tanja Walter
2022-09-15
10

Mijn baby had al een paar maanden last van obstipatie. De huisarts bleef meer en meer laxeermiddelen voorschrijven, met als resultaat nog meer buikpijn. Zo kon het niet verder. Ik was vrij sceptisch,...

Anoniem
2022-09-15
10

Heel erg snel van diverse sportblessures en kleine pijntjes afgeholpen. Zeer deskundig geholpen en gehele lichaam werd gekeken. Waardoor er weer heel snel vol gesport kon worden .

Wesley
2022-09-12
10

Onze zoon Sam is hier heel fijn behandeld door Job. Zijn slaap problemen zijn echt een stuk minder geworden en hij heeft veel meer rust. Ook konden we snel terecht hier.

Lotte
2022-09-10
10

Fijn dat een behandeling aangepast wordt aan de persoon, mijn zoon 13 jaar, adhd-er, heerlijk druk en afgeleid werd super goed geaccepteerd en met geduld gehoord. Ook zijn behandeling is geslaagd....

ouder(s)/verzorger(s) van Sil
2022-08-22
8

Goede aandacht en luisteren naar situatie die je schetst. Houden rekening met persoonlijke grenzen.

ouder(s)/verzorger(s) van Anne
2022-08-19
10

Kon erg snel terecht met mijn klachten waardoor ze niet erger zijn geworden

Renske
2022-08-16
8

De behandeling heeft de pijn veel doen verminderen.

Caspar
2022-08-01
10

Miranda heeft ons zoontje van toen 2 maanden echt geweldig goed geholpen. Ze stelt hem voordat ze begint eerst op het gemak waarna ze een grote glimlach terugkrijgt voordat ze begon. Na de 1e...

Janneke kox
2022-07-28
10

Veel bekken bodem klachten ervaren tijdens de zwangerschap, altijd super geholpen en me ook gehoord gevoeld. Een aanrader!

Fleur
2022-07-27
10

Laura is zeer deskundig, maakt laagdrempelig contact met kind, we hebben snel een afspraak kunnen maken, prettige benadering tijdens de behandeling.

Ouder
2022-07-25
10

Toen ik relatief kort voor mijn vakantie pijn in beide voeten kreeg, heeft de secretaresse haar uiterste best gedaan om nog voor mijn vakantie afspraken in te plannen. Dankzij de behandelingen en...

Monique
2022-07-24
10

Zie hierboven

Leny
2022-07-20
10

Bij het eerste telefonische contact werd ik vriendelijk te woord gestaan door de assistente en er kon al voor 2 dagen later een afspraak worden gemaakt voor mijn zoon. Het eerste consult was een...

Irma Robben
2022-07-14
10

Onze zoon kwam voor klachten van de rib en rug. Hij kan zelf niet altijd duidelijk aangeven wat pijnlijk is, Anton laat hem zich op zijn gemak voelen en geeft hem de tijd om aan te geven wat de...

ouder(s)/verzorger(s) van Lars
2022-07-12