Wat zijn de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa?

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn beide chronische ontstekingen van de darmwand. Deze chronische ontstekingen kennen acute fases met pijn, krampen, diarree, vermoeidheid en andere klachten. Door dit plotseling ‘opvlammen’ van de pijn worden beide aandoeningen ook wel ‘inflammatory bowel diseases (IBP) genoemd. Maar er zijn ook momenten dat de klachten minder aanwezig zijn.

De ontsteking zit door alle lagen van de darm en bevindt zich vaak bij de overgang van de dikke naar de dunne darm. Het ontstoken gebied wordt vaak gedurende de jaren langzaam groter.

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa?

Enkele symptomen die veel voorkomen bij zowel de ziekte van Crohn als colitis ulcerosa zijn:

  • Diarree
  • Buikpijn
  • Koorts
  • Gewichtsverlies
  • Vermoeidheid
  • Bloedverlies bij de ontlasting

Toch zijn er wel degelijk verschil tussen beide ontstekingen:

Plek van de ontsteking

Bij de ziekte van Crohn zit de ontsteking in het hele maagdarmkanaal, met name in het laatste stukje van de dunne darm en/of de dikke darm. Bij colitis ulcerosa zit de ontsteking vaak alleen in de dikke darm en de endeldarm.

Ernst van de ontsteking
Ontstekingen bij de ziekte van Crohn kunnen tot de diepere lagen van de darmwand doordringen. Als de ontsteking in de darm overslaat naar omliggend darmweefsel of organen, kunnen er zweren en fistels (onnatuurlijke verbindingen tussen twee organen) ontstaan. Bij colitis ulcerosa beperken de ontstekingen zich doorgaans tot de slijmvlieslaag, waardoor er alleen oppervlakkige ontstekingen aan de binnenzijde van de darm ontstaan.

Uitgebreidheid van de ontsteking
De darm is bij colitis ulcerosa aaneengesloten ontstoken en de endeldarm is altijd onderdeel van de ontsteking. Bij de ziekte van Crohn kunnen gezonde delen van de darm zich afwisselen met ontstoken delen.

Wat kan osteopathie betekenen bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa?

Als osteopaat kunnen we de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa niet genezen, wel kunnen we door het verbeteren van de doorbloeding en de functie van de darm de klachten verminderen en het proces vertragen. Hierdoor kan vaak de medicatie worden verminderd of afgebouwd zonder dat er extra klachten ontstaan.

Om de doorbloeding van de darm te stimuleren kunnen we, in de rustige fases, de darm mobiliseren. Door de darm te bewegen, rekken we de bindweefselvliezen waar de darm in ligt. Door deze vliezen lopen de bloedvaten en de zenuwen van en naar de darmen. Spanning op deze vliezen zorgt voor een verminderde doorbloeding. Een mindere doorbloeding zorgt voor een verminderde afweer en voor een verminderde afvoer van afvalstoffen.

In acute fases is het niet verstandig om direct op de darmen te werken, maar dan kunnen we via de wervelkolom, de schedel en nek het zenuwstelsel beïnvloeden. Het zenuwstelsel beïnvloedt de snelheid van het werken van de darm en de mate van doorbloeding van de darmen. Door het behandelen van het middenrif en de borstkas kunnen we invloed uitoefenen op het lymfatisch systeem, wat weer belangrijk is voor de afvoer van afvalstoffen. Zo kunnen we ook tijdens de acute fase een positieve invloed uitoefenen op het ontstekingsproces.

Door de combinatie van een directe en een indirecte behandeling van de darm wordt er vaak een erg positieve verandering in de klachten ervaren.

Heb jij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa?

Neem dan contact met ons op. We kijken graag hoe we je kunnen helpen.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Tips bij ziekte van Crohn

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Zeer professioneel, vriendelijk en met succes behandeld aan schouderblessure.

Patricia
2022-11-15
9

Ik kwam met klachten aan si gewricht met uitstraling naar rechterbeen. Na 3 behandelingen is de pijn geminimaliseerd en heb ik meer bewegingsvrijheid gekregen in mijn bekken.

Arabel
2022-10-30
9

Ik had al 1,5 jaar pijn en heb hiervoor allerlei onderzoeken in het ziekenhuis gehad zonder dat de oorzaak gevonden werd. Anton heeft goed naar mijn verhaal geluisterd en al na 3 behandelingen is de...

Anita
2022-10-10
10

Was niet bekend met de osteopathie. heb veel baat gehad bij de behandelingen. Behandelaar had snel door dat het hier om de weke delen in het lichaam gaat. Verklevingen a,g,v. vele operaties.

meneer Johannes
2022-10-10
8

goed geduldig professioneel

Jurgen
2022-10-07
10

Werd snel geholpen met mijn klacht. Was zeer effectief en goed verholpen

meneer cees
2022-10-06
10

Laura heeft mij echt geweldig geholpen! Gelukkig van mijn pijn af waar ik al jaren mee ziekenhuis in en ziekenhuis uit liep.

Ingrid
2022-10-03
9

Wordt fijn en goed behandeld.

Marcel
2022-10-01
8

De afspraken bij osteopaat Wouter bevielen best goed en de behandelingen hebben voor een lichte verbetering gezorgd. Helaas niet het gewenste resultaat na een aantal afspraken, maar het was wel goed...

Romeo Gagliotti
2022-09-26
10

Heel fijn geholpen.

ouder(s)/verzorger(s) van Mara
2022-09-17
10

Na een paar behandelingen kon ik zonder klachten weer verder. Ik heb het als vriendelijk, deskundig en duidelijke uitleg ervaren.

Tanja Walter
2022-09-15
10

Mijn baby had al een paar maanden last van obstipatie. De huisarts bleef meer en meer laxeermiddelen voorschrijven, met als resultaat nog meer buikpijn. Zo kon het niet verder. Ik was vrij sceptisch,...

Anoniem
2022-09-15
10

Heel erg snel van diverse sportblessures en kleine pijntjes afgeholpen. Zeer deskundig geholpen en gehele lichaam werd gekeken. Waardoor er weer heel snel vol gesport kon worden .

Wesley
2022-09-12
10

Onze zoon Sam is hier heel fijn behandeld door Job. Zijn slaap problemen zijn echt een stuk minder geworden en hij heeft veel meer rust. Ook konden we snel terecht hier.

Lotte
2022-09-10
10

Fijn dat een behandeling aangepast wordt aan de persoon, mijn zoon 13 jaar, adhd-er, heerlijk druk en afgeleid werd super goed geaccepteerd en met geduld gehoord. Ook zijn behandeling is geslaagd....

ouder(s)/verzorger(s) van Sil
2022-08-22
8

Goede aandacht en luisteren naar situatie die je schetst. Houden rekening met persoonlijke grenzen.

ouder(s)/verzorger(s) van Anne
2022-08-19
10

Kon erg snel terecht met mijn klachten waardoor ze niet erger zijn geworden

Renske
2022-08-16
8

De behandeling heeft de pijn veel doen verminderen.

Caspar
2022-08-01
10

Miranda heeft ons zoontje van toen 2 maanden echt geweldig goed geholpen. Ze stelt hem voordat ze begint eerst op het gemak waarna ze een grote glimlach terugkrijgt voordat ze begon. Na de 1e...

Janneke kox
2022-07-28
10

Veel bekken bodem klachten ervaren tijdens de zwangerschap, altijd super geholpen en me ook gehoord gevoeld. Een aanrader!

Fleur
2022-07-27
10

Laura is zeer deskundig, maakt laagdrempelig contact met kind, we hebben snel een afspraak kunnen maken, prettige benadering tijdens de behandeling.

Ouder
2022-07-25
10

Toen ik relatief kort voor mijn vakantie pijn in beide voeten kreeg, heeft de secretaresse haar uiterste best gedaan om nog voor mijn vakantie afspraken in te plannen. Dankzij de behandelingen en...

Monique
2022-07-24
10

Zie hierboven

Leny
2022-07-20
10

Bij het eerste telefonische contact werd ik vriendelijk te woord gestaan door de assistente en er kon al voor 2 dagen later een afspraak worden gemaakt voor mijn zoon. Het eerste consult was een...

Irma Robben
2022-07-14
10

Onze zoon kwam voor klachten van de rib en rug. Hij kan zelf niet altijd duidelijk aangeven wat pijnlijk is, Anton laat hem zich op zijn gemak voelen en geeft hem de tijd om aan te geven wat de...

ouder(s)/verzorger(s) van Lars
2022-07-12