Wat gebeurt er in je lichaam bij heupklachten?

De heupen zijn grote gewrichten die ons gewicht de hele dag dragen. Het zijn kogelgewrichten, wat betekent dat er veel beweging in de gewrichten zit die gestabiliseerd wordt door banden en spieren.

Elke beweging in het gewricht bestaat uit het rollen en glijden van de kop ten opzichte van de kom, begeleid door spieren, gewrichtskapsel en banden. Voor een goed functionerende heup zijn krachtige banden en kapsels belangrijk en is de coördinatie van de spieren van belang. Dit is afhankelijk van de aansturing via de zenuwen en een goede doorbloeding.

De heup zit letterlijk tussen de lage rug met het bekken en de knie, enkel en voet. Een verandering in een van die gewrichten, waarbij de stand of de mobiliteit verandert, heeft direct invloed op de stand van de heup en daarmee op de stabiliteit, belastbaarheid en mobiliteit ervan.

Om het weefsel in en rondom de heup sterk te houden, moet het worden voorzien van bouwstoffen en brandstoffen. Ook moeten de afvalstoffen worden afgevoerd. Hiervoor is bloed nodig. De achterkant van de heup wordt van bloed voorzien vanuit de buikholte, via het bekken en de bil. De voorzijde van de heup wordt van bloed voorzien via de buik en de lies. De heupkop heeft een bloedvat dat door het gewricht van de heupkom loopt.

Dan is er nog het kraakbeen. Dit wordt voornamelijk gevoed door het gewrichtssmeer dat door het kapsel wordt aangemaakt. Bij belasten gaat er gewrichtssmeer uit het kraakbeen, bij ontlasten van het kraakbeen komt er juist gewrichtssmeer in. Daarom is bewegen voor gewrichten zo gezond.

Voor de coördinatie van de heup moeten de spieren goed worden aangestuurd. De signalen voor de spieren (om aan te spannen of juist te ontspannen) komen vanuit de hersenen en gaan via zenuwen door het ruggenmerg naar de heup.

Hoe ontstaan heupklachten?

Als de stand, de doorbloeding of de coördinatie van de heup verandert, ontstaan er heupklachten. Deze uiten zich veelal als een bewegingsbeperking. Het naar binnen draaien en het maximaal strekken van de heup verslechteren vaak als eerste.

Pijn in de heup zelf projecteert zich vaak in de lies. Maar ook kunnen de slijmbeurzen rondom de heup overbelast raken, waardoor pijnklachten kunnen ontstaan. Door een verandering in de heup kan ook weer overbelasting in het bekken, de knie of lage rug ontstaan.

Wat osteopathie kan betekenen bij heupklachten

Als je bij ons komt zullen wij je uitgebreid onderzoeken, zodat we de oorzaak van de heupklachten kunnen opsporen. De behandeling van de heup bestaat altijd uit een aantal onderdelen.

Wij verbeteren de stand van de heup en de mobiliteit van de rol/glijbewegingen in het gewricht, dit is een zeer lokale behandeling. Maar osteopathie gaat verder. Met mobilisaties corrigeren we de mobiliteit van de rug en het bekken en beïnvloeden we de doorbloeding van de buikorganen, de spieren en de heup met zijn kapsel.

De buikorganen hebben invloed op de doorbloeding van de heup en worden op mobiliteit onderzocht en behandeld. Ook de bezenuwing beïnvloeden we door mobilisaties van de lage rug en het bekken.

Mobilisaties van de knie, enkel en de voet aan dezelfde kant, maar soms ook aan de andere kant van de pijnlijke heup, kunnen nodig zijn om de belasting van de heup weer te optimaliseren. Zo hebben we invloed op alle negatieve elementen die de heup belasten.

Heb jij last van heupklachten en wil je daarvan af?

Maak dan een afspraak of neem contact met ons op. Wij helpen je graag.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Wat kun je zelf doen bij heupklachten?

Lees meer

Wat anderen zeggen

9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29
10

2x geholpen voor mijn burn-out, na elke sessies voelde ik mij ontspannen en lekkerder in mijn vel. Blij met het resultaat!

H.
2023-08-25
9

Job toonde zich empathisch, dacht met me mee over de mogelijke oorzaken en preventiemogelijkheden en wist duidelijk wat hij deed. Zeer toegankelijk, vriendelijk en deskundig!

Boudewijn
2023-08-16
10

Wij hadden onze behandelingen met ons gezin bij Job en dit is goed bevallen. Het was onze eerste keer bij n osteopaat. Job lichtte ook alles duidelijk toe. Zeer tevreden en de klachten zijn...

Westerhout
2023-08-15
10

Fijn dat er zo goed geluisterd en gekeken wordt naar de vraag van de persoon.

Luc
2023-08-11
10

Met respect Duidelijke uitleg Gemoedelijk

Jeanne
2023-07-23
9

De osteopaat was de eerste persoon die voedingsadviezen gaf. Dit heeft me echt geholpen en de klachten verminderd.

mevrouw E. Spooren
2023-07-13
7

veel beter als alle voorgaande behandelingen bij fysio's.

Jan
2023-07-10
10

We zijn erg fijn geholpen door deze praktijk op een duidelijke gestructureerde manier.

Karolina
2023-07-06