Een verklaring voor het ontstaan van een herfstdip en winterpressie

Onderzoeken uit het verleden hebben zich gericht op de mogelijke relatie tussen minder zonlicht en de herfstdip en winterdepressie. Het blijkt dat veel Nederlanders een tekort aan vitamine D hebben, zelfs in de zomer. Bij het korter worden van de dagen, krijgen we sowieso minder vitamine D binnen. Het daglicht en vitamine D zijn nodig voor de aanmaak van serotonine, een hormoon dat ons een geluksgevoel geeft.

Daarnaast wordt onze slaap – en waakcyclus geregeld in het zenuwstelsel en het hormoonstelsel. Diep in onze hersenen hebben we een interne klok. Die klok werkt met fotosensoren in de ogen om licht en donker te registreren. Wanneer het donker wordt begint ons lichaam melatonine aan te maken uit serotonine en worden we slaperig. De aanmaak van melatonine heeft een piek midden in de nacht en daalt naar de ochtend toe. Als dit hele systeem niet goed functioneert of wordt gestoord zou dit een herfstdip of winterdepressie in de hand kunnen werken.

Uit onderzoek blijkt dat bij mensen met een herfstdip de aanmaak van melatonine langer aanhoudt en ook nog hoog is in de ochtend. Hierdoor komen zij moeilijk uit bed en zijn niet fris. Er is dus een relatie tussen zonlicht, vitamine D, serotonine en melatonine.

Wat osteopathie voor je kan betekenen

Bij seizoenswisselingen zie je in de natuur allerlei veranderingen. Ook onze lichamen moeten zich aanpassen aan de andere weersomstandigheden. Het is buiten kouder en vaak gaan we ook anders eten. Dit betekent dat naast het immuunsysteem ook de uitscheidingsorganen meer belast worden. Organen die hierbij betrokken zijn, zijn de lever, nieren, darmen en bij de jongsten onder ons ook nog de thymus. Deze moeten dus goed functioneren om het lichaam gezond te houden.

De lever is naast een afvalfabriek ook een energieleverancier. Wanneer de lever overbelast is door te veel suikerrijke, vetrijke en/of bewerkte voeding, kan hij afvalstoffen niet goed verwerken en minder toekomen aan zijn functie als energieleverancier. Gezonde voeding en voldoende water drinken zijn heel belangrijk. De osteopaat behandelt de leverregio en herstelt de beweeglijkheid en doorbloeding. De lever kan dan zijn functie weer ten volle uitvoeren. De afvalproducten van de lever worden uitgescheiden via de darmen of de nieren.

De darm bepaalt voor 70% onze weerstand. De binnenkant van onze darmen bestaat uit een groot slijmvliesnetwerk, dat dus gezond moet zijn om de weerstand optimaal te houden. Wederom speelt gezonde voeding hierbij een belangrijke rol. De osteopaat kan dit proces ondersteunen door de beweeglijkheid, doorbloeding en aansturing van de darm te behandelen en te stimuleren, om zo de functie van het darmslijmvlies te optimaliseren.

De nieren scheiden de afvalstoffen uit die in water oplosbaar zijn. Daarom worden zij ook onderzocht op beweeglijkheid en indien nodig behandeld.

Wat kun je zelf doen?

Naast een osteopatische behandeling, kunt je zelf ook een aantal zaken aanpassen aan je levensstijl. Denk hierbij aan:

  • Voldoende blootstelling aan zonlicht tijdens de dag
  • Fel licht in de avond vermijden zoals telefoon, tablet en tv
  • Voldoende bewegen
  • Regelmaat en ritme wat slapen betreft
  • Stress vermijden en voldoende ontspannen
  • Goede voeding

Een herfstdip/winterdepressie is niet te vergelijken met een echte depressie. Bij een herfstdip/winterdepressie gaan de negatieve gedachten op en af, is er een verhoogde eetlust en een grotere behoefte aan slaap. Dit is een groot verschil met andere depressies die juist gekenmerkt worden door slapeloosheid en verminderde eetlust. Bij een acute depressie is gespecialiseerde hulp nodig.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Pimp je water

Lees meer

Start je dag met een bodyscan

Lees meer

Lekker eten om herfstdip tegen te gaan!

Lees meer

Wat anderen zeggen

9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29
10

2x geholpen voor mijn burn-out, na elke sessies voelde ik mij ontspannen en lekkerder in mijn vel. Blij met het resultaat!

H.
2023-08-25
9

Job toonde zich empathisch, dacht met me mee over de mogelijke oorzaken en preventiemogelijkheden en wist duidelijk wat hij deed. Zeer toegankelijk, vriendelijk en deskundig!

Boudewijn
2023-08-16
10

Wij hadden onze behandelingen met ons gezin bij Job en dit is goed bevallen. Het was onze eerste keer bij n osteopaat. Job lichtte ook alles duidelijk toe. Zeer tevreden en de klachten zijn...

Westerhout
2023-08-15
10

Fijn dat er zo goed geluisterd en gekeken wordt naar de vraag van de persoon.

Luc
2023-08-11
10

Met respect Duidelijke uitleg Gemoedelijk

Jeanne
2023-07-23
9

De osteopaat was de eerste persoon die voedingsadviezen gaf. Dit heeft me echt geholpen en de klachten verminderd.

mevrouw E. Spooren
2023-07-13
7

veel beter als alle voorgaande behandelingen bij fysio's.

Jan
2023-07-10
10

We zijn erg fijn geholpen door deze praktijk op een duidelijke gestructureerde manier.

Karolina
2023-07-06