Wat gebeurt er in je lichaam bij een keizersnede?
De gynaecoloog maakt meestal een horizontale snede in je buikwand, net boven het schaambeen. Het bindweefsel tussen de buikspieren wordt losgehaald en de buikspieren worden uit elkaar geschoven, de blaas wordt losgemaakt van de baarmoeder en aan de kant geschoven. Pas dan kom je uit bij de baarmoeder waar ook een snede in wordt gemaakt, waardoor de baby uit je buik kan worden gehaald.
Al deze verschillende weefsellagen worden na afloop ook weer gehecht en alles wordt weer terug op zijn plek gebracht. Het litteken zit dus niet alleen oppervlakkig op je huid, maar gaat door verschillende lagen heen, helemaal tot aan je baarmoeder.
Daarnaast nemen de organen tijdens de zwangerschap een andere positie in in de buik en ook deze organen moeten allemaal weer rustig terug op hun plek komen.
Er worden bij een keizersnede dus best wat weefsellagen opengesneden en ook weer gehecht. Deze wonden gaan helen en gaan littekens vormen. Dit littekenweefsel is veel minder elastisch en soepel en de verschillende weefsellagen kunnen gaan verkleven. Deze verklevingen kunnen gaan zitten in het buikvlies, in het vlies rondom de darmen, in de buikspieren of de bekkenbodem. Dit kan ertoe leiden dat verschillende weefsellagen niet meer goed bewegen ten opzichte van elkaar, zoals de baarmoeder met de blaas, darmen of eierstokken. Het littekenweefsel kan ook aan je rug of bekken gaan trekken, waardoor je daar klachten ervaart.
Klachten uiten zich niet alleen als pijn in je lage rug, je bekken of je liezen, maar kunnen zich ook uiten als pijn bij het aanspannen van je buikspieren, een hard of trekkend litteken, darmklachten, klachten aan je schaambot, klachten bij gemeenschap of na lange tijd nog urineverlies tijdens inspanning.
Wat kan osteopathie voor je betekenen na een keizersnede?
Na een keizersnede geldt niet voor niets het advies om de eerste 6 weken voldoende rust te houden en nog niet (zwaar) te tillen of te gaan sporten, dit omdat het grootste weefselherstel in de eerste 6 weken plaatsvindt. Zo kan het natuurlijk herstel zijn werk doen en het litteken rustig helen.
Na deze eerste weken kun je langkomen bij een osteopaat. De osteopaat kijkt de beweeglijkheid van de hele bekkenregio na: de beweeglijkheid van het litteken zelf, het functioneren van de bekkenbodem en de mobiliteit van het litteken in relatie tot de baarmoeder, blaas, darmen, bekken, enzovoort. Het doel van de osteopaat is om de gebieden waar verklevingen zitten weer in beweging te zetten, zodat je verder goed kunt herstellen.
Ook jaren na dato kunnen verklevingen na een keizersnede nog klachten geven, ook dan is behandeling nog mogelijk.
Ervaar jij klachten na een keizersnede en wil je daarvan af?
Neem dan contact met ons op of maak direct een afspraak met een van onze osteopaten. Wij helpen je graag verder.