Wat gebeurt er in het lichaam van een kind bij rugklachten?

Rugklachten kunnen bij kinderen specifiek of a-specifiek zijn. Met specifiek bedoelen we bijvoorbeeld een hernia of een scoliose. Maar vaker zijn de klachten a-specifiek, zonder duidelijke oorzaak. De rug is opgebouwd uit het bekken met het heiligbeen en het stuitje, 5 lendenwervels, 12 thoracale wervels met elk 2 ribben en de nek, de tussenwervelschijven tussen de wervels, een grote diversiteit aan kleine en grote spieren, bindweefselbandjes en fascia. Daarnaast maken ook het zenuwstelsel dat door de wervelkolom naar beneden loopt, het ruggenmerg en de zenuwen die vanuit de rug naar de spieren, huid en organen lopen, deel uit van de rug. Alles bij elkaar dus een ingewikkeld systeem dat flexibel moet zijn, maar ook sterk. 

Voor het goed functioneren van de wervelkolom is het van belang dat alle wervels goed mobiel zijn, de spieren goed samenwerken, de doorbloeding goed is en het zenuwstelsel alles goed aanstuurt. Maar ook dat er geen extra krachten om de wervelkolom werken die de balans verstoren. Denk bijvoorbeeld aan een bekkenscheefstand of een blokkade van een knie of enkel waardoor het looppatroon verandert. Of aan littekens in de buik na een infectie of operatie. Maar ook het kijken op de telefoon of tablet met de nek gebogen kan rugklachten veroorzaken!

Omdat een kind in ontwikkeling is, is het van belang bij rugklachten alert te reageren. Een verkeerde houding of verkeerd bewegingspatroon kan snel ontstaan, maar is moeilijk weer af te leren of te veranderen. 

Wat osteopathie kan betekenen voor kinderen met rugklachten?

Als osteopaat zullen we bij rugklachten gaan zoeken naar de oorzaak van de klachten. Dit kan bijvoorbeeld een draaiing in het bekken zijn, waardoor de onderste wervels extra worden belast en pijnlijk kunnen worden. Deze draaiing kan worden veroorzaakt door een verminderde mobiliteit van de knie of heup, een trauma of een verandering in de buik, zoals een verminderde mobiliteit van de blaas na een blaasontsteking of van de darm. Maar ook als een tegenrotatie van een blokkade in de borstkast of van het middenrif na veel hoesten of een val. Een verkeerde houding of zwaar tillen kan ook klachten geven, net zoals te zwakke spieren of een verkeerde balans tussen verschillende spieren. 

Zoals u ziet, de keuze is reuze. Van belang is dat we de oorzaak zoeken in alle systemen in het lichaam en daar behandelen waar het nodig is. Soms moet je de voet losmaken om de rug te ontlasten en soms de nier of de kaak. Een andere keer is het nodig om spieren te gaan trainen of bindweefsel te rekken. Daar waar het nodig is adviseren we dan ook om te gaan oefenen bij een kinderfysiotherapeut of en Cesartherapeut. Maar welke rugklachten uw kind ook heeft, onze osteopaten weten wat ze doen.

Heeft jouw kind rugklachten? Maak dan een afspraak!

Neem contact met ons op of boek direct jouw afspraak. Wij helpen je graag.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Tips bij rugklachten van kinderen

Lees meer

Oefening bij scoliose

Lees meer

Tips bij houdingsproblemen

Lees meer

Wat anderen zeggen

9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29
10

2x geholpen voor mijn burn-out, na elke sessies voelde ik mij ontspannen en lekkerder in mijn vel. Blij met het resultaat!

H.
2023-08-25
9

Job toonde zich empathisch, dacht met me mee over de mogelijke oorzaken en preventiemogelijkheden en wist duidelijk wat hij deed. Zeer toegankelijk, vriendelijk en deskundig!

Boudewijn
2023-08-16
10

Wij hadden onze behandelingen met ons gezin bij Job en dit is goed bevallen. Het was onze eerste keer bij n osteopaat. Job lichtte ook alles duidelijk toe. Zeer tevreden en de klachten zijn...

Westerhout
2023-08-15
10

Fijn dat er zo goed geluisterd en gekeken wordt naar de vraag van de persoon.

Luc
2023-08-11
10

Met respect Duidelijke uitleg Gemoedelijk

Jeanne
2023-07-23
9

De osteopaat was de eerste persoon die voedingsadviezen gaf. Dit heeft me echt geholpen en de klachten verminderd.

mevrouw E. Spooren
2023-07-13
7

veel beter als alle voorgaande behandelingen bij fysio's.

Jan
2023-07-10
10

We zijn erg fijn geholpen door deze praktijk op een duidelijke gestructureerde manier.

Karolina
2023-07-06