Wat gebeurt er in je lichaam?
Als je als doel hebt om je lichaam te versterken op gebied van spierkracht, stabiliteit, lenigheid of uithoudingsvermogen dan kan dat bewerkstelligd worden met het vergroten van de trainingsintensiteit. Bij een goed trainingsprogramma zal een bepaalde opbouw gehanteerd worden zodat je lichaam geprikkeld wordt om aanpassingen te maken zodat het sterker gaat worden. Zo’n schema wordt gemaakt met principes uit de inspanningsfysiologie.
Inspanningsfysiologie is de leer van wat er tijdens en na inspanning in je lijf gebeurt. Als je elke week 3 keer een rondje van 5km hardloopt in hetzelfde tempo, zal je conditie niet verbeteren en de snelheid waarmee je die 5 km aflegt niet duidelijk veranderen. Als je het rondje van 5 km sneller wilt gaan lopen, zal met meerdere trainingen gedurende een aantal weken het lichaam bij sommige trainingen een beetje beschadigd en uit balans gehaald moeten worden. Feitelijk daalt vlak na deze intensievere training even je prestatieniveau. Bij deze training met ‘gewenste’ beschadigingen komen dus afvalstoffen vrij en vinden er op micro-niveau beschadigingen plaats in verschillende systemen. Het lichaam heeft tijd nodig om deze beschadigingen te herstellen en gaat zich aanpassen aan de belasting die van het lijf gevraagd werd.
Het is afhankelijk van het soort training hoe lang de optimale hersteltijd is. En de optimale hersteltijd is weer afhankelijk van de gezondheid van de sporter, de nachtrust, de voeding en de basisconditie.
Wat osteopathie voor je kan betekenen
Het mobiliseren van weefsels die verminderd mobiel zijn geworden is een onderdeel van de kennis en vaardigheid van de osteopaat. Voor een goed herstel bij sport is het van belang dat een aantal systemen in je lichaam goed functioneren.
- Een goede functie en mobiliteit van het ademhalingssysteem is noodzakelijk voor het binnenhalen van zuurstof en het elimineren van koolstofdioxide. Hiervoor dient de borstkas goed mobiel te zijn zodat het middenrif optimaal kan bewegen en de longen goed hun functie kunnen uitoefenen.
- De functie van de uitscheidingsorganen (lever, darmen en nieren) moet goed zijn om de afvalstoffen af te voeren. De osteopaat kan zorgdragen voor een goede mobiliteit van de bindweefsels rondom deze organen zodat beweeglijkheid en doorbloeding goed is en afvalstoffen afgevoerd worden.
- De functie van de spijsverteringsorganen dient goed te zijn om de genuttigde voedingsstoffen goed te verwerken. De osteopaat hanteert ook hier mobilisaties in het bindweefselsysteem rondom deze organen zodat voedingsstoffen goed opgenomen worden.
- Een mobiel lichaam in algemene zin heeft een positieve impact op de bloedsomloop en dus het transport van voedingsstoffen naar cellen in het lichaam en de afvoer van afvalstoffen van alle systemen uit het lichaam.
- Tot slot heeft de osteopaat kennis van factoren die een optimaal herstel belemmeren en kan hierin ook nog een adviserende rol hebben.
Veel mensen kennen de uitspraak “sporten is gezond”. Dat klopt, mits er sprake is van deskundige begeleiding en goede zorg voor je lichaam door jezelf en/of ondersteunende deskundigen zoals sportmasseurs, diëtisten, fysiotherapeuten of osteopaten.