Wat gebeurt er in je lichaam bij stressincontinentie

De blaas is een hol orgaan dat achter je schaambeen ligt. Vanuit de nieren gaat urine via de urineleiders naar de blaas. De blaas verzamelt en slaat urine op en deze zal het lichaam verlaten via de urinebuis. Bij een volwassene kan er zo’n 1,5 liter urine opgeslagen worden, maar in de praktijk zal dit volume bij een gezond persoon nooit behaald worden. Er zal door de toenemende rek op de spierwand van de blaas al veel eerder een prikkel naar ons brein gaan die ons waarschuwt dat de blaas voller raakt, met als resultaat het gevoel dat je moet plassen.

Door het aanspannen van de bekkenbodemspieren ontspant de blaaswand en kan het gevoel van plassen tijdelijk worden onderdrukt. Dit lukt meestal totdat de blaas circa 800ml inhoud heeft. Daarna zal het plassen normaliter niet meer tegengehouden kunnen worden.

In sommige situaties kan het gebeuren dat mensen problemen hebben met het ophouden van de urine, wat men urine-incontinentie noemt. Hierin bestaan een aantal verschillende varianten, waarvan stressincontinentie de meest voorkomende is. Deze vorm heeft niets te maken met psychische stress.

Bij stressincontinentie verliest een persoon urine door een verhoogde druk (stressor) in de buikholte. Deze verhoogde druk op blaas en bekkenbodem kan veroorzaakt worden door lachen, niezen, persen, hoesten, sporten, springen etc. Wanneer de bekkenbodemspieren niet goed werken en/of de sluitspier van de blaas niet goed afsluit, wordt het moeilijker om het ophouden van de urine te controleren.

Mogelijke oorzaken van bekkenbodemspieren die niet goed werken

 • Verslapping of beschadiging van de bekkenbodemspieren.
 • Te hoge spierspanning van de bekkenbodemspieren. Dit lijkt gunstig omdat het lijkt alsof de spiergroep dan sterk is. Helaas neemt de reactiekracht af naarmate de basisspanning te lang verhoogd is, waardoor bij plotse drukverhoging ongewild urineverlies kan optreden.
 • Overgewicht. Hierdoor is er een verhoogde druk op de bekkenbodem. Als er dan extra druk bij komt zoals bijvoorbeeld door hoesten, kan het zijn dat de bekkenbodemspieren de krachten niet meer kunnen opvangen.
 • Een operatie in het buikgebied of bekken
 • Te hard persen bij de ontlasting
 • Dit heeft een slechte invloed op de bekkenbodem zelf en zorgt voor een overdruk in de buikholte.
 • Zwangerschap
 • Onder invloed van het hormoon relaxine worden de bekkenbodemspieren van de vrouw slapper, wat gunstig is voor de bevalling, maar dus minder gunstig is voor het ophouden van urine.
 • Na de bevalling
 • Bij een natuurlijke bevalling (geen keizersnede) kunnen de bekkenbodemspieren beschadigd zijn geraakt door inscheuren of inknippen. Dit maakt dat de functie van deze spiergroep is verminderd. Ook de mechanische invloeden van de bevalling kunnen zorgen voor een afgenomen spierkracht van de bekkenbodem. Er kan postnataal reactief een te hoge basisspanning van de spiergroep ontstaan waardoor de reactiekracht van de bekkenbodem afneemt en er dus ook ongewild urineverlies op kan treden.
 • Na herhaalde blaasontstekingen
 • De blaas wordt hierdoor minder mobiel en zal eerder een volsignaal doorgeven. Dit wordt versterkt bij drukverhoging zodat er mogelijk ongewild urineverlies kan optreden.

Wat kan osteopathie voor je betekenen bij stressincontinentie

Het is van belang om eerst een goed beeld te krijgen wat de mogelijke oorzaak is van de stressincontinentie. Bij het osteopatisch onderzoek zullen de speerpunten liggen op de mobiliteit van het bekken, de bindweefsels van de organen in het bekken rondom de blaas, de omgeving van de blaas en de buikorganen boven de blaas. De spierspanning van de bekkenbodem zal ook geëvalueerd worden. Verder is van belang dat de aansturing en de doorbloeding optimaal functioneert.

Wanneer de osteopaat denkt dat er mogelijk (ernstige) andere zaken aanleiding kunnen zijn van de incontinentie, zul je het advies krijgen contact op te nemen met je huisarts. Wanneer de huisarts al geconsulteerd is of wanneer er geen zogenaamde rode vlaggen zijn, zal de osteopaat de gevonden restricties in de omgeving mobiliseren om zo de klachten te verhelpen of verminderen.

Voor een goede begeleiding in het trainen van de bekkenbodem is het raadzaam om een bekkenbodemfysiotherapeut te bezoeken. Zij kunnen bepalen of er teveel of juist te weinig spierspanning is en daar gericht oefeningen voor geven.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Ongewild urineverlies

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Laura heeft mij echt geweldig geholpen! Gelukkig van mijn pijn af waar ik al jaren mee ziekenhuis in en ziekenhuis uit liep.

Ingrid
2022-10-03
9

Wordt fijn en goed behandeld.

Marcel
2022-10-01
8

De afspraken bij osteopaat Wouter bevielen best goed en de behandelingen hebben voor een lichte verbetering gezorgd. Helaas niet het gewenste resultaat na een aantal afspraken, maar het was wel goed...

Romeo Gagliotti
2022-09-26
10

Heel fijn geholpen.

ouder(s)/verzorger(s) van Mara
2022-09-17
10

Na een paar behandelingen kon ik zonder klachten weer verder. Ik heb het als vriendelijk, deskundig en duidelijke uitleg ervaren.

Tanja Walter
2022-09-15
10

Mijn baby had al een paar maanden last van obstipatie. De huisarts bleef meer en meer laxeermiddelen voorschrijven, met als resultaat nog meer buikpijn. Zo kon het niet verder. Ik was vrij sceptisch,...

Anoniem
2022-09-15
10

Heel erg snel van diverse sportblessures en kleine pijntjes afgeholpen. Zeer deskundig geholpen en gehele lichaam werd gekeken. Waardoor er weer heel snel vol gesport kon worden .

Wesley
2022-09-12
10

Onze zoon Sam is hier heel fijn behandeld door Job. Zijn slaap problemen zijn echt een stuk minder geworden en hij heeft veel meer rust. Ook konden we snel terecht hier.

Lotte
2022-09-10
10

Fijn dat een behandeling aangepast wordt aan de persoon, mijn zoon 13 jaar, adhd-er, heerlijk druk en afgeleid werd super goed geaccepteerd en met geduld gehoord. Ook zijn behandeling is geslaagd....

ouder(s)/verzorger(s) van Sil
2022-08-22
8

Goede aandacht en luisteren naar situatie die je schetst. Houden rekening met persoonlijke grenzen.

ouder(s)/verzorger(s) van Anne
2022-08-19
10

Kon erg snel terecht met mijn klachten waardoor ze niet erger zijn geworden

Renske
2022-08-16
8

De behandeling heeft de pijn veel doen verminderen.

Caspar
2022-08-01
10

Miranda heeft ons zoontje van toen 2 maanden echt geweldig goed geholpen. Ze stelt hem voordat ze begint eerst op het gemak waarna ze een grote glimlach terugkrijgt voordat ze begon. Na de 1e...

Janneke kox
2022-07-28
10

Veel bekken bodem klachten ervaren tijdens de zwangerschap, altijd super geholpen en me ook gehoord gevoeld. Een aanrader!

Fleur
2022-07-27
10

Laura is zeer deskundig, maakt laagdrempelig contact met kind, we hebben snel een afspraak kunnen maken, prettige benadering tijdens de behandeling.

Ouder
2022-07-25
10

Toen ik relatief kort voor mijn vakantie pijn in beide voeten kreeg, heeft de secretaresse haar uiterste best gedaan om nog voor mijn vakantie afspraken in te plannen. Dankzij de behandelingen en...

Monique
2022-07-24
10

Zie hierboven

Leny
2022-07-20
10

Bij het eerste telefonische contact werd ik vriendelijk te woord gestaan door de assistente en er kon al voor 2 dagen later een afspraak worden gemaakt voor mijn zoon. Het eerste consult was een...

Irma Robben
2022-07-14
10

Onze zoon kwam voor klachten van de rib en rug. Hij kan zelf niet altijd duidelijk aangeven wat pijnlijk is, Anton laat hem zich op zijn gemak voelen en geeft hem de tijd om aan te geven wat de...

ouder(s)/verzorger(s) van Lars
2022-07-12
10

Bijna een jaar lopen tobben met rugpijn , een lange tijd therapie voor gehad ... eenmaal bij van eijck belandt en daar na 3 behandeling zo goed als van mijn rugpijn af

Ronald
2022-07-11
8

Prettig contact gehad, we konden na een telefoontje, dezelfde dag nog terecht. Een open gesprek gehad en meteen een eerste behandeling. Na een week mochten we al terug komen voor een volgende...

ouder(s)/verzorger(s) van Lars
2022-07-08
9

Zeer prettig ervaren, helaas is mijn probleem niet direct te verhelpen, maar met haar advies kom ik zeker een eind

Tess
2022-07-03
10

met ervaren Osteopaten die professioneel mensen helpen met vriendelijkheid en ervaring en een serieuze passie voor hun vak!

Henk
2022-06-24
10

Kundige osteopaat die tijd neemt om te luisteren. Vervolgens 2 behandelingen gehad en alle pijnklachten zijn verdwenen.

ouder(s)/verzorger(s) van Yuvaan
2022-06-22
9

Door Corona had ik flinke pijn aan mijn longvliezen en mijn energie was tot een nulpunt gedaald. Dankzij de vakkundige en liefdevolle behandeling door Max, voelde ik mij na een paar behandelingen...

Noor
2022-06-13