Wat gebeurt er in je lichaam bij evenwichtsklachten?

In je lichaam zijn er meerdere structuren die ervoor zorgen dat je je evenwicht kunt bewaren:

1. Het evenwichtsorgaan, dat in je oren zit;
2. Sensoren in je spieren en pezen, die je hersenen vertellen in welke positie ze staan;
3. Je ogen, waarmee je kunt zien in welke positie je staat. Je hoge nek speelt hier een grote rol in.

Al deze structuren zenden signalen naar de hersenen waar deze worden verwerkt. Als het nodig is wordt er een signaal teruggegeven aan de spieren in het lichaam, zodat zij van houding kunnen veranderen. Hiermee kunnen we dan ons evenwicht bewaren.

Als al deze structuren goed hun werk doen, heb je geen evenwichtsproblemen. Maar als een van deze structuren zijn functie niet meer voldoende kan uitvoeren, en andere structuren kunnen dit niet goed compenseren, kunnen evenwichtsproblemen ontstaan.

Een veel voorkomende oorzaak is een bewegingsbeperking in de hoge nek. De hoge nek heeft als functie om je ogen horizontaal te houden. Gebeurt dit niet, dan overprikkelt de informatie vanuit de ogen het evenwichtsorgaan. Dat is ook de reden dat duizeligheid vaak voorkomt in combinatie met een stijve of pijnlijke nek.

Wat kan osteopathie voor je betekenen bij evenwichtsklachten?

De osteopaat onderzoekt je hele lichaam en kijkt of –en waar er bewegingsverlies is. Bij evenwichtsproblemen kan er bewegingsverlies zijn ter hoogte van de oren, waarin zich de evenwichtsorganen bevinden. Ook zijn de bovenste nekwervels en het bekkengebied belangrijke gebieden, net als de benen waarmee je letterlijk stevig op je benen kunt staan. Maar ook bewegingsverlies in andere structuren kunnen hun invloed hebben op het evenwicht.

Als er een bewegingsverlies is, kan de osteopaat dit met manuele technieken oplossen. Hierdoor ontstaat er meer mobiliteit en daardoor meer circulatie rond het evenwichtsorgaan. De prikkels worden beter verwerkt en je evenwicht kan hierdoor worden behouden.

Heb jij last van evenwichtsklachten en wil je hier graag van af?

Maak direct een afspraak of neem contact met ons op. We helpen je graag!

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

BPPD Epley oefening

Lees meer

Wat anderen zeggen

9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29
10

2x geholpen voor mijn burn-out, na elke sessies voelde ik mij ontspannen en lekkerder in mijn vel. Blij met het resultaat!

H.
2023-08-25
9

Job toonde zich empathisch, dacht met me mee over de mogelijke oorzaken en preventiemogelijkheden en wist duidelijk wat hij deed. Zeer toegankelijk, vriendelijk en deskundig!

Boudewijn
2023-08-16
10

Wij hadden onze behandelingen met ons gezin bij Job en dit is goed bevallen. Het was onze eerste keer bij n osteopaat. Job lichtte ook alles duidelijk toe. Zeer tevreden en de klachten zijn...

Westerhout
2023-08-15
10

Fijn dat er zo goed geluisterd en gekeken wordt naar de vraag van de persoon.

Luc
2023-08-11
10

Met respect Duidelijke uitleg Gemoedelijk

Jeanne
2023-07-23
9

De osteopaat was de eerste persoon die voedingsadviezen gaf. Dit heeft me echt geholpen en de klachten verminderd.

mevrouw E. Spooren
2023-07-13
7

veel beter als alle voorgaande behandelingen bij fysio's.

Jan
2023-07-10
10

We zijn erg fijn geholpen door deze praktijk op een duidelijke gestructureerde manier.

Karolina
2023-07-06