Wat gebeurt er in het lichaam bij aangezichtspijn?

Er zijn verschillende soorten aangezichtspijn: specifiek en a-specifiek. Een specifieke aangezichtspijn is de Trigeminusneuralgie. Dit is een pijn die vaak eenzijdig is en minimaal een, maar soms drie takken van de Nervus Trigeminus (de drielingzenuw, deze zenuw is verantwoordelijk voor zintuigelijke waarneming in het gezicht) betreft. Elke tak gaat naar een specifiek deel van het gezicht.  

Er is ook een aspecifieke aangezichtspijn die zich niet aan het verloop van de Nervus Trigeminus houdt en ook een andere oorzaak kan hebben. 

We leggen beide varianten hieronder uit. 

Trigeminusneuralgie

De Nervus Trigeminus is de 5e hersenzenuw, deze heb je zowel links als rechts eentje zitten. Beide zenuwen hebben drie takken die naar je gezicht lopen en die het gevoel van je gezicht aan je hersenen doorgeven. 

Als deze zenuw ingeklemd of geïrriteerd raakt, ontstaat er een pijngevoel over één of meerdere takken van de zenuw. Meestal is dit aan één zijde, dus links of rechts. Een inklemming kan ontstaan door spanning op de schedel, waardoor er veranderingen komen in de stand van de verschillende botstukken van de schedel. Hierdoor kunnen de doorgangen van de zenuw worden vernauwd.  

De spanning op de schedel kan ontstaan door meerdere oorzaken. Bijvoorbeeld een te hoge spanning op de nekspierenen (door een verkeerde werkhouding of stress), een te hoge spanning op de kauwspieren, tandenknarsen (bruxisme), kaakklemmen, een ontsteking van een tand of een tandwortel, een blokkade in de nek, een trauma op het hoofd, een tandkundige behandeling waarbij veel kracht is gebruikt of wanneer je lang met de mond open hebt gelegen. 

In alle gevallen wordt de zenuw geïrriteerd en stuurt deze signalen naar de hersenen, waardoor er een pijn wordt geregistreerd in een deel van het gezicht. Het gevolg: specifieke aangezichtspijn, oftewel Trigeminusneuralgie.

A-specifieke aangezichtspijn

A-specifieke aangezichtspijn is pijn in het aangezicht, maar dan niet specifiek volgens het verloop van een of meerdere takken van de Nervus Trigeminus. A-specifieke aangezichtspijn kan verschillende oorzaken hebben, zoals holtes die verstopt zitten of ontstoken zijn, een schedelnaad in het aangezicht die vastzit na een trauma of na het dragen van een beugel. Ook tandenknarsen, kaakklemmen, kaak- en tandproblemen kunnen voor a-specifieke aangezichtspijn zorgen. 

Wat een osteopaat kan betekenen bij aangezichtspijn

Een osteopaat gaat eerst áltijd op zoek naar de oorzaak van jouw klacht. Er wordt bekeken welke tak of takken van de zenuw geïrriteerd zijn en hoe dit kan. De mobiliteit van de nek, schedel en kaken wordt onderzocht en ook de spanning in de spieren van de nek en bij het kauwen. 

Als duidelijk is wat de directe druk of irritatie geeft, onderzoeken we wat de achterliggende oorzaak is. Bewegingsverlies in de borstkas of buik kan via de zenuwen een verhoogde spanning van de nekspieren geven. Een verhoogde spanning op het middenrif geeft een trek naar de lage nek (en daardoor spanning in de hoge nek). Zo zijn er vele onderliggende redenen waarom de Trigeminus kan opspelen, waar je zelf misschien niet direct aan denkt. Een osteopaat kijkt dan ook altijd verder dan alleen de oppervlakkige klacht.

De onderliggende oorzaak die wordt gevonden, wordt behandeld door mobilisaties van b.v. het middenrif of de borstkas. Natuurlijk wordt ook de directe oorzaak aangepakt door mobilisaties van de kaak, de nek en/of de schedel. Dit alles om de zenuwtakken van de Nervus Trigeminus een vrije doorgang te geven van het gezicht naar de hersenen, zodat ze optimaal kunnen functioneren. 

Door goed te luisteren naar jouw verhaal (met specifieke aandacht voor wat verlichting biedt en wat de klachten juist verergert, hoe de klachten zijn ontstaan en wat nog andere klachten zijn) en vervolgens goed door te vragen, bepalen we als osteopaat vervolgens de richting van ons onderzoek en/of het behandelplan.  

Als de klachten van de a-specifieke aangezichtspijn toenemen bij bukken of persen, dan is er vaak een probleem met de afvoer van vocht vanuit de holtes. De behandeling bestaat dan m.n. uit de drainage (vochtafvoer) van het aangezicht, naar de hals en de borstkas. 

Als de pijn er voornamelijk is bij het bijten of als je wakker wordt, dan zou de oorzaak kunnen zitten in de occlusie (het sluiten van de tanden op elkaar), in de kaken of de kaakspieren. Ook de nek is daarbij erg belangrijk. 

Zijn de klachten er bij stressvolle situaties, dan kan de nek of juist het middenrif de provocerende factor zijn. Via een uitgebreid onderzoek proberen we de uitlokkende factor te vinden en zullen we deze gaan normaliseren d.m.v. mobilisaties van bijvoorbeeld schedelnaden, nekwervels, ribben en borstwervel. Soms moeten er juist spieren of bindweefselfascia gerekt worden, ook dat kunnen we aanpakken. Wat er ook aan de hand is, we kijken altijd naar de best passende en meest noodzakelijk behandeling om jouw klacht(en) te verhelpen.

Heb jij last van aangezichtspijn en wil je daarvan af?

Maak een afspraak of neem contact met ons op. We helpen je graag!

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Een zucht geeft lucht…

Lees meer

Warmte ontspant bij stress

Lees meer

Tips bij burn-out

Lees meer

Tips bij kaakproblemen

Lees meer

Wat anderen zeggen

9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29
10

2x geholpen voor mijn burn-out, na elke sessies voelde ik mij ontspannen en lekkerder in mijn vel. Blij met het resultaat!

H.
2023-08-25
9

Job toonde zich empathisch, dacht met me mee over de mogelijke oorzaken en preventiemogelijkheden en wist duidelijk wat hij deed. Zeer toegankelijk, vriendelijk en deskundig!

Boudewijn
2023-08-16
10

Wij hadden onze behandelingen met ons gezin bij Job en dit is goed bevallen. Het was onze eerste keer bij n osteopaat. Job lichtte ook alles duidelijk toe. Zeer tevreden en de klachten zijn...

Westerhout
2023-08-15
10

Fijn dat er zo goed geluisterd en gekeken wordt naar de vraag van de persoon.

Luc
2023-08-11
10

Met respect Duidelijke uitleg Gemoedelijk

Jeanne
2023-07-23
9

De osteopaat was de eerste persoon die voedingsadviezen gaf. Dit heeft me echt geholpen en de klachten verminderd.

mevrouw E. Spooren
2023-07-13
7

veel beter als alle voorgaande behandelingen bij fysio's.

Jan
2023-07-10
10

We zijn erg fijn geholpen door deze praktijk op een duidelijke gestructureerde manier.

Karolina
2023-07-06