Wat gebeurt er in je spijsverteringsstelsel?
Je stoelgang zegt veel over je vertering. Het spijsverteringsstelsel is als een soort tuinslang met verschillende sluizen waar verschillende stofjes (o.a. spijsverteringsenzymen) aan het voedsel toegevoegd worden en waar de vertering steeds een stapje verder gaat. Als dit niet optimaal werkt, door bijv. spanning van het weefsel, kan de opname al verslechteren. Het wil dus niet zeggen dat wanneer we “gezond” eten, we deze voeding ook allemaal opnemen. Veel voorkomende klachten bij een verstoorde vertering zijn brandend maagzuur, diarree, obstipatie, spastische dikke darm, winderigheid, plakkerige of brijige ontlasting, maagzweer en aambeien.
Wat is nu een normale stoelgang?
Onze ontlasting bestaat o.a. uit onverteerde voedselresten, slijm, afgestoten cellen van het darmwandweefsel en heel veel bacteriën. Je kunt bij je ontlasting letten op kleur, geur, consistentie, kleverigheid en de frequentie.
Kleur
Bij een goede vertering hoort ontlasting met de kleur van een sigaar. Dit kan variëren van pindakaaskleur tot melkchocolade, wat weer te maken heeft met de duur die de ontlasting in ons lichaam is geweest. Bepaalde medicijnen of voedingsmiddelen kunnen de kleur beïnvloeden. Wanneer de kleur wit/grijs is of zwart met soms grote onverteerde stukken in de ontlasting, raadpleeg dan je huisarts. Dit laatste kan nl. duiden op een kleine bloeding in het maag-darmkanaal. Ook wanneer je ontlasting geel, rood of groen van kleur is kan dit duiden op problemen in de vertering, tenzij je bietjes of bladgroen hebt gegeten.
Consistentie
De stoelgang op zich hoort “zonder moeite” naar buiten te gaan. De consistentie (vorm en dichtheid) van poep kan heel verschillend zijn, in de tabel (foto bovenaan de pagina) zie je een overzicht. De eerste 2 types wijzen op obstipatie. Types 3 en 4 zijn ideale uitscheidingstypes en bij types 5 en 6 neigt het naar diarree. Type 7 is diarree. Dit kan een indicatie van ziekte of infectie, bijwerking van medicatie, voedselvergiftiging of een prikkelbare darm zijn.
Geur
Een gezonde ontlasting stinkt niet. Het ruikt wel naar poep, maar heeft geen echte stank. Winden laten hoort bij een normale spijsvertering, omdat bij de vertering van voedsel namelijk gassen ontstaan. Onplezierige geuren na een toiletbezoek, van de ‘rotte eieren’-geur tot en met een zurige geur, kunnen duiden op spijsverteringsproblemen en/of verkeerde voeding.
Kleverigheid
Wanneer er sporen achterblijven in het toilet is de ontlasting te kleverig. Gezonde ontlasting hoort niet kleverig te zijn en niet te drijven. Is dit wel het geval, dan kan het zijn dat bijvoorbeeld je vetvertering niet goed is.
Frequentie
Het is normaal om gemiddeld 1x per dag naar het toilet te gaan. Het mag wel eens iets meer of minder zijn. Het belangrijkste is regelmaat, dat de ontlasting soepel gaat – zonder persen en zonder pijn – en dat er maar 1 of 2 keer wc-papier gebruikt hoeft te worden.
Wat osteopathie voor je kan betekenen bij problemen met je stoelgang
Na het anamnesegesprek gaan we in het lichamelijk onderzoek gericht op zoek naar de oorzaak van de spijsverteringsproblemen en kunnen we je meer informatie geven over de werking van het spijsverteringsstelsel. Het kan zijn dat we de darm met zijn ophangstructuren zelf mobiliseren, maar evengoed is het belangrijk dat de wervelkolom goed beweegt waar de darm mee verbonden is. Oude littekens in de buik kunnen ervoor zorgen dat er verklevingen van de darm zijn waardoor deze niet goed beweegt. De beweging hiervan kunnen we verbeteren. Door de darmen zelf en de bindweefselstructuren waarmee ze zijn opgehangen te mobiliseren, hebben we een positieve invloed op de bloedvaten en de zenuwen die door de bindweefselstructuren van de wervelkolom naar de darmen lopen.
Ook de aansturing vanuit het zenuwstelsel en de informatieoverdracht via het zenuwstelsel vanuit de darm naar onze hersenen moet vrij zijn, anders is er hier al kortsluiting en zal het geheel niet goed werken. We verbeteren dus de mobiliteit van de organen en de weefsels eromheen en geven je adviezen/oefeningen hoe je je spijsvertering zelf kunt optimaliseren.
Heb je problemen met je stoelgang en wil je daar van af?
Heb je spijsverteringsklachten en wil je hier iets aan veranderen? Neem dan contact met ons op of bel ons en maak direct een afspraak. Wij helpen je graag.