Wat gebeurt er in je spijsverteringsstelsel?

Je stoelgang zegt veel over je vertering. Het spijsverteringsstelsel is als een soort tuinslang met verschillende sluizen waar verschillende stofjes (o.a. spijsverteringsenzymen) aan het voedsel toegevoegd worden en waar de vertering steeds een stapje verder gaat. Als dit niet optimaal werkt, door bijv. spanning van het weefsel, kan de opname al verslechteren. Het wil dus niet zeggen dat wanneer we “gezond” eten, we deze voeding ook allemaal opnemen. Veel voorkomende klachten bij een verstoorde vertering zijn brandend maagzuur, diarreeobstipatiespastische dikke darm, winderigheid, plakkerige of brijige ontlasting, maagzweer en aambeien.

Wat is nu een normale stoelgang?

Onze ontlasting bestaat o.a. uit onverteerde voedselresten, slijm, afgestoten cellen van het darmwandweefsel en heel veel bacteriën. Je kunt bij je ontlasting letten op kleur, geur, consistentie, kleverigheid en de frequentie.

Kleur
Bij een goede vertering hoort ontlasting met de kleur van een sigaar. Dit kan variëren van pindakaaskleur tot melkchocolade, wat weer te maken heeft met de duur die de ontlasting in ons lichaam is geweest. Bepaalde medicijnen of voedingsmiddelen kunnen de kleur beïnvloeden. Wanneer de kleur wit/grijs is of zwart met soms grote onverteerde stukken in de ontlasting, raadpleeg dan je huisarts. Dit laatste kan nl. duiden op een kleine bloeding in het maag-darmkanaal. Ook wanneer je ontlasting geel, rood of groen van kleur is kan dit duiden op problemen in de vertering, tenzij je bietjes of bladgroen hebt gegeten.

Consistentie
De stoelgang op zich hoort “zonder moeite” naar buiten te gaan. De consistentie (vorm en dichtheid) van poep kan heel verschillend zijn, in de tabel (foto bovenaan de pagina) zie je een overzicht. De eerste 2 types wijzen op obstipatie. Types 3 en 4 zijn ideale uitscheidingstypes en bij types 5 en 6 neigt het naar diarree. Type 7 is diarree. Dit kan een indicatie van ziekte of infectie, bijwerking van medicatie, voedselvergiftiging of een prikkelbare darm zijn.

Geur
Een gezonde ontlasting stinkt niet. Het ruikt wel naar poep, maar heeft geen echte stank. Winden laten hoort bij een normale spijsvertering, omdat bij de vertering van voedsel namelijk gassen ontstaan. Onplezierige geuren na een toiletbezoek, van de ‘rotte eieren’-geur tot en met een zurige geur, kunnen duiden op spijsverteringsproblemen en/of verkeerde voeding.

Kleverigheid
Wanneer er sporen achterblijven in het toilet is de ontlasting te kleverig. Gezonde ontlasting hoort niet kleverig te zijn en niet te drijven. Is dit wel het geval, dan kan het zijn dat bijvoorbeeld je vetvertering niet goed is.

Frequentie
Het is normaal om gemiddeld 1x per dag naar het toilet te gaan. Het mag wel eens iets meer of minder zijn. Het belangrijkste is regelmaat, dat de ontlasting soepel gaat – zonder persen en zonder pijn – en dat er maar 1 of 2 keer wc-papier gebruikt hoeft te worden.

Wat osteopathie voor je kan betekenen bij problemen met je stoelgang

Na het anamnesegesprek gaan we in het lichamelijk onderzoek gericht op zoek naar de oorzaak van de spijsverteringsproblemen en kunnen we je meer informatie geven over de werking van het spijsverteringsstelsel. Het kan zijn dat we de darm met zijn ophangstructuren zelf mobiliseren, maar evengoed is het belangrijk dat de wervelkolom goed beweegt waar de darm mee verbonden is. Oude littekens in de buik kunnen ervoor zorgen dat er verklevingen van de darm zijn waardoor deze niet goed beweegt. De beweging hiervan kunnen we verbeteren. Door de darmen zelf en de bindweefselstructuren waarmee ze zijn opgehangen te mobiliseren, hebben we een positieve invloed op de bloedvaten en de zenuwen die door de bindweefselstructuren van de wervelkolom naar de darmen lopen.

Ook de aansturing vanuit het zenuwstelsel en de informatieoverdracht via het zenuwstelsel vanuit de darm naar onze hersenen moet vrij zijn, anders is er hier al kortsluiting en zal het geheel niet goed werken. We verbeteren dus de mobiliteit van de organen en de weefsels eromheen en geven je adviezen/oefeningen hoe je je spijsvertering zelf kunt optimaliseren.

Heb je problemen met je stoelgang en wil je daar van af?

Heb je spijsverteringsklachten en wil je hier iets aan veranderen? Neem dan contact met ons op of bel ons en maak direct een afspraak. Wij helpen je graag.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Buikmassage voor drainage van darmen

Lees meer

Hoe verbeter ik mijn stoelgang?

Lees meer

Obstipatie: Squat jij al op het toilet?

Lees meer

Wat anderen zeggen

9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29
10

2x geholpen voor mijn burn-out, na elke sessies voelde ik mij ontspannen en lekkerder in mijn vel. Blij met het resultaat!

H.
2023-08-25
9

Job toonde zich empathisch, dacht met me mee over de mogelijke oorzaken en preventiemogelijkheden en wist duidelijk wat hij deed. Zeer toegankelijk, vriendelijk en deskundig!

Boudewijn
2023-08-16
10

Wij hadden onze behandelingen met ons gezin bij Job en dit is goed bevallen. Het was onze eerste keer bij n osteopaat. Job lichtte ook alles duidelijk toe. Zeer tevreden en de klachten zijn...

Westerhout
2023-08-15
10

Fijn dat er zo goed geluisterd en gekeken wordt naar de vraag van de persoon.

Luc
2023-08-11
10

Met respect Duidelijke uitleg Gemoedelijk

Jeanne
2023-07-23
9

De osteopaat was de eerste persoon die voedingsadviezen gaf. Dit heeft me echt geholpen en de klachten verminderd.

mevrouw E. Spooren
2023-07-13
7

veel beter als alle voorgaande behandelingen bij fysio's.

Jan
2023-07-10
10

We zijn erg fijn geholpen door deze praktijk op een duidelijke gestructureerde manier.

Karolina
2023-07-06