Wat is het prikkelbare darm syndroom?

 

De naam zegt het al; het ‘prikkelbare darm syndroom’ is een syndroom. Een syndroom is een verzameling van symptomen die voorkomen bij een bepaalde aandoening. Dit kan bij iedereen anders zijn, variërend van milde tot hevige klachten.

Kenmerkende klachten bij PDS zijn:

  • Buikpijn, gerelateerd aan de ontlasting
  • Diarree
  • Obstipatie
  • Opgezette buik
  • Winderigheid

Bij darmproblematiek kun je ook andere klachten in het lichaam ervaren, zoals eczeem, vermoeidheid, hooikoorts of astma. Is dit bij jou het geval? Dan zal de osteopaat dit ook met je bespreken en kijken of deze klachten in verbinding staan met de darmen.

Wat gebeurt er in je lichaam bij PDS?

Hoe werken je darmen eigenlijk? De darmen zijn een belangrijk onderdeel van je spijsvertering. Zij zorgen voor het opnemen van voeding- en bouwstoffen en de afscheiding van afvalstoffen. De darm is opgebouwd uit een twaalfvingerige darm, een dunne darm, de blindedarm, de dikke darm en de endeldarm.

De darm bestaat grofweg uit een spierlaag om het voedsel te verplaatsen en een slijmvlieslaag die o.a. zorgt voor de opname van vitaminen & mineralen. Daarnaast vormt die laag ook een barrière die zorgt dat er geen schadelijke stoffen in het lichaam komen. Rondom de darmen zit het buikvlies. Hiermee zit de darm vast aan de achterzijde van de buikholte en de maag. Door dit vlies lopen de bloedvaten en zenuwen van en naar de darmen.

Wat gaat er dan mis in de darm bij een prikkelbare darm? Het weefsel van de darm en rondom de darm, kan door de jaren heen zijn functie verliezen. Dit kan komen door ontstekingen (bijv. ten gevolge van een doorgemaakte infectie, omdat je niet goed tegen een bepaalde voedingsstof kunt of doordat er te weinig rustmomenten tussen eetmomenten zitten), of door trauma’s (denk aan een operatie in de buikregio of een ongeluk waarbij je en stomp in je buik hebt gehad). Doordat er delen van de darm verkleefd raken, vermindert de beweeglijkheid en/of de doorbloeding. Ook kan het zijn dat de aansturing vanuit het zenuwstelsel niet meer optimaal gaat. Hierdoor wordt de weerstand van de darmen minder, wat weer meer kans geeft op kleine ontstekingen en dus meer klachten.

Daarnaast is het microbioom heel belangrijk voor de gezondheid van je darmen. Dit zijn biljoenen bacteriën, gisten, virussen en schimmels die samenleven op je darmwand en elkaar in balans houden. Het microbioom kun je gezond houden door gezonde voeding, een goede doorbloeding, voldoende beweging en voldoende ontspanning.

Wat kan osteopathie voor je betekenen bij het prikkelbare darm syndroom?

De osteopaat gaat op zoek naar de factoren in het lichaam die invloed hebben op de klachten. Hierbij wordt erg breed gekeken. Zo kan een slechte/kromme houding zorgen voor een mindere werking van het middenrif, wat weer zorgt voor een verminderde doorbloeding van de buikorganen. En een blokkade van de wervels hoog in de nek of midden in de rug kunnen zorgen voor een verminderde aansturing van de zenuwen die naar de darmen gaan. Daarnaast kunnen ook de darmen zelf minder bewegen door verklevingen, wat zorgt voor een verminderde functie van de darmen.

Met verschillende manuele technieken heeft de osteopaat invloed op de beweeglijkheid van spieren en gewrichten, maar ook van organen (deze moeten ook vrij kunnen bewegen met elke ademhaling en door vulling van voedsel en de verplaatsing daarvan), op de doorbloeding en op de innervatie van het zenuwstelsel.

Daarbij heeft ook voeding een grote invloed op (de oorzaak van) PDS, de osteopaat zal dit ook meenemen in de behandeling.

Heb jij (waarschijnlijk) last van PSD en wil je daarvan af?

Neem dan contact met ons op. We vertellen je graag meer over onze behandelmogelijkheden. Direct overgaan tot een behandeling? Maak dan een afspraak.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Buikmassage voor drainage van darmen

Lees meer

Pimp je water

Lees meer

Hoe verbeter ik mijn stoelgang?

Lees meer

Wat anderen zeggen

9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29
10

2x geholpen voor mijn burn-out, na elke sessies voelde ik mij ontspannen en lekkerder in mijn vel. Blij met het resultaat!

H.
2023-08-25
9

Job toonde zich empathisch, dacht met me mee over de mogelijke oorzaken en preventiemogelijkheden en wist duidelijk wat hij deed. Zeer toegankelijk, vriendelijk en deskundig!

Boudewijn
2023-08-16
10

Wij hadden onze behandelingen met ons gezin bij Job en dit is goed bevallen. Het was onze eerste keer bij n osteopaat. Job lichtte ook alles duidelijk toe. Zeer tevreden en de klachten zijn...

Westerhout
2023-08-15
10

Fijn dat er zo goed geluisterd en gekeken wordt naar de vraag van de persoon.

Luc
2023-08-11
10

Met respect Duidelijke uitleg Gemoedelijk

Jeanne
2023-07-23
9

De osteopaat was de eerste persoon die voedingsadviezen gaf. Dit heeft me echt geholpen en de klachten verminderd.

mevrouw E. Spooren
2023-07-13
7

veel beter als alle voorgaande behandelingen bij fysio's.

Jan
2023-07-10
10

We zijn erg fijn geholpen door deze praktijk op een duidelijke gestructureerde manier.

Karolina
2023-07-06