Oorzaken van heesheid

Heesheid kan verschillende oorzaken hebben. Vermoeidheid, stress, een infectie, verkeerd stemgebruik, blootstelling aan rook of schadelijke gassen en zelfs oprispingen van maagzuur kunnen kortstondige of langdurige heesheid veroorzaken.

Daarnaast kunnen ook onderliggende problematieken, zoals stemknobbels, stempoliepen of kwaadaardige aandoeningen aan de basis liggen van heesheidsklachten.

Heesheid kan eveneens veroorzaakt worden door een bewegingsverlies van de omgeving rond het strottenhoofd. Wanneer de beweeglijkheid, de doorbloeding en/of de bezenuwing van het strottenhoofd niet optimaal is, kunnen de stembanden niet goed functioneren en kan heesheid ontstaan.

Wat gebeurt er in je lichaam bij heesheid?

De stembanden liggen in het strottenhoofd, ter hoogte van de keel. Deze stembanden worden door spieren aangestuurd om zo via de ademhaling de gewenste klanken te produceren. Lokale spanningen of blokkades in het hoofd-halsgebied kunnen een normale doorbloeding en bezenuwing van het strottenhoofd en de stembanden belemmeren. Zo daalt er via de bovenste nekwervels een hersenzenuw af naar alle organen: de N. Vagus. Deze N. Vagus heeft een aftakking, specifiek voor de stembanden: de N. Vagus Recurrens. Blokkades in het verloop van deze zenuw kunnen de aansturing van de stembanden verstoren. Wanneer er een dysbalans is tussen de verschillende spieren die de stembanden aansturen, kan heesheid ontstaan.

Naast de lokale bewegingsverliezen ter hoogte van je strottenhoofd, kunnen er ook verder in je lichaam spanningen zijn die de heesheid veroorzaken.

Om een goede luchtstroom door je keel mogelijk te maken, is een goede ademhaling nodig. Hiervoor moeten je ribbenkast, longen en middenrif goed kunnen functioneren en mobiel zijn. Als dit niet het geval is, zal je bij het spreken al sneller andere structuren zoals het strottenhoofd overbelasten.

Daarnaast is er via de slokdarm ook een belangrijke link tussen keel en maag. Wanneer de maag een verminderde beweeglijkheid heeft, kan dit via de slokdarm een uitwerking hebben op de keel en het strottenhoofd en zo mee heesheid veroorzaken. Ook oprispingen van maagzuur, en dan vooral ’s nachts door het langere platliggen, kunnen aan de basis van heesheidsklachten liggen. Hierbij zal vooral in de ochtend de keel geïrriteerd zijn, wat te herkennen is aan het typische kuchje bij het ontwaken.

Vaak zal een lokaal probleem deel uitmaken van een grotere tendens in het lichaam. Zo zal bijvoorbeeld de manier waarop je staat uiteindelijk ook invloed hebben op de houding en belasting van je nek en dus ook eventuele spanningen in dit gebied.

Een belangrijke overkoepelende factor is stress. Stress zal de algemene spierspanning in het lichaam verhogen, dus ook de spanning op de spieren die de stembanden aansturen.

Wat kan osteopathie voor je betekenen bij heesheid?

De osteopaat zal zoals altijd je gehele lichaam volledig onderzoeken om alle mogelijke invloeden op de klacht in kaart te brengen. Blokkades en bewegingsverliezen met directe invloed op de stembanden zullen met lokale technieken worden vrijgemaakt.

Wanneer jouw heesheid voortkomt uit een bewegingsverlies elders in je lichaam, zal de osteopaat met zachte technieken van hieruit de oorzaak van het probleem gaan behandelen. Door het verminderen van deze spanningen zullen de stembanden weer beter in staat zijn om hun functie goed uit te voeren.

Bij heesheid kan er, zoals eerder aangegeven, echter ook sprake zijn van verkeerd stemgebruik of een onderliggend medisch probleem. Wanneer jouw osteopaat dit vermoedt, zal hij je doorsturen naar een logopedist of arts.

Meer weten over osteopathie bij heesheid?

Heb jij last van heesheid en wil je meer weten over een osteopathische behandeling hiervan? Neem dan contact met ons op. Wij luisteren naar jouw klachten en helpen je graag verder met een passend behandelplan.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Tips bij heesheid

Lees meer

Warmte ontspant bij stress

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Laura heeft mij echt geweldig geholpen! Gelukkig van mijn pijn af waar ik al jaren mee ziekenhuis in en ziekenhuis uit liep.

Ingrid
2022-10-03
9

Wordt fijn en goed behandeld.

Marcel
2022-10-01
8

De afspraken bij osteopaat Wouter bevielen best goed en de behandelingen hebben voor een lichte verbetering gezorgd. Helaas niet het gewenste resultaat na een aantal afspraken, maar het was wel goed...

Romeo Gagliotti
2022-09-26
10

Heel fijn geholpen.

ouder(s)/verzorger(s) van Mara
2022-09-17
10

Na een paar behandelingen kon ik zonder klachten weer verder. Ik heb het als vriendelijk, deskundig en duidelijke uitleg ervaren.

Tanja Walter
2022-09-15
10

Mijn baby had al een paar maanden last van obstipatie. De huisarts bleef meer en meer laxeermiddelen voorschrijven, met als resultaat nog meer buikpijn. Zo kon het niet verder. Ik was vrij sceptisch,...

Anoniem
2022-09-15
10

Heel erg snel van diverse sportblessures en kleine pijntjes afgeholpen. Zeer deskundig geholpen en gehele lichaam werd gekeken. Waardoor er weer heel snel vol gesport kon worden .

Wesley
2022-09-12
10

Onze zoon Sam is hier heel fijn behandeld door Job. Zijn slaap problemen zijn echt een stuk minder geworden en hij heeft veel meer rust. Ook konden we snel terecht hier.

Lotte
2022-09-10
10

Fijn dat een behandeling aangepast wordt aan de persoon, mijn zoon 13 jaar, adhd-er, heerlijk druk en afgeleid werd super goed geaccepteerd en met geduld gehoord. Ook zijn behandeling is geslaagd....

ouder(s)/verzorger(s) van Sil
2022-08-22
8

Goede aandacht en luisteren naar situatie die je schetst. Houden rekening met persoonlijke grenzen.

ouder(s)/verzorger(s) van Anne
2022-08-19
10

Kon erg snel terecht met mijn klachten waardoor ze niet erger zijn geworden

Renske
2022-08-16
8

De behandeling heeft de pijn veel doen verminderen.

Caspar
2022-08-01
10

Miranda heeft ons zoontje van toen 2 maanden echt geweldig goed geholpen. Ze stelt hem voordat ze begint eerst op het gemak waarna ze een grote glimlach terugkrijgt voordat ze begon. Na de 1e...

Janneke kox
2022-07-28
10

Veel bekken bodem klachten ervaren tijdens de zwangerschap, altijd super geholpen en me ook gehoord gevoeld. Een aanrader!

Fleur
2022-07-27
10

Laura is zeer deskundig, maakt laagdrempelig contact met kind, we hebben snel een afspraak kunnen maken, prettige benadering tijdens de behandeling.

Ouder
2022-07-25
10

Toen ik relatief kort voor mijn vakantie pijn in beide voeten kreeg, heeft de secretaresse haar uiterste best gedaan om nog voor mijn vakantie afspraken in te plannen. Dankzij de behandelingen en...

Monique
2022-07-24
10

Zie hierboven

Leny
2022-07-20
10

Bij het eerste telefonische contact werd ik vriendelijk te woord gestaan door de assistente en er kon al voor 2 dagen later een afspraak worden gemaakt voor mijn zoon. Het eerste consult was een...

Irma Robben
2022-07-14
10

Onze zoon kwam voor klachten van de rib en rug. Hij kan zelf niet altijd duidelijk aangeven wat pijnlijk is, Anton laat hem zich op zijn gemak voelen en geeft hem de tijd om aan te geven wat de...

ouder(s)/verzorger(s) van Lars
2022-07-12
10

Bijna een jaar lopen tobben met rugpijn , een lange tijd therapie voor gehad ... eenmaal bij van eijck belandt en daar na 3 behandeling zo goed als van mijn rugpijn af

Ronald
2022-07-11
8

Prettig contact gehad, we konden na een telefoontje, dezelfde dag nog terecht. Een open gesprek gehad en meteen een eerste behandeling. Na een week mochten we al terug komen voor een volgende...

ouder(s)/verzorger(s) van Lars
2022-07-08
9

Zeer prettig ervaren, helaas is mijn probleem niet direct te verhelpen, maar met haar advies kom ik zeker een eind

Tess
2022-07-03
10

met ervaren Osteopaten die professioneel mensen helpen met vriendelijkheid en ervaring en een serieuze passie voor hun vak!

Henk
2022-06-24
10

Kundige osteopaat die tijd neemt om te luisteren. Vervolgens 2 behandelingen gehad en alle pijnklachten zijn verdwenen.

ouder(s)/verzorger(s) van Yuvaan
2022-06-22
9

Door Corona had ik flinke pijn aan mijn longvliezen en mijn energie was tot een nulpunt gedaald. Dankzij de vakkundige en liefdevolle behandeling door Max, voelde ik mij na een paar behandelingen...

Noor
2022-06-13