Wat gebeurt er in je lichaam bij rugklachten?

Rugklachten bevinden zich, zoals het woord al zegt, in de rug. Dit kunnen klachten zijn als pijn in de lage rug, midden rug of hoge rug.  De oorzaak kan zich lokaal, dus echt in de rug, bevinden maar ook ergens anders in het lichaam zijn ontstaan.

De rug is voor zijn mobiliteit afhankelijk van de mobiliteit van het bekken, de organen in de buik en borst en de spieren die aan de rug vastzitten. Maar ook van de mobiliteit van de ribben en het borstbeen, de schedel en nog vele andere delen van het lichaam.

Daarnaast speelt de zwaartekracht een belangrijke rol. Door een standverandering verandert namelijk je zwaartepunt, waardoor de belasting van de rug verandert. Ook dit kan rugklachten veroorzaken.

Een blokkade in de voet geeft een verandering in de belasting van de voet, en via het been, de heup en het bekken ook een verandering in de rug. Het kan dus zijn dat de voet behandeld moet worden om rugklachten op te lossen.

Wat de osteopaat voor je kan betekenen bij rugklachten

Bij acute rugklachten, zoals spit of hernia, is het noodzakelijk eerst rust te brengen in de rug om daarna te kijken waardoor de klachten zijn ontstaan. De osteopaat onderzoekt bij rugklachten alle aspecten die invloed hebben op dat gedeelte van de rug waar je last van hebt. Het gaat dan om de wervels, de spieren, de organen, het zenuwstelsel, de doorbloeding en alle mechanische componenten die op dat gedeelte inwerken. Daar waar een bewegingsbeperking zit die de rug negatief beïnvloedt, zal deze door mobilisaties worden losgemaakt. Zo kan de mobiliteit van de rug zich herstellen. Ook verbetert de positie van het zwaartepunt en daarmee de belasting op de rug. Daarnaast verbetert de doorbloeding en de aansturing. Hierdoor worden de rugklachten opgelost, maar wordt ook voorkomen dat deze steeds terugkomen.

Vaak is het belangrijk om oefeningen te doen voor de mobiliteit of juist voor de stabiliteit van de rug. Soms krijg je oefeningen mee voor thuis. Als de mobiliteit is hersteld, kan het goed zijn om te trainen bij een fysiotherapeut of een cesartherapeut.

Heb jij last van rugklachten en wil je daarvan af?

Maak dan een afspraak of neem contact met ons op. Wij helpen je graag.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Rust roest… Blijf in beweging!

Lees meer

Tillen… hoe doe je het goed?

Lees meer

Voorkom een hernia

Lees meer

Wat anderen zeggen

9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29
10

2x geholpen voor mijn burn-out, na elke sessies voelde ik mij ontspannen en lekkerder in mijn vel. Blij met het resultaat!

H.
2023-08-25
9

Job toonde zich empathisch, dacht met me mee over de mogelijke oorzaken en preventiemogelijkheden en wist duidelijk wat hij deed. Zeer toegankelijk, vriendelijk en deskundig!

Boudewijn
2023-08-16
10

Wij hadden onze behandelingen met ons gezin bij Job en dit is goed bevallen. Het was onze eerste keer bij n osteopaat. Job lichtte ook alles duidelijk toe. Zeer tevreden en de klachten zijn...

Westerhout
2023-08-15
10

Fijn dat er zo goed geluisterd en gekeken wordt naar de vraag van de persoon.

Luc
2023-08-11
10

Met respect Duidelijke uitleg Gemoedelijk

Jeanne
2023-07-23
9

De osteopaat was de eerste persoon die voedingsadviezen gaf. Dit heeft me echt geholpen en de klachten verminderd.

mevrouw E. Spooren
2023-07-13
7

veel beter als alle voorgaande behandelingen bij fysio's.

Jan
2023-07-10
10

We zijn erg fijn geholpen door deze praktijk op een duidelijke gestructureerde manier.

Karolina
2023-07-06