Symptomen van prikkelbare darm

Buikpijn, obstipatie, flatulentie, ochtendvermoeidheid, opgezette buik, opgeblazen gevoel of ondefinieerbare darmklachten. Al vlug is er de diagnose prikkelbare darm; PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) of IBS (Irritated Bowl Syndrom). En dan?

Verandering van eetpatroon kan een oplossing zijn, maar als dat niet of niet voldoende helpt biedt osteopathie vaak een goede oplossing, door het verbeteren van de doorbloeding en de bezenuwing van en naar de darmen.

Hoe werkt de darm?

De darmwand bestaat uit slijmvliezen met eromheen spieren. Het slijmvlies zorgt ervoor dat voedingsstoffen, vitaminen en mineralen worden opgenomen in de bloedbaan. De spieren moeten ervoor zorgen dat de darminhoud wordt gekneed en rondgepompt.

In de darmwand zit ook een stukje zenuwstelsel, wat ervoor zorgt dat de darmen bewegen. Dit stukje zenuwstelsel en daarmee de darm, staat onder invloed van zenuwen die vanuit de rug en de schedel komen. Zo worden de darmen gestimuleerd (rug) of juist geremd (schedel).

Rondom de darmen zit bindweefsel, het buikvlies. Hiermee is de darm ‘opgehangen’ aan de achterzijde van de buikholte en de maag. Door dit ophangsysteem lopen de bloedvaten en zenuwen naar de darmen.

Wat gaat er mis in de darm bij een prikkelbare darm

Door ontstekingen en trauma’s (grote of vele kleintjes) verminderd de mobiliteit van de bindweefselvliezen. Daarmee verandert de input vanuit het centrale zenuwstelsel en de doorbloeding. Een verminderde doorbloeding geeft een verminderde weerstand en grotere kans op ontstekingen. Ontstekingen veroorzaken littekens en deze geven veranderingen in de darmwand.

Een veranderde input vanuit het zenuwstelsel zorgt ervoor dat de basisspanning in een deel van de darmen ook verandert. Hierdoor kunnen er krampen (verhoogde spanning) of juist verslapping en stagnatie (verlaagde spanning) ontstaan.

Soms ligt de oorzaak ergens anders, bv. door stuwing in de lever. Hierdoor kunnen de darmen hun bloed niet kwijt en ontstaat er ook stuwing en zwelling in de darmen wat direct invloed heeft op de darmwerking.

Wat osteopathie kan betekenen bij een prikkelbare darm

Als osteopaat hebben wij door onze behandeling invloed op de mobiliteit van de vliezen rondom de darmen, op de mobiliteit van de darmen zelf, op de aanhechtingen van de vliezen en op de wervelkolom en de schedel. Hierdoor kunnen we veel invloed uitoefenen op de bezenuwing en de doorbloeding van de darmen.

Door mobilisaties van de borstkas, het middenrif en direct van de lever hebben we veel invloed op de doorbloeding van de lever en daarmee kan een evt. stuwing van de lever opgelost worden.

Voeding kan ook een belangrijke rol spelen in het klachtenbeeld, dus dat zal ook door de osteopaat meegenomen worden in de behandeling.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Buikmassage voor drainage van darmen

Lees meer

Pimp je water

Lees meer

Hoe verbeter ik mijn stoelgang?

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Laura heeft mij echt geweldig geholpen! Gelukkig van mijn pijn af waar ik al jaren mee ziekenhuis in en ziekenhuis uit liep.

Ingrid
2022-10-03
9

Wordt fijn en goed behandeld.

Marcel
2022-10-01
8

De afspraken bij osteopaat Wouter bevielen best goed en de behandelingen hebben voor een lichte verbetering gezorgd. Helaas niet het gewenste resultaat na een aantal afspraken, maar het was wel goed...

Romeo Gagliotti
2022-09-26
10

Heel fijn geholpen.

ouder(s)/verzorger(s) van Mara
2022-09-17
10

Na een paar behandelingen kon ik zonder klachten weer verder. Ik heb het als vriendelijk, deskundig en duidelijke uitleg ervaren.

Tanja Walter
2022-09-15
10

Mijn baby had al een paar maanden last van obstipatie. De huisarts bleef meer en meer laxeermiddelen voorschrijven, met als resultaat nog meer buikpijn. Zo kon het niet verder. Ik was vrij sceptisch,...

Anoniem
2022-09-15
10

Heel erg snel van diverse sportblessures en kleine pijntjes afgeholpen. Zeer deskundig geholpen en gehele lichaam werd gekeken. Waardoor er weer heel snel vol gesport kon worden .

Wesley
2022-09-12
10

Onze zoon Sam is hier heel fijn behandeld door Job. Zijn slaap problemen zijn echt een stuk minder geworden en hij heeft veel meer rust. Ook konden we snel terecht hier.

Lotte
2022-09-10
10

Fijn dat een behandeling aangepast wordt aan de persoon, mijn zoon 13 jaar, adhd-er, heerlijk druk en afgeleid werd super goed geaccepteerd en met geduld gehoord. Ook zijn behandeling is geslaagd....

ouder(s)/verzorger(s) van Sil
2022-08-22
8

Goede aandacht en luisteren naar situatie die je schetst. Houden rekening met persoonlijke grenzen.

ouder(s)/verzorger(s) van Anne
2022-08-19
10

Kon erg snel terecht met mijn klachten waardoor ze niet erger zijn geworden

Renske
2022-08-16
8

De behandeling heeft de pijn veel doen verminderen.

Caspar
2022-08-01
10

Miranda heeft ons zoontje van toen 2 maanden echt geweldig goed geholpen. Ze stelt hem voordat ze begint eerst op het gemak waarna ze een grote glimlach terugkrijgt voordat ze begon. Na de 1e...

Janneke kox
2022-07-28
10

Veel bekken bodem klachten ervaren tijdens de zwangerschap, altijd super geholpen en me ook gehoord gevoeld. Een aanrader!

Fleur
2022-07-27
10

Laura is zeer deskundig, maakt laagdrempelig contact met kind, we hebben snel een afspraak kunnen maken, prettige benadering tijdens de behandeling.

Ouder
2022-07-25
10

Toen ik relatief kort voor mijn vakantie pijn in beide voeten kreeg, heeft de secretaresse haar uiterste best gedaan om nog voor mijn vakantie afspraken in te plannen. Dankzij de behandelingen en...

Monique
2022-07-24
10

Zie hierboven

Leny
2022-07-20
10

Bij het eerste telefonische contact werd ik vriendelijk te woord gestaan door de assistente en er kon al voor 2 dagen later een afspraak worden gemaakt voor mijn zoon. Het eerste consult was een...

Irma Robben
2022-07-14
10

Onze zoon kwam voor klachten van de rib en rug. Hij kan zelf niet altijd duidelijk aangeven wat pijnlijk is, Anton laat hem zich op zijn gemak voelen en geeft hem de tijd om aan te geven wat de...

ouder(s)/verzorger(s) van Lars
2022-07-12
10

Bijna een jaar lopen tobben met rugpijn , een lange tijd therapie voor gehad ... eenmaal bij van eijck belandt en daar na 3 behandeling zo goed als van mijn rugpijn af

Ronald
2022-07-11
8

Prettig contact gehad, we konden na een telefoontje, dezelfde dag nog terecht. Een open gesprek gehad en meteen een eerste behandeling. Na een week mochten we al terug komen voor een volgende...

ouder(s)/verzorger(s) van Lars
2022-07-08
9

Zeer prettig ervaren, helaas is mijn probleem niet direct te verhelpen, maar met haar advies kom ik zeker een eind

Tess
2022-07-03
10

met ervaren Osteopaten die professioneel mensen helpen met vriendelijkheid en ervaring en een serieuze passie voor hun vak!

Henk
2022-06-24
10

Kundige osteopaat die tijd neemt om te luisteren. Vervolgens 2 behandelingen gehad en alle pijnklachten zijn verdwenen.

ouder(s)/verzorger(s) van Yuvaan
2022-06-22
9

Door Corona had ik flinke pijn aan mijn longvliezen en mijn energie was tot een nulpunt gedaald. Dankzij de vakkundige en liefdevolle behandeling door Max, voelde ik mij na een paar behandelingen...

Noor
2022-06-13