Wat gebeurt er in je lichaam bij overbelasting?

Bij overbelastingklachten kun je denken aan een tenniselleboog, golferselleboog, shin splints/ springschenenjumperskneerunnerskneehamstringblessureskuitblessuresRSI-klachten en een werpschouder (GRID).

Soms weet je zelf waar de overbelasting vandaan komt, zoals na de vakantie ineens weer voluit sporten zonder goede opbouw of het helpen met verhuizen waarbij je bewegingen maakt die je anders nooit maakt. Dit gaat in het algemeen, na een paar dagen rust en rustig bewegen vanzelf over.

Een overbelasting ontstaat als weefsel (spier, bindweefsel, fascia of bot) een beetje beschadigd is door belasting. Overbelasting en overtraining van spieren en banden ontstaat door te veel belasting, een te grote belasting (piekbelasting), heel veel kleine belastingmomenten of verkeerde belasting. Het kan ook ontstaan doordat weefsel minder belastbaar is zodat het met een gewone belasting toch overbelast is geraakt. Mogelijk is de belasting op de spier of het gewricht niet goed door bewegingsbeperkingen elders in het lichaam.

Bij training en belasting worden er afvalstoffen aangemaakt in de spieren. Bij overbelasting of overtraining ontstaan er kleine beschadigingen in spieren, pezen en banden. Deze beschadigingen geven kleine ontstekingsreacties waardoor nog meer afvalstoffen vrijkomen.

Het lichaam kan te veel afvalstoffen vasthouden door mobiliteitsproblemen in de buik. Als deze afvalstoffen zich opstapelen in het bindweefsel krijg je verzwakking en verstijving van het bindweefsel, ook in de banden, pezen en spieren. Hierdoor kan een overtraining of overbelasting ontstaan.

Ook problemen in de bezenuwing en doorbloeding kunnen voor klachten zorgen. Als bloedvaten bekneld zitten of niet voldoende vrij zijn, vermindert de doorbloeding. Als er bijvoorbeeld in de schoudergordel een bloedvat bekneld zit zal de doorbloeding naar de arm verminderen en zal een overbelastingklacht zoals bv een golferselleboog of tenniselleboog op de loer liggen.

Wat osteopathie voor je kan betekenen bij overbelasting en overtraining

Osteopaten onderzoeken waarom de klachten ontstaan of niet over gaan. Is er te weinig aanvoer van bouwstoffen en brandstoffen doordat de doorbloeding niet goed is? Of worden juist de afvalstoffen niet goed afgevoerd omdat er spanning op de bloedvaten zit? Zijn de zenuwen vrij?

Wij onderzoeken en behandelen de plaatsen waar bloedvaten, lymfebanen of zenuwen ingeklemd kunnen zitten, zodat de doorbloeding optimaal wordt en daarmee de belastbaarheid verbeterd. Als een zenuw beklemd is geeft dit een verandering in gevoel in de huid en een verminderde coördinatie van de spieren. Om dit op te vangen ga je andere spieren meer aanspannen. Het is dan van belang dat we de zenuw vrij maken en niet de gespannen spieren gaan ontspannen, want met de ontspanning van de spieren nemen we de stabiliteit weg en veroorzaken we juist extra klachten. Door de zenuw vrij te maken worden de spieren die daarbij horen weer sterk en kunnen de spieren die voor de compensatie hebben gezorgd weer ontspannen. Een osteopaat herkent deze klachten en zal deze corrigeren.

Een andere reden van een verminderde doorbloeding kan zijn dat een deel van het zenuwstelsel overprikkeld wordt door een blokkade van de rug. We behandelen de rug met mobilisaties en eventueel manipulaties om het zenuwstelsel tot rust te brengen.

Door verkeerde voeding, bijvoorbeeld te veel suikers, kan het lichaam verzuren. De belastbaarheid van de weefsels neemt hierdoor af en er ontstaan kleine ontstekingen bij de aanhechtingen van pezen en banden. Hetzelfde beeld kan ontstaan als de lymfeafvoer in het lichaam niet goed is, dan zal dit voornamelijk in de ledematen zijn. Als osteopaat kunnen we voedingsadviezen geven, maar hiervoor zijn speciale ‘sport’ diëtisten die dat beter kunnen. Wel kunnen we de lymfeafvoer stimuleren als dat nodig is, lokaal en in zijn geheel. Voor de drainage van de benen is een goede pompwerking van het middenrif van belang, samen met een goed mobiliteit van de buik en bekken organen. We onderzoeken dit en zullen dit als het nodig is mobiliseren we.

Als osteopaat sporen we de (mechanische) oorzaak van de klachten op. We onderzoeken de gehele bewegingsketen en maken deze vrij door mobilisaties zodat de belasting gelijkmatig en op de juiste manier door het lichaam wordt opgevangen. Om klachten van overbelasting of overtraining te behandelen zijn verschillende technieken mogelijk en er zal gekeken worden welke techniek het beste bij jou en jouw klacht past.

Tot slot

Om goed te kunnen presteren moet je lichaam goed gevoed zijn. De juiste bouwstoffen en brandstoffen moeten aanwezig zijn. Je moet goed drinken om te zorgen dat je koelsysteem op orde is en de aanvoer en afvoer naar de weefsels moet op orde zijn. Door verkeerde of te weinig voeding, of lokaal door een verminderde doorbloeding neemt de kwaliteit van het weefsel af en kunnen er ook sneller overbelasting klachten ontstaan. Zelfs met een belasting die anders geen klachten zou geven. Dus zorg voor een goed dieet!

Plan rust in bij een trainingsschema, wees kritisch naar jezelf en respecteer dat je belastbaarheid niet altijd even hoog is. Maak niet van elke training een wedstrijd. Zorg bij elke training en wedstrijd voor een goede warming-up om de doorbloeding te stimuleren en een goede cooling-down. Vraag trainers om regelmatig naar je techniek te kijken en als je zelf traint laat dan af en toe eens een filmpje maken zodat je zelf je loop-, fiets-, gooi- of slagtechniek kan evalueren.

Tip: Herken klachten van overbelasting of overtraining. Bekijk de checklist in de tips, je kunt zelf inschatten of je overbelast of overtraind bent.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Wat anderen zeggen

9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29
10

2x geholpen voor mijn burn-out, na elke sessies voelde ik mij ontspannen en lekkerder in mijn vel. Blij met het resultaat!

H.
2023-08-25
9

Job toonde zich empathisch, dacht met me mee over de mogelijke oorzaken en preventiemogelijkheden en wist duidelijk wat hij deed. Zeer toegankelijk, vriendelijk en deskundig!

Boudewijn
2023-08-16
10

Wij hadden onze behandelingen met ons gezin bij Job en dit is goed bevallen. Het was onze eerste keer bij n osteopaat. Job lichtte ook alles duidelijk toe. Zeer tevreden en de klachten zijn...

Westerhout
2023-08-15
10

Fijn dat er zo goed geluisterd en gekeken wordt naar de vraag van de persoon.

Luc
2023-08-11
10

Met respect Duidelijke uitleg Gemoedelijk

Jeanne
2023-07-23
9

De osteopaat was de eerste persoon die voedingsadviezen gaf. Dit heeft me echt geholpen en de klachten verminderd.

mevrouw E. Spooren
2023-07-13
7

veel beter als alle voorgaande behandelingen bij fysio's.

Jan
2023-07-10
10

We zijn erg fijn geholpen door deze praktijk op een duidelijke gestructureerde manier.

Karolina
2023-07-06