Wat gebeurt er in het lichaam tijdens de motorische ontwikkeling van een baby?

Elke baby ontwikkelt in een eigen ritme en hiervoor geldt ook dat je baby bepaalde voorkeuren heeft. Zo zal de ene baby al wat verder zijn in de motorische ontwikkeling terwijl de andere vooral met spraak-taalontwikkeling bezig is. Het is bij de ontwikkeling vooral belangrijk dat je baby alle stappen doorloopt. Hierbij is het dan minder belangrijk of je baby al kan lopen met 10 maanden of ‘pas’ met 15 maanden, al moet een kind wel binnen bepaalde grenzen ontwikkelen natuurlijk.

Door alle stappen te doorlopen ontstaat er een betere integratie van alle functies van een mens. Zo zal je bij kruipen een goede samenwerking van de linker en rechter hersenhelft nodig hebben, je linker- en rechterkant moeten goed kunnen samenwerken, alsook je boven- en onderlichaam. Slaat je kindje het kruipen over, dan is dat niet het einde van de wereld. Kruipen draagt wel bij tot een rijkere motorische ontwikkeling waarbij beide hersenhelften leren samenwerken. Deze samenwerking van de hersenhelften heb je later ook nodig bij verschillende leerprocessen, zoals lezen, schrijven, muziek spelen, dansen en sporten.

De belangrijkste stappen in de motorische ontwikkeling zijn:

  • Controle van de oogspieren
  • Hoofdbalans
  • Grijpen en manipuleren met de handen
  • Omrollen van buik naar rug en van rug naar buik
  • Beheersing van romp en vingers: zodat je baby kan gaan zitten en kruipen
  • Beheersing van benen en voeten: zodat je baby kan gaan staan en lopen

Het is normaal als al deze stappen logisch op elkaar volgen en er geen stappen worden overgeslagen. Is je baby heel snel met de eerste stappen dan kun je verwachten dat de andere stappen ook vlot verlopen. Mocht hier opeens een groot verschil ontstaan dan kan het zijn dat je baby ergens is vastgelopen in zijn ontwikkeling door bijvoorbeeld blokkades in het mechanische stelsel.

Wat osteopathie kan betekenen bij de motorische ontwikkeling van je baby

Wanneer je baby een blokkade heeft ontwikkeld in de loop van zijn leven, kan het zijn dat je baby hierdoor bepaalde motorische stappen niet kan doorlopen. Dit heeft als gevolg dat je baby later bijvoorbeeld meer moeite kan krijgen met lopen, evenwichtsproblemen heeft of moeilijker kan leren door een bepaalde voorkeurshouding in de nek.

Het is dus goed om je baby even te laten onderzoeken wanneer je merkt dat een volgende stap in de ontwikkeling wel erg lang op zich laat wachten of overgeslagen wordt. Een kindje met een voorkeurshouding zal het moeilijker hebben met rollen naar beide kanten. Ook wanneer een kindje zich ontwikkelt tot ‘billenschuiver’ en niet tot kruipen op handen en knieën komt is het goed om dit te laten controleren door de osteopaat.

De osteopaat gaat onderzoeken waar de bewegingsbeperking vandaan komt. Komt het door een asymmetrische ontwikkeling van de spieren of door onderliggende problemen bijvoorbeeld vanuit de buik. We gaan dit met zachte technieken vrijmaken zodat de aansturing van de spieren weer normaal kan verlopen en ook de beweeglijkheid van de wervelkolom weer goed is.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Help je baby bij de motorische ontwikkeling

Lees meer

Voorkeurshouding: haal de druk van het hoofdje van je baby

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Zeer professioneel, vriendelijk en met succes behandeld aan schouderblessure.

Patricia
2022-11-15
9

Ik kwam met klachten aan si gewricht met uitstraling naar rechterbeen. Na 3 behandelingen is de pijn geminimaliseerd en heb ik meer bewegingsvrijheid gekregen in mijn bekken.

Arabel
2022-10-30
9

Ik had al 1,5 jaar pijn en heb hiervoor allerlei onderzoeken in het ziekenhuis gehad zonder dat de oorzaak gevonden werd. Anton heeft goed naar mijn verhaal geluisterd en al na 3 behandelingen is de...

Anita
2022-10-10
10

Was niet bekend met de osteopathie. heb veel baat gehad bij de behandelingen. Behandelaar had snel door dat het hier om de weke delen in het lichaam gaat. Verklevingen a,g,v. vele operaties.

meneer Johannes
2022-10-10
8

goed geduldig professioneel

Jurgen
2022-10-07
10

Werd snel geholpen met mijn klacht. Was zeer effectief en goed verholpen

meneer cees
2022-10-06
10

Laura heeft mij echt geweldig geholpen! Gelukkig van mijn pijn af waar ik al jaren mee ziekenhuis in en ziekenhuis uit liep.

Ingrid
2022-10-03
9

Wordt fijn en goed behandeld.

Marcel
2022-10-01
8

De afspraken bij osteopaat Wouter bevielen best goed en de behandelingen hebben voor een lichte verbetering gezorgd. Helaas niet het gewenste resultaat na een aantal afspraken, maar het was wel goed...

Romeo Gagliotti
2022-09-26
10

Heel fijn geholpen.

ouder(s)/verzorger(s) van Mara
2022-09-17
10

Na een paar behandelingen kon ik zonder klachten weer verder. Ik heb het als vriendelijk, deskundig en duidelijke uitleg ervaren.

Tanja Walter
2022-09-15
10

Mijn baby had al een paar maanden last van obstipatie. De huisarts bleef meer en meer laxeermiddelen voorschrijven, met als resultaat nog meer buikpijn. Zo kon het niet verder. Ik was vrij sceptisch,...

Anoniem
2022-09-15
10

Heel erg snel van diverse sportblessures en kleine pijntjes afgeholpen. Zeer deskundig geholpen en gehele lichaam werd gekeken. Waardoor er weer heel snel vol gesport kon worden .

Wesley
2022-09-12
10

Onze zoon Sam is hier heel fijn behandeld door Job. Zijn slaap problemen zijn echt een stuk minder geworden en hij heeft veel meer rust. Ook konden we snel terecht hier.

Lotte
2022-09-10
10

Fijn dat een behandeling aangepast wordt aan de persoon, mijn zoon 13 jaar, adhd-er, heerlijk druk en afgeleid werd super goed geaccepteerd en met geduld gehoord. Ook zijn behandeling is geslaagd....

ouder(s)/verzorger(s) van Sil
2022-08-22
8

Goede aandacht en luisteren naar situatie die je schetst. Houden rekening met persoonlijke grenzen.

ouder(s)/verzorger(s) van Anne
2022-08-19
10

Kon erg snel terecht met mijn klachten waardoor ze niet erger zijn geworden

Renske
2022-08-16
8

De behandeling heeft de pijn veel doen verminderen.

Caspar
2022-08-01
10

Miranda heeft ons zoontje van toen 2 maanden echt geweldig goed geholpen. Ze stelt hem voordat ze begint eerst op het gemak waarna ze een grote glimlach terugkrijgt voordat ze begon. Na de 1e...

Janneke kox
2022-07-28
10

Veel bekken bodem klachten ervaren tijdens de zwangerschap, altijd super geholpen en me ook gehoord gevoeld. Een aanrader!

Fleur
2022-07-27
10

Laura is zeer deskundig, maakt laagdrempelig contact met kind, we hebben snel een afspraak kunnen maken, prettige benadering tijdens de behandeling.

Ouder
2022-07-25
10

Toen ik relatief kort voor mijn vakantie pijn in beide voeten kreeg, heeft de secretaresse haar uiterste best gedaan om nog voor mijn vakantie afspraken in te plannen. Dankzij de behandelingen en...

Monique
2022-07-24
10

Zie hierboven

Leny
2022-07-20
10

Bij het eerste telefonische contact werd ik vriendelijk te woord gestaan door de assistente en er kon al voor 2 dagen later een afspraak worden gemaakt voor mijn zoon. Het eerste consult was een...

Irma Robben
2022-07-14
10

Onze zoon kwam voor klachten van de rib en rug. Hij kan zelf niet altijd duidelijk aangeven wat pijnlijk is, Anton laat hem zich op zijn gemak voelen en geeft hem de tijd om aan te geven wat de...

ouder(s)/verzorger(s) van Lars
2022-07-12