Wat veroorzaakt bedplassen en waarom lukt het niet zindelijk te worden?

Vanaf het vijfde levensjaar hoort een kind de sluitspieren van de blaas te kunnen controleren. Een ongelukje kan gebeuren natuurlijk. Pas als dit minimaal tweemaal per week voorkomt in de afgelopen drie maanden of meer, spreken we van nachtelijk bedplassen. De medische term hiervoor is Enuresis Nocturna. Als een kind overdag zindelijk is maar ‘s-nachts niet, dan valt dit officieel niet onder bedplassen. In dit geval reageren de hersenen (nog) niet goed genoeg op de volle blaas. Er is dan geen/onvoldoende wekreactie.

Is jouw kind vijf jaar of ouder en plast het nog in bed? Geen zorgen, hij/zij is zeker niet alleen. Naar schatting hebben er 200.000 kinderen en adolescenten in Nederland hier last van. Natuurlijk kan het vervelend zijn, maar het is dus zeker niet iets om je voor te schamen!

Verschillende vormen van bedplassen (Enuresis Nocturna)

Primaire Enuresis Nocturna:
Deze vorm van bedplassen komt voor als het kind minimaal zes maanden vooraf niet zindelijk is geweest.

Secundaire Enuresis Nocturna:
Deze vorm van bedplassen komt voor na een periode van zes maanden of langer ‘s-nachts wel zindelijk te zijn geweest.

Bedplassen kan onstaan door een psychologisch probleem bij het kind, dat verband houdt met een (ingrijpende) gebeurtenis, zoals scheiding van de ouders, ziekte in het gezin of de geboorte van een nieuw gezinslid. In zeldzame gevallen kan het – wanneer dit samengaat met een sterke toename van dorst – een teken zijn van suikerziekte/diabetes type 1. Dit komt echter niet vaak voor! Is er sprake van secundaire enuresis nocturna door een pyschologische oorzaak, dan kan een bezoek aan de psycholoog uitkomst bieden.

Aandachtspunten tijdens lichamelijk onderzoek van jouw kind en systemen die de plasgedrag beinvloeden:

1. Anti-diuretisch hormoon
Bij een kind vanaf zes jaar past de hoeveelheid urine die in de nacht geproduceerd wordt meestal in de blaas. Hiervoor zorgt het anti-diuretisch hormoon (ADH), dat de urineproductie regelt. Is de hormoonspiegel van ADH te laag, dan kan dit een oorzaak van bedplassen zijn.

2. Verminderde beweeglijkheid van de blaas
Wanneer de beweeglijkheid van de blaas is verminderd, wordt vaak een verkeerd signaal afgegeven aan de hersenen. Hierdoor gaat een kind te laat naar het toilet. Het buikvlies, een deel van de darmen en de bekkenbodemspieren hebben invloed op de beweeglijkheid van de blaas. Als hier spanning op zit, kan dit dus negatieve gevolgen hebben voor de plasdrang.

3. Blokkade in bekken of schedel
Bij een blokkade in het bekken of spanning in de schedel kan het ‘plassignaal’ niet goed of te laat doorkomen in de hersenen. Verder kan het zijn dat het centraal zenuwstelsel nog niet ‘rijp’ is. Een bewegingsverlies in combinatie met angst en stress kan een samentrekken van de blaasspier veroorzaken, met bedplassen als gevolg.

4. Activatie orthosympatisch zenuwstelsel
Het kan zijn dat kinderen overdag te druk zijn, waardoor het zgn. orthosympathisch zenuwstelsel is geactiveerd. Dit zorgt ervoor dat de urineproductie op dat moment vermindert. Dit moet in de nacht weer ingehaald worden, maar dan zijn kinderen vaak te moe om de prikkel nog goed te voelen.

5. Stress
Het aanspannen van de sluitspier wordt door het lichaam bewust aangestuurd. Stress kan hier invloed op hebben. Als je kind veel stress ervaart (fysiek en/of mentaal), kan het bedplassen erger worden of zelfs hierdoor ontstaan.

Voordat we overgaan tot een osteopathische behandeling, gaan we altijd eerst op zoek naar de oorzaak van het bedplassen of het niet zindelijk kunnen worden. Op deze manier weten we precies waar het probleem zit en hoe we dit moeten aanpakken.

Wat kan de osteopaat voor jouw kind betekenen bij bedplassen en zindelijkheid

Tijdens een osteopatische behandeling pakken we de genoemde oorzaken en ‘systemen’ aan, waardoor de zindelijkheid verbetert en het bedplassen verdwijnt. Met een manuele behandeltechniek oefenen we invloed uit op de beweeglijkheid en bezenuwing van de blaas en het autonome zenuwstelsel, zodat deze (weer) zo optimaal mogelijk functioneren. Dit doen we door o.a. spanningen in het bekken en/of de schedel te verminderen.

Osteopathie is een veilige behandelmethode voor kinderen die klachten en bewegingsbelemmeringen wegneemt, zodat het kind zich optimaal kan (blijven) ontwikkelen. Een behandeling gaat altijd op een zachte en veilige manier, waarbij we ervoor zorgen dat jouw kind helemaal op zijn gemak is.

Meer weten over osteopathie bij bedplassen en/of zindelijkheidsproblemen?

Plast jouw kind in zijn bed en/of lukt het niet om zindelijk te worden? Maak dan een afspraak of neem contact met ons op voor meer informatie. Wij helpen jou en je kind graag verder met een passend behandelplan.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Zindelijkheid en bedplassen

Lees meer

Wat anderen zeggen

9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29
10

2x geholpen voor mijn burn-out, na elke sessies voelde ik mij ontspannen en lekkerder in mijn vel. Blij met het resultaat!

H.
2023-08-25
9

Job toonde zich empathisch, dacht met me mee over de mogelijke oorzaken en preventiemogelijkheden en wist duidelijk wat hij deed. Zeer toegankelijk, vriendelijk en deskundig!

Boudewijn
2023-08-16
10

Wij hadden onze behandelingen met ons gezin bij Job en dit is goed bevallen. Het was onze eerste keer bij n osteopaat. Job lichtte ook alles duidelijk toe. Zeer tevreden en de klachten zijn...

Westerhout
2023-08-15
10

Fijn dat er zo goed geluisterd en gekeken wordt naar de vraag van de persoon.

Luc
2023-08-11
10

Met respect Duidelijke uitleg Gemoedelijk

Jeanne
2023-07-23
9

De osteopaat was de eerste persoon die voedingsadviezen gaf. Dit heeft me echt geholpen en de klachten verminderd.

mevrouw E. Spooren
2023-07-13
7

veel beter als alle voorgaande behandelingen bij fysio's.

Jan
2023-07-10
10

We zijn erg fijn geholpen door deze praktijk op een duidelijke gestructureerde manier.

Karolina
2023-07-06