Wat doet stress met ons?

Om beter te begrijpen wat stress met ons lichaam doet, geven we je even een korte uitleg over ons zenuwstelsel. Ons lichaam kent een willekeurig en onwillekeurig (= autonoom) zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel bestuurt organen, bloedvaten en klieren. Het zorgt ervoor dat het interne milieu van ons lichaam in balans blijft. Dit autonome zenuwstelsel bestaat uit een orthosympathisch en een parasympathisch deel.

Bij activiteit van het lichaam zorgt de orthosympathicus voor een hogere hartfrequentie, verwijding van de bloedvaten in de spieren, een hogere ademfrequentie en het remt de spijsvertering. Wanneer het lichaam in rust is wordt de parasympathicus actief. De parasympathicus stimuleert de stofwisseling, celvernieuwing en de opbouw van onze lichaamsreserves. Deze zorgt dus voor herstel. Eigenlijk is de orthosympathiscus het gaspedaal en de parasympathicus het rempedaal en acculader van het lichaam. Om goed te functioneren moeten de orthosympathicus en parasympathicus in balans zijn.

Wat gebeurt er in het lichaam bij te veel stress?

Qua beleving van stress is er een onderscheid te maken tussen positieve stress (eustress) en negatieve stress (disstress). Of stress positief of negatief ervaren wordt, hangt af van het gevoel dat iemand erbij heeft, maar ook aan de voldoening die wordt beleefd als iets is afgerond. Belangrijk om te weten is dat ons lichaam geen onderscheid kan maken tussen eustress en disstress. Daarom is het belangrijk om een balans te zoeken tussen inspanning en ontspanning.

Stress zorgt ervoor dat ons orthosympathische zenuwstelsel actief is. Dit kan een normale en goede reactie zijn, bijvoorbeeld als je moet overleven, vechten of vluchten. Hierbij is het belangrijk dat het bloed snel naar de juiste spieren gaat en er meer zuurstof binnen komt om te kunnen rennen of van je af te bijten. Heel vroeger was dit normaal, de stressprikkel was kort en krachtig en daarna kon het herstel (parasympathicus) weer plaatsvinden. Zo komt het ook dat we onder stress soms beter functioneren, ons lichaam is tenslotte in paraatheid gebracht voor actie.

Bij te veel stress kan het echter doorslaan naar de andere kant. Het zenuwstelsel kan niet goed meer terugschakelen naar de rustmodus, dus het lijf blijft alert. Wanneer het lichaam in rust reageert alsof het nog een activiteit aan het doen is, is er sprake van “overspanning”. Dit heeft ook gevolgen voor de hormoonhuishouding en het afweersysteem. Systemen raken opgebrand en het lichaam komt in een uitputtingsfase.

We leven in een maatschappij waarin we meer en langduriger stressprikkels krijgen. Bovendien is de ‘flight or fight’-reactie, waar ons lichaam voor klaargemaakt wordt bij stress, vaak niet gepast. Er is geen leeuw waar we voor weg moeten vluchten, maar bijvoorbeeld een deadline op het werk die over een maand is.

Doordat er geen fysieke uitlaatklep is en doordat de stress aanhoudt, blijven de stresshormonen langer in ons bloed razen. Dit kan leiden tot gezondheidsklachten als spijsverteringsklachten, slapeloosheid en ontstekingen. Met name in de nacht hoort ons parasympathische zenuwstelsel actief te zijn. Echter wanneer door stress het orthosympathische zenuwstelsel actiever is, zijn de voorwaarden, de processen die ervoor nodig zijn om in slaap te kunnen vallen, niet optimaal. Het lichaam kan zich dan niet meer voldoende ontspannen en dus herstellen.

Wat osteopathie kan betekenen bij stress(klachten)

Stressfactoren in je leven kunnen niet altijd direct weggenomen worden, maar de osteopaat kan wel helpen om het lichaam meer in balans te brengen. Hierdoor kun je stress beter verwerken. Blokkades in het lichaam kunnen het evenwicht tussen ortho- en parasympaticus verstoren. Jouw osteopaat gaat op zoek naar dit bewegingsverlies en herstelt de beweeglijkheid. Zo wordt een overprikkeld orthosympathisch zenuwstelsel gedempt of het parasympathische zenuwstelsel actiever. Hierdoor komt het lichaam opnieuw in balans. Verder kan de osteopaat adviezen geven hoe je hier zelf invloed op uit kunt oefenen.

Ervaar jij stressklachten? Laat onze osteopaten je helpen!

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Warmte ontspant bij stress

Lees meer

Start je dag met een bodyscan

Lees meer

Voorkom nekklachten en schud de spanning van je af

Lees meer

Ontladen van stress

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Laura heeft mij echt geweldig geholpen! Gelukkig van mijn pijn af waar ik al jaren mee ziekenhuis in en ziekenhuis uit liep.

Ingrid
2022-10-03
9

Wordt fijn en goed behandeld.

Marcel
2022-10-01
8

De afspraken bij osteopaat Wouter bevielen best goed en de behandelingen hebben voor een lichte verbetering gezorgd. Helaas niet het gewenste resultaat na een aantal afspraken, maar het was wel goed...

Romeo Gagliotti
2022-09-26
10

Heel fijn geholpen.

ouder(s)/verzorger(s) van Mara
2022-09-17
10

Na een paar behandelingen kon ik zonder klachten weer verder. Ik heb het als vriendelijk, deskundig en duidelijke uitleg ervaren.

Tanja Walter
2022-09-15
10

Mijn baby had al een paar maanden last van obstipatie. De huisarts bleef meer en meer laxeermiddelen voorschrijven, met als resultaat nog meer buikpijn. Zo kon het niet verder. Ik was vrij sceptisch,...

Anoniem
2022-09-15
10

Heel erg snel van diverse sportblessures en kleine pijntjes afgeholpen. Zeer deskundig geholpen en gehele lichaam werd gekeken. Waardoor er weer heel snel vol gesport kon worden .

Wesley
2022-09-12
10

Onze zoon Sam is hier heel fijn behandeld door Job. Zijn slaap problemen zijn echt een stuk minder geworden en hij heeft veel meer rust. Ook konden we snel terecht hier.

Lotte
2022-09-10
10

Fijn dat een behandeling aangepast wordt aan de persoon, mijn zoon 13 jaar, adhd-er, heerlijk druk en afgeleid werd super goed geaccepteerd en met geduld gehoord. Ook zijn behandeling is geslaagd....

ouder(s)/verzorger(s) van Sil
2022-08-22
8

Goede aandacht en luisteren naar situatie die je schetst. Houden rekening met persoonlijke grenzen.

ouder(s)/verzorger(s) van Anne
2022-08-19
10

Kon erg snel terecht met mijn klachten waardoor ze niet erger zijn geworden

Renske
2022-08-16
8

De behandeling heeft de pijn veel doen verminderen.

Caspar
2022-08-01
10

Miranda heeft ons zoontje van toen 2 maanden echt geweldig goed geholpen. Ze stelt hem voordat ze begint eerst op het gemak waarna ze een grote glimlach terugkrijgt voordat ze begon. Na de 1e...

Janneke kox
2022-07-28
10

Veel bekken bodem klachten ervaren tijdens de zwangerschap, altijd super geholpen en me ook gehoord gevoeld. Een aanrader!

Fleur
2022-07-27
10

Laura is zeer deskundig, maakt laagdrempelig contact met kind, we hebben snel een afspraak kunnen maken, prettige benadering tijdens de behandeling.

Ouder
2022-07-25
10

Toen ik relatief kort voor mijn vakantie pijn in beide voeten kreeg, heeft de secretaresse haar uiterste best gedaan om nog voor mijn vakantie afspraken in te plannen. Dankzij de behandelingen en...

Monique
2022-07-24
10

Zie hierboven

Leny
2022-07-20
10

Bij het eerste telefonische contact werd ik vriendelijk te woord gestaan door de assistente en er kon al voor 2 dagen later een afspraak worden gemaakt voor mijn zoon. Het eerste consult was een...

Irma Robben
2022-07-14
10

Onze zoon kwam voor klachten van de rib en rug. Hij kan zelf niet altijd duidelijk aangeven wat pijnlijk is, Anton laat hem zich op zijn gemak voelen en geeft hem de tijd om aan te geven wat de...

ouder(s)/verzorger(s) van Lars
2022-07-12
10

Bijna een jaar lopen tobben met rugpijn , een lange tijd therapie voor gehad ... eenmaal bij van eijck belandt en daar na 3 behandeling zo goed als van mijn rugpijn af

Ronald
2022-07-11
8

Prettig contact gehad, we konden na een telefoontje, dezelfde dag nog terecht. Een open gesprek gehad en meteen een eerste behandeling. Na een week mochten we al terug komen voor een volgende...

ouder(s)/verzorger(s) van Lars
2022-07-08
9

Zeer prettig ervaren, helaas is mijn probleem niet direct te verhelpen, maar met haar advies kom ik zeker een eind

Tess
2022-07-03
10

met ervaren Osteopaten die professioneel mensen helpen met vriendelijkheid en ervaring en een serieuze passie voor hun vak!

Henk
2022-06-24
10

Kundige osteopaat die tijd neemt om te luisteren. Vervolgens 2 behandelingen gehad en alle pijnklachten zijn verdwenen.

ouder(s)/verzorger(s) van Yuvaan
2022-06-22
9

Door Corona had ik flinke pijn aan mijn longvliezen en mijn energie was tot een nulpunt gedaald. Dankzij de vakkundige en liefdevolle behandeling door Max, voelde ik mij na een paar behandelingen...

Noor
2022-06-13