Een verklaring voor het ontstaan van een herfstdip en winterpressie

Onderzoeken uit het verleden hebben zich gericht op de mogelijke relatie tussen minder zonlicht en de herfstdip en winterdepressie. Het blijkt dat veel Nederlanders een tekort aan vitamine D hebben, zelfs in de zomer. Bij het korter worden van de dagen, krijgen we sowieso minder vitamine D binnen. Het daglicht en vitamine D zijn nodig voor de aanmaak van serotonine, een hormoon dat ons een geluksgevoel geeft.

Daarnaast wordt onze slaap – en waakcyclus geregeld in het zenuwstelsel en het hormoonstelsel. Diep in onze hersenen hebben we een interne klok. Die klok werkt met fotosensoren in de ogen om licht en donker te registreren. Wanneer het donker wordt begint ons lichaam melatonine aan te maken uit serotonine en worden we slaperig. De aanmaak van melatonine heeft een piek midden in de nacht en daalt naar de ochtend toe. Als dit hele systeem niet goed functioneert of wordt gestoord zou dit een herfstdip of winterdepressie in de hand kunnen werken.

Uit onderzoek blijkt dat bij mensen met een herfstdip de aanmaak van melatonine langer aanhoudt en ook nog hoog is in de ochtend. Hierdoor komen zij moeilijk uit bed en zijn niet fris. Er is dus een relatie tussen zonlicht, vitamine D, serotonine en melatonine.

Wat osteopathie voor je kan betekenen

Bij seizoenswisselingen zie je in de natuur allerlei veranderingen. Ook onze lichamen moeten zich aanpassen aan de andere weersomstandigheden. Het is buiten kouder en vaak gaan we ook anders eten. Dit betekent dat naast het immuunsysteem ook de uitscheidingsorganen meer belast worden. Organen die hierbij betrokken zijn, zijn de lever, nieren, darmen en bij de jongsten onder ons ook nog de thymus. Deze moeten dus goed functioneren om het lichaam gezond te houden.

De lever is naast een afvalfabriek ook een energieleverancier. Wanneer de lever overbelast is door te veel suikerrijke, vetrijke en/of bewerkte voeding, kan hij afvalstoffen niet goed verwerken en minder toekomen aan zijn functie als energieleverancier. Gezonde voeding en voldoende water drinken zijn heel belangrijk. De osteopaat behandelt de leverregio en herstelt de beweeglijkheid en doorbloeding. De lever kan dan zijn functie weer ten volle uitvoeren. De afvalproducten van de lever worden uitgescheiden via de darmen of de nieren.

De darm bepaalt voor 70% onze weerstand. De binnenkant van onze darmen bestaat uit een groot slijmvliesnetwerk, dat dus gezond moet zijn om de weerstand optimaal te houden. Wederom speelt gezonde voeding hierbij een belangrijke rol. De osteopaat kan dit proces ondersteunen door de beweeglijkheid, doorbloeding en aansturing van de darm te behandelen en te stimuleren, om zo de functie van het darmslijmvlies te optimaliseren.

De nieren scheiden de afvalstoffen uit die in water oplosbaar zijn. Daarom worden zij ook onderzocht op beweeglijkheid en indien nodig behandeld.

Wat kun je zelf doen?

Naast een osteopatische behandeling, kunt je zelf ook een aantal zaken aanpassen aan je levensstijl. Denk hierbij aan:

  • Voldoende blootstelling aan zonlicht tijdens de dag
  • Fel licht in de avond vermijden zoals telefoon, tablet en tv
  • Voldoende bewegen
  • Regelmaat en ritme wat slapen betreft
  • Stress vermijden en voldoende ontspannen
  • Goede voeding

Een herfstdip/winterdepressie is niet te vergelijken met een echte depressie. Bij een herfstdip/winterdepressie gaan de negatieve gedachten op en af, is er een verhoogde eetlust en een grotere behoefte aan slaap. Dit is een groot verschil met andere depressies die juist gekenmerkt worden door slapeloosheid en verminderde eetlust. Bij een acute depressie is gespecialiseerde hulp nodig.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Pimp je water

Lees meer

Start je dag met een bodyscan

Lees meer

Lekker eten om herfstdip tegen te gaan!

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Laura heeft mij echt geweldig geholpen! Gelukkig van mijn pijn af waar ik al jaren mee ziekenhuis in en ziekenhuis uit liep.

Ingrid
2022-10-03
9

Wordt fijn en goed behandeld.

Marcel
2022-10-01
8

De afspraken bij osteopaat Wouter bevielen best goed en de behandelingen hebben voor een lichte verbetering gezorgd. Helaas niet het gewenste resultaat na een aantal afspraken, maar het was wel goed...

Romeo Gagliotti
2022-09-26
10

Heel fijn geholpen.

ouder(s)/verzorger(s) van Mara
2022-09-17
10

Na een paar behandelingen kon ik zonder klachten weer verder. Ik heb het als vriendelijk, deskundig en duidelijke uitleg ervaren.

Tanja Walter
2022-09-15
10

Mijn baby had al een paar maanden last van obstipatie. De huisarts bleef meer en meer laxeermiddelen voorschrijven, met als resultaat nog meer buikpijn. Zo kon het niet verder. Ik was vrij sceptisch,...

Anoniem
2022-09-15
10

Heel erg snel van diverse sportblessures en kleine pijntjes afgeholpen. Zeer deskundig geholpen en gehele lichaam werd gekeken. Waardoor er weer heel snel vol gesport kon worden .

Wesley
2022-09-12
10

Onze zoon Sam is hier heel fijn behandeld door Job. Zijn slaap problemen zijn echt een stuk minder geworden en hij heeft veel meer rust. Ook konden we snel terecht hier.

Lotte
2022-09-10
10

Fijn dat een behandeling aangepast wordt aan de persoon, mijn zoon 13 jaar, adhd-er, heerlijk druk en afgeleid werd super goed geaccepteerd en met geduld gehoord. Ook zijn behandeling is geslaagd....

ouder(s)/verzorger(s) van Sil
2022-08-22
8

Goede aandacht en luisteren naar situatie die je schetst. Houden rekening met persoonlijke grenzen.

ouder(s)/verzorger(s) van Anne
2022-08-19
10

Kon erg snel terecht met mijn klachten waardoor ze niet erger zijn geworden

Renske
2022-08-16
8

De behandeling heeft de pijn veel doen verminderen.

Caspar
2022-08-01
10

Miranda heeft ons zoontje van toen 2 maanden echt geweldig goed geholpen. Ze stelt hem voordat ze begint eerst op het gemak waarna ze een grote glimlach terugkrijgt voordat ze begon. Na de 1e...

Janneke kox
2022-07-28
10

Veel bekken bodem klachten ervaren tijdens de zwangerschap, altijd super geholpen en me ook gehoord gevoeld. Een aanrader!

Fleur
2022-07-27
10

Laura is zeer deskundig, maakt laagdrempelig contact met kind, we hebben snel een afspraak kunnen maken, prettige benadering tijdens de behandeling.

Ouder
2022-07-25
10

Toen ik relatief kort voor mijn vakantie pijn in beide voeten kreeg, heeft de secretaresse haar uiterste best gedaan om nog voor mijn vakantie afspraken in te plannen. Dankzij de behandelingen en...

Monique
2022-07-24
10

Zie hierboven

Leny
2022-07-20
10

Bij het eerste telefonische contact werd ik vriendelijk te woord gestaan door de assistente en er kon al voor 2 dagen later een afspraak worden gemaakt voor mijn zoon. Het eerste consult was een...

Irma Robben
2022-07-14
10

Onze zoon kwam voor klachten van de rib en rug. Hij kan zelf niet altijd duidelijk aangeven wat pijnlijk is, Anton laat hem zich op zijn gemak voelen en geeft hem de tijd om aan te geven wat de...

ouder(s)/verzorger(s) van Lars
2022-07-12
10

Bijna een jaar lopen tobben met rugpijn , een lange tijd therapie voor gehad ... eenmaal bij van eijck belandt en daar na 3 behandeling zo goed als van mijn rugpijn af

Ronald
2022-07-11
8

Prettig contact gehad, we konden na een telefoontje, dezelfde dag nog terecht. Een open gesprek gehad en meteen een eerste behandeling. Na een week mochten we al terug komen voor een volgende...

ouder(s)/verzorger(s) van Lars
2022-07-08
9

Zeer prettig ervaren, helaas is mijn probleem niet direct te verhelpen, maar met haar advies kom ik zeker een eind

Tess
2022-07-03
10

met ervaren Osteopaten die professioneel mensen helpen met vriendelijkheid en ervaring en een serieuze passie voor hun vak!

Henk
2022-06-24
10

Kundige osteopaat die tijd neemt om te luisteren. Vervolgens 2 behandelingen gehad en alle pijnklachten zijn verdwenen.

ouder(s)/verzorger(s) van Yuvaan
2022-06-22
9

Door Corona had ik flinke pijn aan mijn longvliezen en mijn energie was tot een nulpunt gedaald. Dankzij de vakkundige en liefdevolle behandeling door Max, voelde ik mij na een paar behandelingen...

Noor
2022-06-13