Wat zijn maagklachten?
Maagklachten zijn veelal klachten in de bovenbuik. Deze kunnen zich uiten als pijn in deze regio, maar ook als een vervelend vol gevoel na de maaltijd, brandend maagzuur, snelle verzadiging, veelvuldig boeren, misselijkheid of braken.
Wat gebeurt er in je lichaam bij maagklachten?
De maag is een deel van je spijsverteringssysteem. Als de vertering in de maag al problemen heeft, kan dit de vertering in de darmen ook verslechteren. Klachten van de maag gaan dan ook vaak samen met darmklachten.
Maagklachten kunnen ontstaan door verschillende oorzaken, zoals bijvoorbeeld een whiplash, waarbij via het hoofd rek kan komen op de slokdarm, waardoor de maagingang geïrriteerd kan raken. Maagklachten kunnen ook het gevolg zijn van littekenweefsel in het mediastinum – de ruimte tussen de beide longen – of littekens elders in de buik.
Een andere oorzaak zou een doorgezakte houding kunnen zijn. Dit zorgt ervoor dat je middenrif niet optimaal kan functioneren, waardoor de mobiliteit van de maag vermindert en de sluiting van de maagingang bemoeilijkt wordt. Die mobiliteit van de maag is erg belangrijk. Als deze verminderd is door bijvoorbeeld littekenweefsel, een trauma of langdurige stress, kan dit invloed hebben op de functie van de maag en dus klachten geven. Een verminderde doorbloeding of slechtere aansturing naar de maag draagt ook vaak bij aan de klachten.
Ook (chronische) stress kan invloed hebben. Stress zorgt voor een verminderde activatie van het verteringssysteem, een verminderde aanmaak van maagzuur en verteringssappen en een verminderde mobiliteit van de maag door het aanspannen van de maaguitgang.
Daarnaast zijn er verschillende soorten voeding die aanzet kunnen geven tot maagklachten, zoals o.a. alcohol, pittige kruiden en koffie.
Wat kan osteopathie voor je betekenen bij maagklachten?
Maagklachten kunnen zoals hierboven omschreven dus verschillende oorzaken hebben. Een osteopaat zoekt voor jou persoonlijk de oorzaak en behandelt deze vervolgens met passende behandeltechnieken.
Jouw osteopaat kan helpen bij het herstellen van de mobiliteit van de maag, de bijbehorende kleppen en de organen die hier rondom liggen. Een verbeterde mobiliteit, doorbloeding en aansturing, zorgen voor een betere functie, waardoor je maagklachten kunnen verminderen!
De nek, de wervelkolom, het middenrif en het bekken spelen ook een rol in de functie van de maag. De osteopaat zal deze gebieden dan ook meenemen in de behandeling. Zo kan de behandeling van de nek en wervelkolom zorgen voor (weer) een goede aansturing van de maag.
De osteopaat vraagt bij maagklachten ook altijd naar je voedingsstijl. Mocht hier voeding bij zitten die de klachten kan triggeren, dan krijg je hier adviezen over.
Let op: mocht je een actieve ontsteking hebben in jouw maag-darmstelsel, raadpleeg dan eerst je huisarts. De behandeling kan namelijk pas starten als deze ontsteking verholpen is. Mocht de osteopaat tijdens de therapie een vermoeden hebben van een actieve ontsteking, zoals een maagzweer, dan zal je eerst worden verwezen naar je huisarts en zal de behandeling op een later moment worden voortgezet.
Heb jij ook last van maagklachten?
Neem dan even contact met ons op. We plannen graag een afspraak in voor een behandeling.