Wanneer spreken we van een huilbaby?

Iedereen heeft weleens van de term huilbaby gehoord, maar wat is het nu eigenlijk? Huilen is normaal. Voordat we dieper ingaan op de term huilbaby bespreken we eerst kort wat we als normaal huilgedrag zien.

Een baby kan nog niet praten en kan zichzelf ook niet voortbewegen. Het kind is dus, in tegenstelling tot de meeste oudere kinderen en de meeste volwassenen, volledig afhankelijk van zijn omgeving om zijn behoeften te vervullen. Het enige communicatiemiddel dat een baby heeft, wanneer hij iets nodig heeft, is huilen. Het is dus volkomen normaal dat een kindje huilt.

De eerste 2 weken huilt een kind gemiddeld 1 à 1½ uur per dag. In de weken erna neemt het huilen toe, waarbij er rond de 6 weken een zogenaamde “huilpiek” is. Een kind huilt dan gemiddeld 2 à 2½ uur per dag. Daarna neemt het huilen weer af, zodat een kind rond de 4 maanden weer ongeveer 1 à 1½ uur per dag huilt.

Er wordt gesproken van een huilbaby wanneer een kind meer dan 3 uur per dag huilt, meer dan 3 dagen in de week gedurende 3 weken achter elkaar of wanneer ouders het huilen van hun kind als een probleem ervaren.

Wat zijn mogelijke oorzaken van overmatig huilen?

De meest voorkomende oorzaken die we in de praktijk zien, waardoor het kindje overmatig gaat huilen zijn:

♦ (Verborgen) reflux:
Een kind ligt het overgrote deel van de dag plat. Als de maagingang niet goed afsluit, kan er zuur uit de maag de slokdarm inlopen. Dit kan pijn doen.

♦ Intoleranties en/of allergieën:
Mogelijke nevensymptomen bij intolerantie en allergie zijn spijsverteringsproblemen. Een kindje kan overmatig last hebben van reflux, (darm)krampen of (hoofd)pijn.

♦ Overprikkeld:
Dit is eigenlijk de meest voorkomende oorzaak. Er zijn veel oorzaken te bedenken waardoor een kind overprikkeld geraakt is. Grofweg kun je die prikkels verdelen in externe en interne prikkels.

Voorbeelden van externe prikkels zijn geluid, licht, geuren, temperatuur en drukte. Voorbeelden van interne prikkels zijn sprongen in de ontwikkeling, ziekte, pijn, honger/dorst, angst, bewegingsverlies in het lichaam en spijsverteringsproblemen. Wanneer een kind overprikkeld is, wordt het moe. Misschien herken je het wel na een dagje Efteling, waarbij je op het einde van de dag veel huilende kinderen ziet, ondanks de leuke dag. Bij baby’s zie je, ondanks de vermoeidheid, dat ze niet goed zelf in slaap kunnen komen. Ze zijn ook moeilijker te troosten. Door het slaapgebrek blijven ze moe, waardoor ze weer overprikkeld raken en zo ontstaat een vicieuze cirkel.

Wat kan een osteopaat betekenen?

Na een uitgebreide anamnese met daarop volgend een lichamelijk onderzoek van het kindje, wordt bekeken waar in het lichaam bewegingsverlies is. Ook wordt er gelet op asymmetrie van bewegingen die het kindje zelf maakt of asymmetrie in bepaalde reflexen of spierspanning. Op deze manier wordt de oorzaak van de klachten opgespoord.

 

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Knuffelen, knuffelen, knuffelen!

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Zeer professioneel, vriendelijk en met succes behandeld aan schouderblessure.

Patricia
2022-11-15
9

Ik kwam met klachten aan si gewricht met uitstraling naar rechterbeen. Na 3 behandelingen is de pijn geminimaliseerd en heb ik meer bewegingsvrijheid gekregen in mijn bekken.

Arabel
2022-10-30
9

Ik had al 1,5 jaar pijn en heb hiervoor allerlei onderzoeken in het ziekenhuis gehad zonder dat de oorzaak gevonden werd. Anton heeft goed naar mijn verhaal geluisterd en al na 3 behandelingen is de...

Anita
2022-10-10
10

Was niet bekend met de osteopathie. heb veel baat gehad bij de behandelingen. Behandelaar had snel door dat het hier om de weke delen in het lichaam gaat. Verklevingen a,g,v. vele operaties.

meneer Johannes
2022-10-10
8

goed geduldig professioneel

Jurgen
2022-10-07
10

Werd snel geholpen met mijn klacht. Was zeer effectief en goed verholpen

meneer cees
2022-10-06
10

Laura heeft mij echt geweldig geholpen! Gelukkig van mijn pijn af waar ik al jaren mee ziekenhuis in en ziekenhuis uit liep.

Ingrid
2022-10-03
9

Wordt fijn en goed behandeld.

Marcel
2022-10-01
8

De afspraken bij osteopaat Wouter bevielen best goed en de behandelingen hebben voor een lichte verbetering gezorgd. Helaas niet het gewenste resultaat na een aantal afspraken, maar het was wel goed...

Romeo Gagliotti
2022-09-26
10

Heel fijn geholpen.

ouder(s)/verzorger(s) van Mara
2022-09-17
10

Na een paar behandelingen kon ik zonder klachten weer verder. Ik heb het als vriendelijk, deskundig en duidelijke uitleg ervaren.

Tanja Walter
2022-09-15
10

Mijn baby had al een paar maanden last van obstipatie. De huisarts bleef meer en meer laxeermiddelen voorschrijven, met als resultaat nog meer buikpijn. Zo kon het niet verder. Ik was vrij sceptisch,...

Anoniem
2022-09-15
10

Heel erg snel van diverse sportblessures en kleine pijntjes afgeholpen. Zeer deskundig geholpen en gehele lichaam werd gekeken. Waardoor er weer heel snel vol gesport kon worden .

Wesley
2022-09-12
10

Onze zoon Sam is hier heel fijn behandeld door Job. Zijn slaap problemen zijn echt een stuk minder geworden en hij heeft veel meer rust. Ook konden we snel terecht hier.

Lotte
2022-09-10
10

Fijn dat een behandeling aangepast wordt aan de persoon, mijn zoon 13 jaar, adhd-er, heerlijk druk en afgeleid werd super goed geaccepteerd en met geduld gehoord. Ook zijn behandeling is geslaagd....

ouder(s)/verzorger(s) van Sil
2022-08-22
8

Goede aandacht en luisteren naar situatie die je schetst. Houden rekening met persoonlijke grenzen.

ouder(s)/verzorger(s) van Anne
2022-08-19
10

Kon erg snel terecht met mijn klachten waardoor ze niet erger zijn geworden

Renske
2022-08-16
8

De behandeling heeft de pijn veel doen verminderen.

Caspar
2022-08-01
10

Miranda heeft ons zoontje van toen 2 maanden echt geweldig goed geholpen. Ze stelt hem voordat ze begint eerst op het gemak waarna ze een grote glimlach terugkrijgt voordat ze begon. Na de 1e...

Janneke kox
2022-07-28
10

Veel bekken bodem klachten ervaren tijdens de zwangerschap, altijd super geholpen en me ook gehoord gevoeld. Een aanrader!

Fleur
2022-07-27
10

Laura is zeer deskundig, maakt laagdrempelig contact met kind, we hebben snel een afspraak kunnen maken, prettige benadering tijdens de behandeling.

Ouder
2022-07-25
10

Toen ik relatief kort voor mijn vakantie pijn in beide voeten kreeg, heeft de secretaresse haar uiterste best gedaan om nog voor mijn vakantie afspraken in te plannen. Dankzij de behandelingen en...

Monique
2022-07-24
10

Zie hierboven

Leny
2022-07-20
10

Bij het eerste telefonische contact werd ik vriendelijk te woord gestaan door de assistente en er kon al voor 2 dagen later een afspraak worden gemaakt voor mijn zoon. Het eerste consult was een...

Irma Robben
2022-07-14
10

Onze zoon kwam voor klachten van de rib en rug. Hij kan zelf niet altijd duidelijk aangeven wat pijnlijk is, Anton laat hem zich op zijn gemak voelen en geeft hem de tijd om aan te geven wat de...

ouder(s)/verzorger(s) van Lars
2022-07-12