Osteopathie bij sneller herstel en verbeterde sportprestaties

Osteopathie kan op verschillende manieren bijdragen aan een sneller herstel.
Enerzijds kan de osteopaat zorgen voor een betere balans tussen belasting en belastbaarheid. Door het lichaam te ontdoen van te hoge spanningen of blokkades kan het lichaam vrij bewegen, waardoor er geen tot weinig overmatige belastingen plaatsvinden op spieren en gewrichten. Belastingen die voorheen tegen de grens van overbelasting zaten, zullen nu meer worden ervaren als een trainingsprikkel.


Anderzijds kan de osteopaat het herstelproces faciliteren. Herstel wordt bewerkstelligd door het opruimen van afvalstoffen en aanbieden van bouwstoffen. Op deze wijze wordt de microschade bij een trainingsprikkel opgeruimd en het weefsel herstelt naar een betere staat dan voorheen. Het sleutelwoord hiervoor is ‘circulatie’. Niet alleen de bloedcirculatie, maar ook de lymfecirculatie speelt een grote rol. Nu is de aanvoer van bloed niet snel het probleem, omdat we een hart hebben dat met grote kracht het bloed het lichaam in pompt. Maar de afvoer van afvalstoffen, van het lichaam terug naar het hart, is vatbaarder voor belemmeringen. Een bewegingsbeperking in een gewricht, of spanning in een spier- of bindweefselstructuur kan al snel zorgen voor een verminderde terugstroom, en daarmee een opstapeling van afvalstoffen. Dit geeft dat typische zware gevoel in armen en benen en kan leiden tot kramp, twitches of tintelingen.

Een osteopaat kan je ook helpen bij het verbeteren van je sportprestaties, door al het hierboven genoemde. Door het lichaam vrij te houden van blokkades kan je een zo hoog mogelijk rendement krijgen binnen je bewegen.

Osteopathie bij voorkomen van blessures

Uiteraard helpen wij je graag bij een blessure. Hierbij streven we naar pijnvrij bewegen en naar het hoogste rendement binnen je bewegen. Maar zoals bij alles, is voorkomen beter dan genezen! Je bent dan ook welkom bij de osteopaat zonder aanwijsbare klachten. Je leeft, dus je beweegt, vooral als je sport. Het is niet te voorkomen dat dit leidt tot spanningen en blokkades in je lichaam. Je lichaam weet hier slim mee om te gaan. Door te compenseren kun jij nog wel even door, voordat zo’n blokkade zich uit in de vorm van een blessure. Maar op zo’n moment kan de blessure al hardnekkig zijn en zit je er soms weken tot maanden aan vast. Een onderhoudsbeurt op zijn tijd is dus helemaal geen slecht idee! Dit kan variëren van eens in de 4 tot 8 weken bij intensieve sporters tot eens in het half jaar bij recreatieve sporters.

Welke soorten blessures zijn er?

Tijdens sport komt er grote belasting op je lichaam terecht. Van het tillen van gewichten tot het explosief aanzetten tijdens een sprint. Iedereen krijgt op zijn of haar beurt dan ook wel eens te maken met een blessure. Veel voorkomende blessures die wij in de praktijk zien zijn:

Wat kan osteopathie betekenen bij sportblessures

De gereedschapskist van de osteopaat is groter dan je op het eerste moment denkt. Op de eerste plaats kan de osteopaat, met zijn kennis en kunde van het bewegingsapparaat, kijken naar je spieren en gewrichten. Daarnaast kijkt hij/zij ook naar andere vormen van bindweefsel (vliezen) in je lichaam. Deze kunnen namelijk ook onder spanning staan, bijvoorbeeld in de buik, bekken of schoudergordel. Dit zorgt dan voor een lager rendement in bewegen, waardoor je relatief veel moeite steekt in een beweging. En wie wil nou niet dat het voelt alsof alles vanzelf gaat en op rolletjes loopt?

Met een totaalonderzoek wordt er nagegaan of jij vrij bent binnen je bewegen. We kijken het hele lichaam dus na op blokkades of spanningen. Zowel binnen het bewegingsapparaat als in andere verbindende structuren en zowel op de plek van de klacht als op de andere vele schakels in het systeem die van invloed zijn op de pijnprovocerende structuur. Op deze wijze gaan we op zoek naar de oorzaak van je blessure, die goed ergens anders kan liggen dan in die pijnlijke knie of elleboog. Hiermee voorkomen we dat jij je knie gaat zien als die ‘slechte knie’ die eens in de zoveel tijd weer opspeelt. Die knie doet namelijk wel zijn best, maar is dan bijvoorbeeld aan het compenseren voor een vaste enkel.

Heb jij last van een sportblessure of wil je die juist voorkomen? En/of wil je je sportprestaties verbeteren?

Neem dan contact met ons op. Geef van tevoren aan welke sport je beoefent, zodat de osteopaat op de hoogte is en weet waar hij naar moet kijken. Wij helpen je graag!

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Mobility is key!

Lees meer

Verbeter je rug- en bekkenstabiliteit

Lees meer

Ademhalingsoefeningen en tips

Lees meer

Hersteltraining

Lees meer

Wat anderen zeggen

9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29
10

2x geholpen voor mijn burn-out, na elke sessies voelde ik mij ontspannen en lekkerder in mijn vel. Blij met het resultaat!

H.
2023-08-25
9

Job toonde zich empathisch, dacht met me mee over de mogelijke oorzaken en preventiemogelijkheden en wist duidelijk wat hij deed. Zeer toegankelijk, vriendelijk en deskundig!

Boudewijn
2023-08-16
10

Wij hadden onze behandelingen met ons gezin bij Job en dit is goed bevallen. Het was onze eerste keer bij n osteopaat. Job lichtte ook alles duidelijk toe. Zeer tevreden en de klachten zijn...

Westerhout
2023-08-15
10

Fijn dat er zo goed geluisterd en gekeken wordt naar de vraag van de persoon.

Luc
2023-08-11
10

Met respect Duidelijke uitleg Gemoedelijk

Jeanne
2023-07-23
9

De osteopaat was de eerste persoon die voedingsadviezen gaf. Dit heeft me echt geholpen en de klachten verminderd.

mevrouw E. Spooren
2023-07-13
7

veel beter als alle voorgaande behandelingen bij fysio's.

Jan
2023-07-10
10

We zijn erg fijn geholpen door deze praktijk op een duidelijke gestructureerde manier.

Karolina
2023-07-06