Belangrijke voorwaarden voor krachttraining bij lage rugklachten

Het is hierbij wel van belang dat er wordt voldaan aan twee belangrijke voorwaarden:

1. Zorg dat je precies weet hoe de oefening werkt. Het is van belang dat je weet hoe je het bekken stabiliseert en daarmee je onderrug in een goede positie houdt gedurende de oefening. Vraag dus altijd om hulp en instructie bij de trainer op je sportschool of je therapeut!

2. De onderliggende mobiliteit is van groot belang. Een bewegingsbeperking in je enkels, knieën, heupen of onderrug kan ervoor zorgen dat je gaat wrikken en compenseren in de beweging. Een bewegingsbeperking in je heup, richting het buigen, zorgt er bijvoorbeeld voor dat je meer uit je rug haalt om naar beneden te komen. Je rug moet dan compenseren voor de beperkingen elders.

Breng elementen van krachttraining in je dagelijkse beweegmomenten

Los van de lage rugklachten heeft het vele voordelen om elementen van krachttraining in je dagelijkse beweegmomenten te verwerken:

1. Oefeningen zoals de deadlift en squat zijn functionele bewegingen. Dit betekent dat het bewegingen zijn die terugkomen in je dagelijks leven. De deadlift kun je zien als een tilbeweging. Denk hierbij aan het optillen van een doos, je (klein)kind of de stofzuiger. De squat kun je zien als een zit- en staanoefening. Als je beide oefeningen goed kunt doen met gewicht, betekent dit dat je in de thuissituatie niks te vrezen hebt!

2. Krachttraining voorkomt niet alleen lage rugpijn. Het versterken van je spieren en beweegpatroon kan voordelig zijn voor een verscheidenheid aan klachten, zoals schouderklachten, nekklachten en klachten aan armen en benen.

3. Je zou het zo snel niet zeggen, maar krachttraining is ook goed voor je hart en vaten! Je hart is een spier en die heeft het er soms maar druk mee. Het bloed naar je lichaam pompen is één ding. Maar om dan ook nog te zorgen dat het weer terug omhoog naar je hart gaat is een tweede. Sterke beenspieren zorgen voor een betere pompfunctie in de aders, waarbij ze het terugstromend bloed ondersteunen. Dit neemt wat belasting weg van het hart!

4. Krachttraining is ook goed voor je longen! Krachttraining zorgt voor een toename van mitochondriën in je spieren. Dit zijn kleine energiecentrales die zuurstof omzetten tot energie. Meer mitochondriën zorgen voor een hoger rendement en minder kortademigheid. Zeer voordelig bij COPD en astma!

Tot slot

Er zijn dus veel redenen om bij je sportschool of trainer na te vragen of zij iets voor je kunnen betekenen in de vorm van krachttraining! Of kijk eens op Youtube naar filmpjes over deadlift of squat. Wil je eerst zeker weten of je lichaam wel mobiel genoeg is voor zulke oefeningen? Bel ons gerust op om dit na te laten kijken!

Bronnen:
1. Aasa, B, Berglund, L, Michaelson, P, and Aasa, U. (2015) Individualized low load motor control exercises and education vs a high load lifting exercise and education to increase function in patients with low back pain—a randomized controlled trial. J Orthop Sports Phys Ther 45: 77–85, 2015.
2. Berglund, L. Aasa, B. Hellqvist, J. Michaelson, P. Aasa, U. (2015) Which Patients With Low Back Pain Benefit From Deadlift Training? Journal of Strength and Conditioning Research, 29(7) 18-03-1811

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Verbeter je rug- en bekkenstabiliteit

Lees meer

Wat anderen zeggen

9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29
10

2x geholpen voor mijn burn-out, na elke sessies voelde ik mij ontspannen en lekkerder in mijn vel. Blij met het resultaat!

H.
2023-08-25
9

Job toonde zich empathisch, dacht met me mee over de mogelijke oorzaken en preventiemogelijkheden en wist duidelijk wat hij deed. Zeer toegankelijk, vriendelijk en deskundig!

Boudewijn
2023-08-16
10

Wij hadden onze behandelingen met ons gezin bij Job en dit is goed bevallen. Het was onze eerste keer bij n osteopaat. Job lichtte ook alles duidelijk toe. Zeer tevreden en de klachten zijn...

Westerhout
2023-08-15
10

Fijn dat er zo goed geluisterd en gekeken wordt naar de vraag van de persoon.

Luc
2023-08-11
10

Met respect Duidelijke uitleg Gemoedelijk

Jeanne
2023-07-23
9

De osteopaat was de eerste persoon die voedingsadviezen gaf. Dit heeft me echt geholpen en de klachten verminderd.

mevrouw E. Spooren
2023-07-13
7

veel beter als alle voorgaande behandelingen bij fysio's.

Jan
2023-07-10
10

We zijn erg fijn geholpen door deze praktijk op een duidelijke gestructureerde manier.

Karolina
2023-07-06