Je stoelgang zegt veel over je vertering

Op de stoelgang wordt vaak niet gelet en er wordt ook niet over gesproken. De stoelgang vertelt echter hoe onze vertering is. De darmen moeten voedingsstoffen opnemen en al wat niet opgenomen wordt, komt met onze ontlasting weer naar buiten. Als de darm niet optimaal functioneert kan er te veel opgenomen worden (waaronder slechte stoffen), of te weinig waardoor tekorten in vitaminen of mineralen kunnen ontstaan. Voor groeiprocessen, herstel van allerlei klachten en voor de energiehuishouding is het belangrijk dat we de juiste stoffen binnenkrijgen, maar ook opnemen. De motor van een auto heeft ook de juiste brandstof nodig om te kunnen werken, in een diesel motor mag ook geen benzine.

Het spijsverteringsstelsel is als een soort tuinslang met verschillende sluizen waar verschillende stofjes (o.a. spijsverteringsenzymen) aan het voedsel toegevoegd worden en waar de vertering steeds een stapje verder gaat. Als dit niet optimaal werkt door b.v. spanning van het weefsel kan de opname al verslechteren. Het wil dus niet zeggen dat wanneer we “gezond” eten, we deze voeding ook allemaal opnemen. Veel voorkomende klachten bij een verstoorde vertering zijn: brandend maagzuur, diarree, obstipatie, spastische dikke darm, winderigheid, maagzweer en aambeien.

Wat is nu een normale stoelgang?

Onze ontlasting bestaat o.a. uit onverteerde voedselresten, slijm, afgestoten cellen van het darmwandweefsel en heel veel bacteriën. Je kunt bij je ontlasting letten op kleur, geur, consistentie, kleverigheid en de frequentie.

Kleur

Bij een goede vertering hoort ontlasting met de kleur van een sigaar. Het kan variëren van pindakaaskleur tot melkchocolade, dit kan te maken hebben met de duur die de ontlasting in ons lichaam is geweest. Bepaalde medicijnen of voedingsmiddelen kunnen de kleur beïnvloeden. Wanneer de kleur wit/grijs is of zwart met soms grote onverteerde stukken in de ontlasting, raadpleeg dan je huisarts. Dit laatste kan nl. duiden op een kleine bloeding in het maag-darmkanaal. Ook wanneer je ontlasting geel, rood of groen van kleur is kan dit duiden op problemen in de vertering, tenzij je bietjes of bladgroen hebt gegeten.

Consistentie

De stoelgang op zich hoort “zonder moeite” naar buiten te gaan. De consistentie (vorm en dichtheid) van poep kan heel verschillend zijn, in de tabel ziet u een overzicht. De eerste 2 types wijzen op obstipatie. Types 3 en 4 zijn ideale uitscheidingstypes en bij types 5 en 6 neigt het naar diarree. Type 7 is diarree. Dit kan een indicatie van ziekte of infectie, bijwerking van medicatie, voedselvergiftiging of een prikkelbare darm zijn.

Geur

Een gezonde ontlasting stinkt niet, het ruikt wel naar poep maar heeft geen echte stank. Winden laten hoort bij een normale spijsvertering, bij de vertering van voedsel ontstaan namelijk gassen. Onplezierige geuren na een toiletbezoek, van de ‘rotte eieren’ geur tot en met een zurige geur kunnen duiden op spijsverteringsproblemen en/of verkeerde voeding.

Kleverigheid

Wanneer er sporen achterblijven in het toilet is de ontlasting te kleverig. Gezonde ontlasting hoort niet kleverig te zijn en niet te drijven. Is dit wel het geval kan het zijn dat bijvoorbeeld je vetvertering niet goed is waardoor deze gaat drijven of kleveriger is.

Frequentie

Het is normaal om gemiddeld 1x per dag naar het toilet te gaan, het mag wel eens iets meer of minder zijn. Het belangrijkste is regelmaat en dat de ontlasting soepel gaat, zonder persen en zonder pijn en dat er maar 1 of 2 keer wc papier gebruikt hoeft te worden.

Wat osteopathie voor je kan betekenen bij problemen met je stoelgang

Heb je spijsverteringsklachten en wil je hier iets aan veranderen? Dan kunnen we je daar in veel gevallen bij helpen met osteopathie. In het onderzoek gaan we gericht op zoek naar de oorzaak van de spijsverteringsproblemen en kunnen we je meer informatie geven over de werking van dit stelsel.
Het kan zijn dat we de darm met zijn ophangstructuren zelf mobiliseren, maar evengoed is het belangrijk dat de wervelkolom goed beweegt waar de darm mee verbonden is. Oude littekens in de buik kunnen ervoor zorgen dat er verklevingen van de darm zijn waardoor deze niet goed beweegt. De beweging hiervan kunnen we verbeteren.

Ook de aansturing vanuit het zenuwstelsel en de informatieoverdracht via het zenuwstelsel vanuit de darm naar onze hersenen moet vrij zijn, anders is er hier al kortsluiting en zal het geheel niet goed werken. We verbeteren dus de mobiliteit van de organen en de weefsels eromheen en geven je adviezen/oefeningen hoe je je spijsvertering zelf kunt optimaliseren.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Buikmassage voor drainage van darmen

Lees meer

Hoe verbeter ik mijn stoelgang?

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Laura heeft mij echt geweldig geholpen! Gelukkig van mijn pijn af waar ik al jaren mee ziekenhuis in en ziekenhuis uit liep.

Ingrid
2022-10-03
9

Wordt fijn en goed behandeld.

Marcel
2022-10-01
8

De afspraken bij osteopaat Wouter bevielen best goed en de behandelingen hebben voor een lichte verbetering gezorgd. Helaas niet het gewenste resultaat na een aantal afspraken, maar het was wel goed...

Romeo Gagliotti
2022-09-26
10

Heel fijn geholpen.

ouder(s)/verzorger(s) van Mara
2022-09-17
10

Na een paar behandelingen kon ik zonder klachten weer verder. Ik heb het als vriendelijk, deskundig en duidelijke uitleg ervaren.

Tanja Walter
2022-09-15
10

Mijn baby had al een paar maanden last van obstipatie. De huisarts bleef meer en meer laxeermiddelen voorschrijven, met als resultaat nog meer buikpijn. Zo kon het niet verder. Ik was vrij sceptisch,...

Anoniem
2022-09-15
10

Heel erg snel van diverse sportblessures en kleine pijntjes afgeholpen. Zeer deskundig geholpen en gehele lichaam werd gekeken. Waardoor er weer heel snel vol gesport kon worden .

Wesley
2022-09-12
10

Onze zoon Sam is hier heel fijn behandeld door Job. Zijn slaap problemen zijn echt een stuk minder geworden en hij heeft veel meer rust. Ook konden we snel terecht hier.

Lotte
2022-09-10
10

Fijn dat een behandeling aangepast wordt aan de persoon, mijn zoon 13 jaar, adhd-er, heerlijk druk en afgeleid werd super goed geaccepteerd en met geduld gehoord. Ook zijn behandeling is geslaagd....

ouder(s)/verzorger(s) van Sil
2022-08-22
8

Goede aandacht en luisteren naar situatie die je schetst. Houden rekening met persoonlijke grenzen.

ouder(s)/verzorger(s) van Anne
2022-08-19
10

Kon erg snel terecht met mijn klachten waardoor ze niet erger zijn geworden

Renske
2022-08-16
8

De behandeling heeft de pijn veel doen verminderen.

Caspar
2022-08-01
10

Miranda heeft ons zoontje van toen 2 maanden echt geweldig goed geholpen. Ze stelt hem voordat ze begint eerst op het gemak waarna ze een grote glimlach terugkrijgt voordat ze begon. Na de 1e...

Janneke kox
2022-07-28
10

Veel bekken bodem klachten ervaren tijdens de zwangerschap, altijd super geholpen en me ook gehoord gevoeld. Een aanrader!

Fleur
2022-07-27
10

Laura is zeer deskundig, maakt laagdrempelig contact met kind, we hebben snel een afspraak kunnen maken, prettige benadering tijdens de behandeling.

Ouder
2022-07-25
10

Toen ik relatief kort voor mijn vakantie pijn in beide voeten kreeg, heeft de secretaresse haar uiterste best gedaan om nog voor mijn vakantie afspraken in te plannen. Dankzij de behandelingen en...

Monique
2022-07-24
10

Zie hierboven

Leny
2022-07-20
10

Bij het eerste telefonische contact werd ik vriendelijk te woord gestaan door de assistente en er kon al voor 2 dagen later een afspraak worden gemaakt voor mijn zoon. Het eerste consult was een...

Irma Robben
2022-07-14
10

Onze zoon kwam voor klachten van de rib en rug. Hij kan zelf niet altijd duidelijk aangeven wat pijnlijk is, Anton laat hem zich op zijn gemak voelen en geeft hem de tijd om aan te geven wat de...

ouder(s)/verzorger(s) van Lars
2022-07-12
10

Bijna een jaar lopen tobben met rugpijn , een lange tijd therapie voor gehad ... eenmaal bij van eijck belandt en daar na 3 behandeling zo goed als van mijn rugpijn af

Ronald
2022-07-11
8

Prettig contact gehad, we konden na een telefoontje, dezelfde dag nog terecht. Een open gesprek gehad en meteen een eerste behandeling. Na een week mochten we al terug komen voor een volgende...

ouder(s)/verzorger(s) van Lars
2022-07-08
9

Zeer prettig ervaren, helaas is mijn probleem niet direct te verhelpen, maar met haar advies kom ik zeker een eind

Tess
2022-07-03
10

met ervaren Osteopaten die professioneel mensen helpen met vriendelijkheid en ervaring en een serieuze passie voor hun vak!

Henk
2022-06-24
10

Kundige osteopaat die tijd neemt om te luisteren. Vervolgens 2 behandelingen gehad en alle pijnklachten zijn verdwenen.

ouder(s)/verzorger(s) van Yuvaan
2022-06-22
9

Door Corona had ik flinke pijn aan mijn longvliezen en mijn energie was tot een nulpunt gedaald. Dankzij de vakkundige en liefdevolle behandeling door Max, voelde ik mij na een paar behandelingen...

Noor
2022-06-13