Wat is een hernia?

Een hernia is een beschadiging van de tussenwervelschijf, waarbij de gel die in de kern zit gaat uitpuilen. Als deze gel op een zenuw drukt die bijvoorbeeld naar het been of de arm loopt, dan ontstaan daar krachtverlies en gevoelsveranderingen zoals pijn, tintelingen of doofheid. Deze klachten ontstaan doordat de signaalgeleiding van de zenuw wordt verstoord of zelfs onderbroken.

Verminderde mobiliteit van de borstkas of de long kan spanning geven naar met name de lage nek. Hier kan vervolgens een hernia ontstaan met uitstraling naar de arm. Maar ook de lage rug wordt anders belast als de borstkas vastzit, waardoor hier hernia’s kunnen ontstaan met klachten naar de benen. Bij klachten van de lage rug kan de oorzaak ook in de buik of juist in het bekken en de benen zitten. Als daar een verminderde mobiliteit is, wordt de rug anders belast. Hierdoor kan een tussenwervelschijf beschadigen. Uitstralende pijn, krachtverlies of gevoelsvermindering kunnen ook ontstaan doordat een spier of vocht op de zenuw drukt.

Een hernia kan door de gehele wervelkolom voorkomen, maar ontstaat veelal laag in de rug en in de nek. In de nek en de lage rug komen namelijk veel krachten op de wervelkolom die ontstaan bij buig- en draaibewegingen en dit belast de tussenwervelschijven. De uitstralende pijnklachten ervaar je vaak in je armen en/of benen, maar (heel) soms ook op de ribben.

De locatie van de afklemming bepaalt de regio waar de klachten zich voordoen. Dicht bij het wervelkanaal kan het een klassieke hernia zijn, maar ook vocht, bijvoorbeeld als er veel spanning in de onderbuik zit. Verder van de wervelkolom af kan afklemming van de zenuw voorkomen met uitstraling naar arm of been. Dit ontstaat door spieren of botten die op de zenuw drukken. Heb jij hier last van, dan zal gekeken moeten worden waarom dit gebeurt. Is de stand van de voeten niet goed? Beweegt het bekken niet goed? Of is er in de nek iets geblokkeerd waardoor er een compensatiehouding wordt aangenomen? Dit zal de osteopaat allemaal meenemen in zijn onderzoek.

Wat een osteopaat voor je kan betekenen bij een hernia

Bij symptomen als rugklachten met uitstralende pijn gaan we eerst onderzoeken of er daadwerkelijk sprake is van een hernia. Waarom is juist die ene tussenwervelschijf beschadigd? Zit er onder of boven de beschadigde tussenwervelschijf een blokkade? Is er in de buik of borst een bewegingsverlies waardoor de wervel niet mooi beweegt en daardoor de tussenwervel wordt overbelast? Of is er iets anders wat op de zenuw drukt? Dit zijn enkele vragen waarop de osteopaat antwoorden gaat zoeken.

Is er sprake van een hernia, dan kijkt de osteopaat naar welk wervelniveau de klachten wijzen. En of daar ook echt de oorzaak ligt, of alleen een gevolg. Van belang is namelijk om de oorzaak weg te nemen en daarmee het symptoom, de pijn en eventuele uitval te laten verdwijnen.

De zenuw moet vervolgens weer ruimte krijgen. Bij een hernia moet de uitstulping van de tussenwervelschijf slinken. Dit kan met een operatie, maar gelukkig kan het vaak ook minder ingrijpend, met mobilisaties van de wervelkolom, het bekken, de buik, of borstkas. De behandeling is vaak niet lokaal, daar waar de pijn zit. Vaak zit er een bewegingsbeperking net onder of boven de getroffen tussenwervelschijf, waardoor juist het hernia-niveau is overbelast en beschadigd. Dan moet de blokkade gemobiliseerd worden.

Zoals eerder omschreven kan de oorzaak van de hernia ook in de buik of elders in het lichaam zitten en moet deze daar worden behandeld. Hierdoor verdwijnt de oorzaak van de overbelasting en, soms met nog wat gerichte oefeningen, de symptomen als pijn en uitval.

Heb jij last van een hernia en wil je daarvan af?

De meeste oorzaken van een hernia zijn osteopatisch heel goed behandelbaar. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Tillen… hoe doe je het goed?

Lees meer

Voorkom een hernia

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Laura heeft mij echt geweldig geholpen! Gelukkig van mijn pijn af waar ik al jaren mee ziekenhuis in en ziekenhuis uit liep.

Ingrid
2022-10-03
9

Wordt fijn en goed behandeld.

Marcel
2022-10-01
8

De afspraken bij osteopaat Wouter bevielen best goed en de behandelingen hebben voor een lichte verbetering gezorgd. Helaas niet het gewenste resultaat na een aantal afspraken, maar het was wel goed...

Romeo Gagliotti
2022-09-26
10

Heel fijn geholpen.

ouder(s)/verzorger(s) van Mara
2022-09-17
10

Na een paar behandelingen kon ik zonder klachten weer verder. Ik heb het als vriendelijk, deskundig en duidelijke uitleg ervaren.

Tanja Walter
2022-09-15
10

Mijn baby had al een paar maanden last van obstipatie. De huisarts bleef meer en meer laxeermiddelen voorschrijven, met als resultaat nog meer buikpijn. Zo kon het niet verder. Ik was vrij sceptisch,...

Anoniem
2022-09-15
10

Heel erg snel van diverse sportblessures en kleine pijntjes afgeholpen. Zeer deskundig geholpen en gehele lichaam werd gekeken. Waardoor er weer heel snel vol gesport kon worden .

Wesley
2022-09-12
10

Onze zoon Sam is hier heel fijn behandeld door Job. Zijn slaap problemen zijn echt een stuk minder geworden en hij heeft veel meer rust. Ook konden we snel terecht hier.

Lotte
2022-09-10
10

Fijn dat een behandeling aangepast wordt aan de persoon, mijn zoon 13 jaar, adhd-er, heerlijk druk en afgeleid werd super goed geaccepteerd en met geduld gehoord. Ook zijn behandeling is geslaagd....

ouder(s)/verzorger(s) van Sil
2022-08-22
8

Goede aandacht en luisteren naar situatie die je schetst. Houden rekening met persoonlijke grenzen.

ouder(s)/verzorger(s) van Anne
2022-08-19
10

Kon erg snel terecht met mijn klachten waardoor ze niet erger zijn geworden

Renske
2022-08-16
8

De behandeling heeft de pijn veel doen verminderen.

Caspar
2022-08-01
10

Miranda heeft ons zoontje van toen 2 maanden echt geweldig goed geholpen. Ze stelt hem voordat ze begint eerst op het gemak waarna ze een grote glimlach terugkrijgt voordat ze begon. Na de 1e...

Janneke kox
2022-07-28
10

Veel bekken bodem klachten ervaren tijdens de zwangerschap, altijd super geholpen en me ook gehoord gevoeld. Een aanrader!

Fleur
2022-07-27
10

Laura is zeer deskundig, maakt laagdrempelig contact met kind, we hebben snel een afspraak kunnen maken, prettige benadering tijdens de behandeling.

Ouder
2022-07-25
10

Toen ik relatief kort voor mijn vakantie pijn in beide voeten kreeg, heeft de secretaresse haar uiterste best gedaan om nog voor mijn vakantie afspraken in te plannen. Dankzij de behandelingen en...

Monique
2022-07-24
10

Zie hierboven

Leny
2022-07-20
10

Bij het eerste telefonische contact werd ik vriendelijk te woord gestaan door de assistente en er kon al voor 2 dagen later een afspraak worden gemaakt voor mijn zoon. Het eerste consult was een...

Irma Robben
2022-07-14
10

Onze zoon kwam voor klachten van de rib en rug. Hij kan zelf niet altijd duidelijk aangeven wat pijnlijk is, Anton laat hem zich op zijn gemak voelen en geeft hem de tijd om aan te geven wat de...

ouder(s)/verzorger(s) van Lars
2022-07-12
10

Bijna een jaar lopen tobben met rugpijn , een lange tijd therapie voor gehad ... eenmaal bij van eijck belandt en daar na 3 behandeling zo goed als van mijn rugpijn af

Ronald
2022-07-11
8

Prettig contact gehad, we konden na een telefoontje, dezelfde dag nog terecht. Een open gesprek gehad en meteen een eerste behandeling. Na een week mochten we al terug komen voor een volgende...

ouder(s)/verzorger(s) van Lars
2022-07-08
9

Zeer prettig ervaren, helaas is mijn probleem niet direct te verhelpen, maar met haar advies kom ik zeker een eind

Tess
2022-07-03
10

met ervaren Osteopaten die professioneel mensen helpen met vriendelijkheid en ervaring en een serieuze passie voor hun vak!

Henk
2022-06-24
10

Kundige osteopaat die tijd neemt om te luisteren. Vervolgens 2 behandelingen gehad en alle pijnklachten zijn verdwenen.

ouder(s)/verzorger(s) van Yuvaan
2022-06-22
9

Door Corona had ik flinke pijn aan mijn longvliezen en mijn energie was tot een nulpunt gedaald. Dankzij de vakkundige en liefdevolle behandeling door Max, voelde ik mij na een paar behandelingen...

Noor
2022-06-13