Wat gebeurt er in je lichaam bij menstruatieklachten?

Voor, tijdens en na de menstruatie vinden er veel veranderingen plaats in het lichaam, voornamelijk op hormonaal gebied. Als de hormoonspiegels veranderen, betekent dit een extra belasting van de lever. Wanneer de lever deze extra belasting door de menstruatie niet aankan, ontstaat er een verzuring van het lichaam en daardoor ontstaan klachten als stemmingswisselingen, gewrichtsklachten, vocht vasthouden, rugklachten, pijn in de onderbuikvermoeidheidhoofdpijnuitstraling naar de benen en rusteloze benen.

De baarmoeder ligt niet los in het bekken, maar zit, met banden, bevestigd aan o.a. het heiligbeen. Als de baarmoeder niet goed mobiel is, wordt er aan het heiligbeen getrokken. Dit gebeurt met name voor en tijdens de menstruatie. Hierdoor ontstaan lage rugklachten. Het bekkengebied wordt tijdens de menstruatie extra doorbloed. Als de afvoer van het bloed niet goed verloopt, kunnen onrustige benen, uitstralingsklachten, een zwaar of moe gevoel en rugklachten ontstaan. Het niet goed afvoeren van het bloed kan op zichzelf verschillende oorzaken hebben.

Menstruatieklachten kunnen ook een medische oorzaak hebben. Denk aan een vleesboom, de nasleep van een eileiderontsteking, een aangeboren afwijking aan de baarmoeder, fibromen, poliepen, bekkenontsteking, endometriose, verminderde functie van de schildklier (zie schildklierproblemen), bloedstollingsaandoeningen, stress of een spiraaltje.

Wat osteopathie voor je kan betekenen bij menstruatieklachten

De osteopaat onderzoekt waar de oorzaak van je klachten ligt. Omdat er verschillende oorzaken kunnen zijn, zijn er ook meerdere behandelmogelijkheden. Soms is het voldoende om alleen de baarmoeder te mobiliseren om de klachten op te lossen, maar als de oorzaak meer hormonaal is moet bijvoorbeeld de schildklier, het hoofd en het bekkengebied worden behandeld.

Een ander voorbeeld is het draineren van het bekkengebied door het verbeteren van de functie van het middenrif, het mobiliseren van de buikorganen en het mobiliseren van de bekkenbodem. Ook het mobiliseren van de lever kan een mogelijkheid zijn om menstruatieklachten op te lossen. Door een betere mobiliteit van de lever gaat deze beter presteren en kan de lever de hormoonschommelingen beter opvangen.

Zoals je ziet biedt osteopathie verschillende manieren om je klachten op te lossen. Van belang is om eerst de oorzaak van de klachten te vinden, zodat de juiste behandeling voor je kan worden ingezet.

Meer weten over osteopathie bij menstruatieklachten?

Heb jij last van menstruatieklachten en ben je benieuwd of en hoe osteopathie je kan helpen? Neem dan contact met ons op voor een intake. Wij informeren je graag.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Verminder menstruatieklachten

Lees meer

Wat anderen zeggen

9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29
10

2x geholpen voor mijn burn-out, na elke sessies voelde ik mij ontspannen en lekkerder in mijn vel. Blij met het resultaat!

H.
2023-08-25
9

Job toonde zich empathisch, dacht met me mee over de mogelijke oorzaken en preventiemogelijkheden en wist duidelijk wat hij deed. Zeer toegankelijk, vriendelijk en deskundig!

Boudewijn
2023-08-16
10

Wij hadden onze behandelingen met ons gezin bij Job en dit is goed bevallen. Het was onze eerste keer bij n osteopaat. Job lichtte ook alles duidelijk toe. Zeer tevreden en de klachten zijn...

Westerhout
2023-08-15
10

Fijn dat er zo goed geluisterd en gekeken wordt naar de vraag van de persoon.

Luc
2023-08-11
10

Met respect Duidelijke uitleg Gemoedelijk

Jeanne
2023-07-23
9

De osteopaat was de eerste persoon die voedingsadviezen gaf. Dit heeft me echt geholpen en de klachten verminderd.

mevrouw E. Spooren
2023-07-13
7

veel beter als alle voorgaande behandelingen bij fysio's.

Jan
2023-07-10
10

We zijn erg fijn geholpen door deze praktijk op een duidelijke gestructureerde manier.

Karolina
2023-07-06