Wat gebeurt er in je lichaam bij klachten van het middenrif?

Klachten van het middenrif worden vaak niet als zodanig herkend. Als je bijvoorbeeld last hebt van eerdergenoemde klachten zoals benauwdheid, een opgeblazen gevoel of brandend maagzuur, dan denk je niet gelijk aan je middenrif. Maar toch ligt hier in veel gevallen wel de oorzaak.

Maar wat is het middenrif nu eigenlijk? Het middenrif of diafragma is een sterke spier tussen de buikholte en de borstholte. Deze spier wordt aangestuurd door een zenuw die vanuit het midden van de nek naar beneden loopt. Deze bepaalt het ritme en de kracht van het aanspannen. Ook de bindweefselverbindingen vanuit het hart en hartzakje, de longvliezen, het buikvlies en de lever bepalen de functie van het middenrif.

Het middenrif helpt ook bij de inademing en heeft een grote pompwerking op de bloedcirculatie en het lymfesysteem. Daarnaast zorgt het middenrif voor de afsluiting van de maagingang. Te veel of te weinig spanning op het middenrif heeft dus direct invloed op allerlei processen in je lichaam.

De mobiliteit van de wervelkolom en de ribben is van ongekend belang voor een goed functionerend middenrif. Als er via de vliezen (door een orgaan) of via de ribben aan het middenrif getrokken wordt, verandert de richting van aanspannen en de bewegingsuitslag van het middenrif. Hierdoor zal de ademhaling veranderen, minder diep worden en kan de maag minder goed worden afgesloten. Een logisch gevolg zijn dan de symptomen van middenrifklachten als benauwdheid, opgeblazen gevoel of brandend maagzuur.

Wat osteopathie voor je kan betekenen bij klachten van het middenrif

Als osteopaat weten we hoe belangrijk een goed functionerend middenrif is voor alle processen in de buikholte en borstholte. Om het middenrif te onderzoeken onderzoekt een osteopaat alle structuren die invloed hebben op het middenrif – zoals ribben, borstkas, wervelkolom, nek etc. – op hun beweeglijkheid. Ook kijken we naar organen als de milt, de maag, de dikke darm, de lever met de gal, de longen en het hart. We sporen de bewegingsbeperking op die de oorzaak van de klacht vormt en herstellen in de hierop volgende behandeling de beweeglijkheid.

De behandeling van het middenrif vindt direct op het middenrif plaats door ontspannende technieken of juist stimulerende oefeningen. Maar ook indirect, via een van de bovengenoemde organen, de wervelkolom, de borstkast of via het zenuwstelsel vanuit de nekwervelkolom.

Een probleem van het middenrif staat zelden op zichzelf, maar is meestal een gevolg van een probleem elders in het lichaam. Daar waar mobiliteitsverlies is, zal je osteopaat de mobiliteit herstellen. Gelukkig beschikken we ook over veel technieken om de functie te verbeteren. Als osteopaat kunnen we klachten van het middenrif dus zeer effectief behandelen!

Meer weten over osteopathie bij middenrif klachten?

Heb jij last van middenrif klachten en ben je benieuwd of en hoe osteopathie je kan helpen? Neem dan contact met ons op voor een osteopatisch onderzoek (en behandeling). Wij informeren je graag.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Laura heeft mij echt geweldig geholpen! Gelukkig van mijn pijn af waar ik al jaren mee ziekenhuis in en ziekenhuis uit liep.

Ingrid
2022-10-03
9

Wordt fijn en goed behandeld.

Marcel
2022-10-01
8

De afspraken bij osteopaat Wouter bevielen best goed en de behandelingen hebben voor een lichte verbetering gezorgd. Helaas niet het gewenste resultaat na een aantal afspraken, maar het was wel goed...

Romeo Gagliotti
2022-09-26
10

Heel fijn geholpen.

ouder(s)/verzorger(s) van Mara
2022-09-17
10

Na een paar behandelingen kon ik zonder klachten weer verder. Ik heb het als vriendelijk, deskundig en duidelijke uitleg ervaren.

Tanja Walter
2022-09-15
10

Mijn baby had al een paar maanden last van obstipatie. De huisarts bleef meer en meer laxeermiddelen voorschrijven, met als resultaat nog meer buikpijn. Zo kon het niet verder. Ik was vrij sceptisch,...

Anoniem
2022-09-15
10

Heel erg snel van diverse sportblessures en kleine pijntjes afgeholpen. Zeer deskundig geholpen en gehele lichaam werd gekeken. Waardoor er weer heel snel vol gesport kon worden .

Wesley
2022-09-12
10

Onze zoon Sam is hier heel fijn behandeld door Job. Zijn slaap problemen zijn echt een stuk minder geworden en hij heeft veel meer rust. Ook konden we snel terecht hier.

Lotte
2022-09-10
10

Fijn dat een behandeling aangepast wordt aan de persoon, mijn zoon 13 jaar, adhd-er, heerlijk druk en afgeleid werd super goed geaccepteerd en met geduld gehoord. Ook zijn behandeling is geslaagd....

ouder(s)/verzorger(s) van Sil
2022-08-22
8

Goede aandacht en luisteren naar situatie die je schetst. Houden rekening met persoonlijke grenzen.

ouder(s)/verzorger(s) van Anne
2022-08-19
10

Kon erg snel terecht met mijn klachten waardoor ze niet erger zijn geworden

Renske
2022-08-16
8

De behandeling heeft de pijn veel doen verminderen.

Caspar
2022-08-01
10

Miranda heeft ons zoontje van toen 2 maanden echt geweldig goed geholpen. Ze stelt hem voordat ze begint eerst op het gemak waarna ze een grote glimlach terugkrijgt voordat ze begon. Na de 1e...

Janneke kox
2022-07-28
10

Veel bekken bodem klachten ervaren tijdens de zwangerschap, altijd super geholpen en me ook gehoord gevoeld. Een aanrader!

Fleur
2022-07-27
10

Laura is zeer deskundig, maakt laagdrempelig contact met kind, we hebben snel een afspraak kunnen maken, prettige benadering tijdens de behandeling.

Ouder
2022-07-25
10

Toen ik relatief kort voor mijn vakantie pijn in beide voeten kreeg, heeft de secretaresse haar uiterste best gedaan om nog voor mijn vakantie afspraken in te plannen. Dankzij de behandelingen en...

Monique
2022-07-24
10

Zie hierboven

Leny
2022-07-20
10

Bij het eerste telefonische contact werd ik vriendelijk te woord gestaan door de assistente en er kon al voor 2 dagen later een afspraak worden gemaakt voor mijn zoon. Het eerste consult was een...

Irma Robben
2022-07-14
10

Onze zoon kwam voor klachten van de rib en rug. Hij kan zelf niet altijd duidelijk aangeven wat pijnlijk is, Anton laat hem zich op zijn gemak voelen en geeft hem de tijd om aan te geven wat de...

ouder(s)/verzorger(s) van Lars
2022-07-12
10

Bijna een jaar lopen tobben met rugpijn , een lange tijd therapie voor gehad ... eenmaal bij van eijck belandt en daar na 3 behandeling zo goed als van mijn rugpijn af

Ronald
2022-07-11
8

Prettig contact gehad, we konden na een telefoontje, dezelfde dag nog terecht. Een open gesprek gehad en meteen een eerste behandeling. Na een week mochten we al terug komen voor een volgende...

ouder(s)/verzorger(s) van Lars
2022-07-08
9

Zeer prettig ervaren, helaas is mijn probleem niet direct te verhelpen, maar met haar advies kom ik zeker een eind

Tess
2022-07-03
10

met ervaren Osteopaten die professioneel mensen helpen met vriendelijkheid en ervaring en een serieuze passie voor hun vak!

Henk
2022-06-24
10

Kundige osteopaat die tijd neemt om te luisteren. Vervolgens 2 behandelingen gehad en alle pijnklachten zijn verdwenen.

ouder(s)/verzorger(s) van Yuvaan
2022-06-22
9

Door Corona had ik flinke pijn aan mijn longvliezen en mijn energie was tot een nulpunt gedaald. Dankzij de vakkundige en liefdevolle behandeling door Max, voelde ik mij na een paar behandelingen...

Noor
2022-06-13