Osteopathie bij sneller herstel en verbeterde sportprestaties
Osteopathie kan op verschillende manieren bijdragen aan een sneller herstel.
Enerzijds kan de osteopaat zorgen voor een betere balans tussen belasting en belastbaarheid. Door het lichaam te ontdoen van te hoge spanningen of blokkades kan het lichaam vrij bewegen, waardoor er geen tot weinig overmatige belastingen plaatsvinden op spieren en gewrichten. Belastingen die voorheen tegen de grens van overbelasting zaten, zullen nu meer worden ervaren als een trainingsprikkel.
Anderzijds kan de osteopaat het herstelproces faciliteren. Herstel wordt bewerkstelligd door het opruimen van afvalstoffen en aanbieden van bouwstoffen. Op deze wijze wordt de microschade bij een trainingsprikkel opgeruimd en het weefsel herstelt naar een betere staat dan voorheen. Het sleutelwoord hiervoor is ‘circulatie’. Niet alleen de bloedcirculatie, maar ook de lymfecirculatie speelt een grote rol. Nu is de aanvoer van bloed niet snel het probleem, omdat we een hart hebben dat met grote kracht het bloed het lichaam in pompt. Maar de afvoer van afvalstoffen, van het lichaam terug naar het hart, is vatbaarder voor belemmeringen. Een bewegingsbeperking in een gewricht, of spanning in een spier- of bindweefselstructuur kan al snel zorgen voor een verminderde terugstroom, en daarmee een opstapeling van afvalstoffen. Dit geeft dat typische zware gevoel in armen en benen en kan leiden tot kramp, twitches of tintelingen.
Een osteopaat kan je ook helpen bij het verbeteren van je sportprestaties, door al het hierboven genoemde. Door het lichaam vrij te houden van blokkades kan je een zo hoog mogelijk rendement krijgen binnen je bewegen.
Osteopathie bij voorkomen van blessures
Uiteraard helpen wij je graag bij een blessure. Hierbij streven we naar pijnvrij bewegen en naar het hoogste rendement binnen je bewegen. Maar zoals bij alles, is voorkomen beter dan genezen! Je bent dan ook welkom bij de osteopaat zonder aanwijsbare klachten. Je leeft, dus je beweegt, vooral als je sport. Het is niet te voorkomen dat dit leidt tot spanningen en blokkades in je lichaam. Je lichaam weet hier slim mee om te gaan. Door te compenseren kun jij nog wel even door, voordat zo’n blokkade zich uit in de vorm van een blessure. Maar op zo’n moment kan de blessure al hardnekkig zijn en zit je er soms weken tot maanden aan vast. Een onderhoudsbeurt op zijn tijd is dus helemaal geen slecht idee! Dit kan variëren van eens in de 4 tot 8 weken bij intensieve sporters tot eens in het half jaar bij recreatieve sporters.
Welke soorten blessures zijn er?
Tijdens sport komt er grote belasting op je lichaam terecht. Van het tillen van gewichten tot het explosief aanzetten tijdens een sprint. Iedereen krijgt op zijn of haar beurt dan ook wel eens te maken met een blessure. Veel voorkomende blessures die wij in de praktijk zien zijn:
Wat kan osteopathie betekenen bij sportblessures
De gereedschapskist van de osteopaat is groter dan je op het eerste moment denkt. Op de eerste plaats kan de osteopaat, met zijn kennis en kunde van het bewegingsapparaat, kijken naar je spieren en gewrichten. Daarnaast kijkt hij/zij ook naar andere vormen van bindweefsel (vliezen) in je lichaam. Deze kunnen namelijk ook onder spanning staan, bijvoorbeeld in de buik, bekken of schoudergordel. Dit zorgt dan voor een lager rendement in bewegen, waardoor je relatief veel moeite steekt in een beweging. En wie wil nou niet dat het voelt alsof alles vanzelf gaat en op rolletjes loopt?
Met een totaalonderzoek wordt er nagegaan of jij vrij bent binnen je bewegen. We kijken het hele lichaam dus na op blokkades of spanningen. Zowel binnen het bewegingsapparaat als in andere verbindende structuren en zowel op de plek van de klacht als op de andere vele schakels in het systeem die van invloed zijn op de pijnprovocerende structuur. Op deze wijze gaan we op zoek naar de oorzaak van je blessure, die goed ergens anders kan liggen dan in die pijnlijke knie of elleboog. Hiermee voorkomen we dat jij je knie gaat zien als die ‘slechte knie’ die eens in de zoveel tijd weer opspeelt. Die knie doet namelijk wel zijn best, maar is dan bijvoorbeeld aan het compenseren voor een vaste enkel.
Heb jij last van een sportblessure of wil je die juist voorkomen? En/of wil je je sportprestaties verbeteren?
Neem dan contact met ons op. Geef van tevoren aan welke sport je beoefent, zodat de osteopaat op de hoogte is en weet waar hij naar moet kijken. Wij helpen je graag!