Wat gebeurt er in je lichaam bij slikklachten?

Slikken is een complexe beweging die wordt aangestuurd door verschillende reflexen en is afhankelijk van verschillende sensorische en motorische zenuwen. Als er in het hele proces iets fout loopt, ontstaan er slikklachten oftewel dysfagie.

Je slikt gemiddeld zo’n 800 tot 3000 keer per dag. Dan kun je je voorstellen dat, als er een verkeerde coördinatie is van de meer dan 40 slikspieren, er snel een onevenwicht ontstaat en zo een ‘verkeerd’ slikpatroon.

Slikklachten kunnen o.a. ontstaan door stress, emotionele blokkades (zoals een brok in je keel), verkeerde eetstijl (zoals snel eten en onvoldoende kauwen), trauma’s, spanningen op de slokdarm (bv door een diafragma probleem), hersenletsel of trauma’s op het hoofd en door ouderdom. Bij pasgeborenen kunnen slik- of zuigklachten ontstaan door een geboortetrauma, waardoor craniale zenuwen – oftewel hersenzenuwen – die verantwoordelijk zijn voor slik- en zuigreflexen, niet optimaal geleiden. De blokkade van deze zenuwen kan in de hoge nek zitten en/of in de schedel.

Bij oudere kinderen wordt er soms opgemerkt dat het infantiel slikken (slikken als een baby) niet verdwijnt. Deze gewoonte kan je moeilijk afleren als de structuur het niet toelaat. In dit geval raden we dan ook zeker een behandeling aan. Soms is samenwerking met een logopedist nodig die dan gerichte oefeningen doet.

Wat osteopathie voor je kan betekenen bij slikklachten

Osteopathie kan helpen bij slikklachten. Eerst onderzoeken we waar de klachten vandaan komen en moet een pathologie (tumor, divertikel, paralyse) worden uitgesloten. Wanneer er medisch geen redenen zijn die het probleem zouden kunnen verklaren, is er sprake van een functionele slikklacht die we als osteopaat kunnen behandelen.

We onderzoeken de beweeglijkheid en gaan op zoek naar spanningen in de tong en de basis van de tong (hyoid). De spieren die, naast de tong, voor het slikken van belang zijn moeten ook worden onderzocht op een te hoge of juist een te lage spanning. Daarom kijken we ook naar de slokdarm (die ligt in het centrale deel van de hals en loopt door in het centrale deel van de borstkas), het middenrif, de maag, overige structuren in de hals zoals het kraakbeen van de schildklier, de regio van de stembanden en de luchtpijp.

Daarnaast onderzoeken we de schedel, schedelbasis, nek, borstkas en ribben en de spieren die betrokken zijn bij het slikken op beweeglijkheid en doorbloeding. Voor een goede slikmotoriek, is het ook van belang dat het gevoel in de mond en het gevoel in de tong goed zijn. Ook de reflexen en de gevoeligheid van de tong en mondholte moeten dus worden getest.

Vervolgens corrigeren we met zachte technieken de gevonden restricties, zodat de doorbloeding en beweeglijkheid van de weefsels die betrokken zijn bij het slikken weer goed zijn om zo de slikklacht te verhelpen.

Meer weten over osteopathie bij slikklachten?

Heb jij problemen met slikken? Dan biedt osteopathie uitkomst. Wil je weten hoe we je kunnen helpen? Neem dan contact met ons op voor een intake. Wij informeren je graag.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Slikklachten: eet met aandacht!

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Laura heeft mij echt geweldig geholpen! Gelukkig van mijn pijn af waar ik al jaren mee ziekenhuis in en ziekenhuis uit liep.

Ingrid
2022-10-03
9

Wordt fijn en goed behandeld.

Marcel
2022-10-01
8

De afspraken bij osteopaat Wouter bevielen best goed en de behandelingen hebben voor een lichte verbetering gezorgd. Helaas niet het gewenste resultaat na een aantal afspraken, maar het was wel goed...

Romeo Gagliotti
2022-09-26
10

Heel fijn geholpen.

ouder(s)/verzorger(s) van Mara
2022-09-17
10

Na een paar behandelingen kon ik zonder klachten weer verder. Ik heb het als vriendelijk, deskundig en duidelijke uitleg ervaren.

Tanja Walter
2022-09-15
10

Mijn baby had al een paar maanden last van obstipatie. De huisarts bleef meer en meer laxeermiddelen voorschrijven, met als resultaat nog meer buikpijn. Zo kon het niet verder. Ik was vrij sceptisch,...

Anoniem
2022-09-15
10

Heel erg snel van diverse sportblessures en kleine pijntjes afgeholpen. Zeer deskundig geholpen en gehele lichaam werd gekeken. Waardoor er weer heel snel vol gesport kon worden .

Wesley
2022-09-12
10

Onze zoon Sam is hier heel fijn behandeld door Job. Zijn slaap problemen zijn echt een stuk minder geworden en hij heeft veel meer rust. Ook konden we snel terecht hier.

Lotte
2022-09-10
10

Fijn dat een behandeling aangepast wordt aan de persoon, mijn zoon 13 jaar, adhd-er, heerlijk druk en afgeleid werd super goed geaccepteerd en met geduld gehoord. Ook zijn behandeling is geslaagd....

ouder(s)/verzorger(s) van Sil
2022-08-22
8

Goede aandacht en luisteren naar situatie die je schetst. Houden rekening met persoonlijke grenzen.

ouder(s)/verzorger(s) van Anne
2022-08-19
10

Kon erg snel terecht met mijn klachten waardoor ze niet erger zijn geworden

Renske
2022-08-16
8

De behandeling heeft de pijn veel doen verminderen.

Caspar
2022-08-01
10

Miranda heeft ons zoontje van toen 2 maanden echt geweldig goed geholpen. Ze stelt hem voordat ze begint eerst op het gemak waarna ze een grote glimlach terugkrijgt voordat ze begon. Na de 1e...

Janneke kox
2022-07-28
10

Veel bekken bodem klachten ervaren tijdens de zwangerschap, altijd super geholpen en me ook gehoord gevoeld. Een aanrader!

Fleur
2022-07-27
10

Laura is zeer deskundig, maakt laagdrempelig contact met kind, we hebben snel een afspraak kunnen maken, prettige benadering tijdens de behandeling.

Ouder
2022-07-25
10

Toen ik relatief kort voor mijn vakantie pijn in beide voeten kreeg, heeft de secretaresse haar uiterste best gedaan om nog voor mijn vakantie afspraken in te plannen. Dankzij de behandelingen en...

Monique
2022-07-24
10

Zie hierboven

Leny
2022-07-20
10

Bij het eerste telefonische contact werd ik vriendelijk te woord gestaan door de assistente en er kon al voor 2 dagen later een afspraak worden gemaakt voor mijn zoon. Het eerste consult was een...

Irma Robben
2022-07-14
10

Onze zoon kwam voor klachten van de rib en rug. Hij kan zelf niet altijd duidelijk aangeven wat pijnlijk is, Anton laat hem zich op zijn gemak voelen en geeft hem de tijd om aan te geven wat de...

ouder(s)/verzorger(s) van Lars
2022-07-12
10

Bijna een jaar lopen tobben met rugpijn , een lange tijd therapie voor gehad ... eenmaal bij van eijck belandt en daar na 3 behandeling zo goed als van mijn rugpijn af

Ronald
2022-07-11
8

Prettig contact gehad, we konden na een telefoontje, dezelfde dag nog terecht. Een open gesprek gehad en meteen een eerste behandeling. Na een week mochten we al terug komen voor een volgende...

ouder(s)/verzorger(s) van Lars
2022-07-08
9

Zeer prettig ervaren, helaas is mijn probleem niet direct te verhelpen, maar met haar advies kom ik zeker een eind

Tess
2022-07-03
10

met ervaren Osteopaten die professioneel mensen helpen met vriendelijkheid en ervaring en een serieuze passie voor hun vak!

Henk
2022-06-24
10

Kundige osteopaat die tijd neemt om te luisteren. Vervolgens 2 behandelingen gehad en alle pijnklachten zijn verdwenen.

ouder(s)/verzorger(s) van Yuvaan
2022-06-22
9

Door Corona had ik flinke pijn aan mijn longvliezen en mijn energie was tot een nulpunt gedaald. Dankzij de vakkundige en liefdevolle behandeling door Max, voelde ik mij na een paar behandelingen...

Noor
2022-06-13