Wat gebeurt er in je hoofd bij een hersenschudding?

Je hersenen worden omgeven door vocht en zitten dus los van je schedel. Als je hoofd een klap krijgt, dan schudden je hersenen. Is die klap hard genoeg, dan stopt de schedelbeweging wel, maar de hersenen - die drijven in het hersenvocht - bewegen door en botsen aan de binnenkant tegen de schedel. Hierdoor kan er letsel ontstaan aan je hersenen en aan de bloedvaten die je hersenen voorzien van zuurstof. Ook kan er zwelling optreden. Deze zwelling veroorzaakt grotendeels de klachten die je vervolgens krijgt. In zeer ernstige gevallen kan er zelfs een interne bloeding optreden.

Een hersenschudding is een licht traumatisch hersenletsel. Het kan een aantal weken tot maanden duren voordat je weer helemaal beter bent. In de meeste gevallen is er geen schade die blijft, maar in sommige gevallen houd je er blijvende klachten aan over.

Klachten hersenschudding

Je hebt vaak een hersenschudding als je een of meer van deze klachten hebt:

  • Bewusteloos zijn, of bewusteloos zijn geweest;
  • Geheugenverlies (posttraumatische amnesie, PTA
  • Opvallend stil zijn, niet huilen (bij kinderen)
  • Hoofdpijn
  • Verwardheid
  • Misselijkheid of braken
  • Duizeligheid, niet stevig lopen
  • Vermoeidheid, niet goed slapen

Herken je een of meerdere van deze klachten en heb jij onlangs een klap tegen je hoofd gehad of ben je gevallen? Neem dan contact op met je huisarts.

Wat osteopathie kan betekenen bij de behandeling van klachten bij en/of na een hersenschudding

Allereerst is rust de belangrijkste remedie. Veel rust en weinig prikkels helpen om de ergste klachten te verlichten en de hersenen te herstellen. Maar soms blijven er dan toch nog restklachten over. Als osteopaat behandelen we met zachte technieken de schedel. Hierdoor wordt de afvoer van het vocht rondom de kneuzing gestimuleerd. De hersen krijgen hiermee hun normale beweeglijkheid terug en de klachten verminderen en verdwijnen.

De behandeling bestaat uit lichte mobiliserende technieken op de schedel zelf en vaak ook van de nek en hals om een goede drainage te bewerkstelligen.

Meer weten over osteopathie bij een hersenschudding?

Heb jij last van klachten tijdens of na een hersenschudding en wil je een osteopathische behandeling? Neem dan contact met ons op. Wij luisteren naar jouw klachten en helpen je graag verder met een passend behandelplan.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Verminder zelf klachten van hersenschudding

Lees meer

Rust roest… Blijf in beweging!

Lees meer

Hoofdpijnklachten verminderen

Lees meer

Wat anderen zeggen

9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29
10

2x geholpen voor mijn burn-out, na elke sessies voelde ik mij ontspannen en lekkerder in mijn vel. Blij met het resultaat!

H.
2023-08-25
9

Job toonde zich empathisch, dacht met me mee over de mogelijke oorzaken en preventiemogelijkheden en wist duidelijk wat hij deed. Zeer toegankelijk, vriendelijk en deskundig!

Boudewijn
2023-08-16
10

Wij hadden onze behandelingen met ons gezin bij Job en dit is goed bevallen. Het was onze eerste keer bij n osteopaat. Job lichtte ook alles duidelijk toe. Zeer tevreden en de klachten zijn...

Westerhout
2023-08-15
10

Fijn dat er zo goed geluisterd en gekeken wordt naar de vraag van de persoon.

Luc
2023-08-11
10

Met respect Duidelijke uitleg Gemoedelijk

Jeanne
2023-07-23
9

De osteopaat was de eerste persoon die voedingsadviezen gaf. Dit heeft me echt geholpen en de klachten verminderd.

mevrouw E. Spooren
2023-07-13
7

veel beter als alle voorgaande behandelingen bij fysio's.

Jan
2023-07-10
10

We zijn erg fijn geholpen door deze praktijk op een duidelijke gestructureerde manier.

Karolina
2023-07-06