Wat is het syndroom van Tietze of costochondritis?

Het syndroom van Tietze, ook wel costochondritis genoemd, wordt gekenmerkt door het ervaren van een drukkende en/of stekende pijn ter hoogte van het borstbeen en de ribben.

Door een verhoogde druk van de rib naar het borstbeen ontstaat er een irritatie en later een ontsteking met pijnklachten. Deze verhoogde druk kan verschillende oorzaken hebben die wij bij Osteopathie van Eijck goed kunnen behandelen. 

Wat gebeurt er in je lichaam bij het Syndroom van Tietze?

Het belangrijkste symptoom van het syndroom van Tietze (costochondritis) die vervelende stekende pijn op de borst. Dit geeft ook vaak het onrustige gevoel dat er iets mis is met het hart, wat begrijpelijk is, maar gelukkig onnodig. Door een verhoogde druk van de rib naar het borstbeen ontstaat er een irritatie en later een ontsteking van de kraakbeenverbindingen tussen ribben en borstbeen. Dat geeft de pijnklachten.

Je kunt het syndroom van Tietze en costochondritis herkennen aan de volgende symptomen:

  • Pijn op de borst ter hoogte van het borstbeen. Dit kan een felle, stekende pijn zijn die aanvalsgewijs voorkomt, maar ook een zeurende pijn die gedurende de dag steeds erger wordt;
  • Drukpijn op de ontstoken kraakbeenverbinding;
  • Mogelijk roodheid en zwelling van de huid boven de ontsteking;
  • Hoesten, niezen of diep inademen is pijnlijk;
  • Soms uitstralende pijn naar de ribben, de arm, de schouder of de buik.

Een van de oorzaken van de pijn kan een verminderde mobiliteit of blokkade van één of meerdere ribben zijn, met eventueel ook de wervels die daarbij horen. Vaak ontstaat deze verminderde mobiliteit van de ribben als gevolg van spanning op het middenrif. Daarnaast heeft mobiliteit van de longen een grote invloed op de ribben, waardoor ook dit dus een onderliggende oorzaak kan zijn. Zo kunnen mensen met longaandoeningen vatbaarder zijn voor het syndroom van Tietze, omdat hun borstkas in vaak al stugger dan gemiddeld is.

Vanuit de wervelkolom lopen er zenuwen naar de organen. Als deze worden geprikkeld, neemt de spanning in de spieren rond de wervelkolom toe en kan er een blokkade ontstaan die op zijn beurt weer het syndroom van Tietze veroorzaakt. Ook spanningen rond de maag en lever via het middenrif kunnen deze invloed op de borstwervel.

Tot slot kunnen ook spanningen vanuit de hals, de nek of het gebied rond het strottenhoofd doortrekken naar de voorzijde van de borstkas.

Wat osteopathie voor je kan betekenen bij het Syndroom van Tietze

Jouw osteopaat kan naast lokale technieken gericht op de borstkas, het borstbeen en de ribben ook de onderliggende oorzaken behandelen.

Zo maken we eventuele blokkades in de bovenrug of ter hoogte van de ribben los, evenals bewegingsverliezen in de buik, waardoor de spanning op het middenrif, de ribben en het borstbeen afneemt. Wanneer er vanuit de halsregio spanning naar de borstkas trekt, wordt ook dit gebied behandeld. Hiermee bereiken we een verbeterde mobiliteit van de borstkas, waardoor de druk op het kraakbeen tussen borstbeen en ribben afneemt en de klachten verminderen.

Bij Osteopathie van Eijck hebben we verschillende technieken paraat om blokkades van de wervels en ribben los te maken. Dit kan soms via manipulaties, maar vaak kunnen we andere minder intensieve technieken gebruiken. Er wordt altijd gekeken welke techniek het beste bij je past.

Meer weten over osteopathie bij het syndroom van Tietze?

Heb jij last van klachten zoals bovenstaand en ben je benieuwd of en hoe osteopathie je kan helpen? Neem dan contact met ons op voor een intake. Wij informeren je graag.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Syndroom van Tietze oefeningen

Lees meer

Wat anderen zeggen

9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29
10

2x geholpen voor mijn burn-out, na elke sessies voelde ik mij ontspannen en lekkerder in mijn vel. Blij met het resultaat!

H.
2023-08-25
9

Job toonde zich empathisch, dacht met me mee over de mogelijke oorzaken en preventiemogelijkheden en wist duidelijk wat hij deed. Zeer toegankelijk, vriendelijk en deskundig!

Boudewijn
2023-08-16
10

Wij hadden onze behandelingen met ons gezin bij Job en dit is goed bevallen. Het was onze eerste keer bij n osteopaat. Job lichtte ook alles duidelijk toe. Zeer tevreden en de klachten zijn...

Westerhout
2023-08-15
10

Fijn dat er zo goed geluisterd en gekeken wordt naar de vraag van de persoon.

Luc
2023-08-11
10

Met respect Duidelijke uitleg Gemoedelijk

Jeanne
2023-07-23
9

De osteopaat was de eerste persoon die voedingsadviezen gaf. Dit heeft me echt geholpen en de klachten verminderd.

mevrouw E. Spooren
2023-07-13
7

veel beter als alle voorgaande behandelingen bij fysio's.

Jan
2023-07-10
10

We zijn erg fijn geholpen door deze praktijk op een duidelijke gestructureerde manier.

Karolina
2023-07-06