Wat gebeurt er in je lichaam bij slikklachten?

Slikken is een complexe beweging die wordt aangestuurd door verschillende reflexen en is afhankelijk van verschillende sensorische en motorische zenuwen. Als er in het hele proces iets fout loopt, ontstaan er slikklachten oftewel dysfagie.

Je slikt gemiddeld zo’n 800 tot 3000 keer per dag. Dan kun je je voorstellen dat, als er een verkeerde coördinatie is van de meer dan 40 slikspieren, er snel een onevenwicht ontstaat en zo een ‘verkeerd’ slikpatroon.

Slikklachten kunnen o.a. ontstaan door stress, emotionele blokkades (zoals een brok in je keel), verkeerde eetstijl (zoals snel eten en onvoldoende kauwen), trauma’s, spanningen op de slokdarm (bv door een diafragma probleem), hersenletsel of trauma’s op het hoofd en door ouderdom. Bij pasgeborenen kunnen slik- of zuigklachten ontstaan door een geboortetrauma, waardoor craniale zenuwen – oftewel hersenzenuwen – die verantwoordelijk zijn voor slik- en zuigreflexen, niet optimaal geleiden. De blokkade van deze zenuwen kan in de hoge nek zitten en/of in de schedel.

Bij oudere kinderen wordt er soms opgemerkt dat het infantiel slikken (slikken als een baby) niet verdwijnt. Deze gewoonte kan je moeilijk afleren als de structuur het niet toelaat. In dit geval raden we dan ook zeker een behandeling aan. Soms is samenwerking met een logopedist nodig die dan gerichte oefeningen doet.

Wat osteopathie voor je kan betekenen bij slikklachten

Osteopathie kan helpen bij slikklachten. Eerst onderzoeken we waar de klachten vandaan komen en moet een pathologie (tumor, divertikel, paralyse) worden uitgesloten. Wanneer er medisch geen redenen zijn die het probleem zouden kunnen verklaren, is er sprake van een functionele slikklacht die we als osteopaat kunnen behandelen.

We onderzoeken de beweeglijkheid en gaan op zoek naar spanningen in de tong en de basis van de tong (hyoid). De spieren die, naast de tong, voor het slikken van belang zijn moeten ook worden onderzocht op een te hoge of juist een te lage spanning. Daarom kijken we ook naar de slokdarm (die ligt in het centrale deel van de hals en loopt door in het centrale deel van de borstkas), het middenrif, de maag, overige structuren in de hals zoals het kraakbeen van de schildklier, de regio van de stembanden en de luchtpijp.

Daarnaast onderzoeken we de schedel, schedelbasis, nek, borstkas en ribben en de spieren die betrokken zijn bij het slikken op beweeglijkheid en doorbloeding. Voor een goede slikmotoriek, is het ook van belang dat het gevoel in de mond en het gevoel in de tong goed zijn. Ook de reflexen en de gevoeligheid van de tong en mondholte moeten dus worden getest.

Vervolgens corrigeren we met zachte technieken de gevonden restricties, zodat de doorbloeding en beweeglijkheid van de weefsels die betrokken zijn bij het slikken weer goed zijn om zo de slikklacht te verhelpen.

Meer weten over osteopathie bij slikklachten?

Heb jij problemen met slikken? Dan biedt osteopathie uitkomst. Wil je weten hoe we je kunnen helpen? Neem dan contact met ons op voor een intake. Wij informeren je graag.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Slikklachten: eet met aandacht!

Lees meer

Wat anderen zeggen

9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29
10

2x geholpen voor mijn burn-out, na elke sessies voelde ik mij ontspannen en lekkerder in mijn vel. Blij met het resultaat!

H.
2023-08-25
9

Job toonde zich empathisch, dacht met me mee over de mogelijke oorzaken en preventiemogelijkheden en wist duidelijk wat hij deed. Zeer toegankelijk, vriendelijk en deskundig!

Boudewijn
2023-08-16
10

Wij hadden onze behandelingen met ons gezin bij Job en dit is goed bevallen. Het was onze eerste keer bij n osteopaat. Job lichtte ook alles duidelijk toe. Zeer tevreden en de klachten zijn...

Westerhout
2023-08-15
10

Fijn dat er zo goed geluisterd en gekeken wordt naar de vraag van de persoon.

Luc
2023-08-11
10

Met respect Duidelijke uitleg Gemoedelijk

Jeanne
2023-07-23
9

De osteopaat was de eerste persoon die voedingsadviezen gaf. Dit heeft me echt geholpen en de klachten verminderd.

mevrouw E. Spooren
2023-07-13
7

veel beter als alle voorgaande behandelingen bij fysio's.

Jan
2023-07-10
10

We zijn erg fijn geholpen door deze praktijk op een duidelijke gestructureerde manier.

Karolina
2023-07-06