Wanneer spreken we van een huilbaby?

Iedereen heeft weleens van de term huilbaby gehoord, maar wat is het nu eigenlijk?

De eerste 2 weken huilt een kind gemiddeld 1 à 1½ uur per dag. In de weken erna neemt het huilen toe, waarbij er rond de 6 weken een zogenaamde “huilpiek” is. Een kind huilt dan gemiddeld 2 à 2½ uur per dag. Daarna neemt het huilen weer af, zodat een kind rond de 4 maanden weer 1 à 1½ uur per dag huilt.

Wanneer is er dan sprake van een huilbaby? Een huilbaby huilt meer dan 3 uur per dag, meer dan 3 dagen in de week gedurende 3 weken achter elkaar. Ook spreken we van een huilbaby wanneer ouders het huilen van hun kind als een probleem ervaren.

Wat zijn mogelijke oorzaken van overmatig huilen?

Er zijn diverse oorzaken die kunnen leiden tot overmatig huilen, zoals:

♦ (Verborgen) reflux
Een kind ligt het overgrote deel van de dag plat. Als de maagingang niet goed afsluit, kan er zuur uit de maag de slokdarm inlopen. Dit kan ongemak geven.

♦ Darmkrampen
Wanneer een kind moeite heeft met de vertering van de voeding kan het darmkrampen krijgen. Dit kan erg vervelend zijn en ook het poepen moeilijker maken.

♦ Voorkeurshouding
Een voorkeurshouding kan voor een baby erg beperkend zijn, bijvoorbeeld bij (niet) comfortabel kunnen liggen, (niet) drinken in een juiste positie uit de borst of uit de fles en slapen.

♦ Overprikkeld
Er zijn meerdere oorzaken te bedenken waardoor een kind overprikkeld geraakt is. Grofweg kun je die prikkels verdelen in externe en interne prikkels. Voorbeelden van externe prikkels zijn geluid, licht, geuren, temperatuur en drukte. Interne prikkels zijn bijvoorbeeld sprongen in de ontwikkeling, ziekte, pijn, honger/dorst, angst, bewegingsverlies in het lichaam en spijsverteringsproblemen. 

Wanneer een kind overprikkeld is, wordt het moe. Misschien herken je het wel na een dagje Efteling waar je op het einde van de dag veel huilende kinderen ziet, ondanks de leuke dag. Bij baby’s zie je vaak dat ze, ondanks de vermoeidheid, niet goed zelf in slaap kunnen komen. Ze zijn ook moeilijker te troosten. Door het slaapgebrek blijven ze moe, waardoor ze weer overprikkeld raken. Zo ontstaat een vicieuze cirkel.

Wat kan een osteopaat betekenen voor een huilbaby?

Na een uitgebreide anamnese met daaropvolgend een lichamelijk onderzoek van het kindje, bekijken we waar in het lichaam bewegingsverlies is. Ook letten we op asymmetrie van bewegingen die het kindje zelf maakt of asymmetrie in bepaalde reflexen of spierspanning. Op deze manier proberen we de oorzaak van de klachten op te sporen. Aansluitend volgt de behandeling, waarbij je kindje in een groot babykussen ligt en we met zachte manuele technieken proberen de beweeglijkheid in het lichaam te herstellen/optimaliseren.

Is jouw kindje een huilbaby en wil je daar hulp bij?

Omdat we het belangrijk vinden om een baby met klachten op korte termijn te kunnen zien en behandelen hebben de osteopaten de zogenaamde 'babygaten' in de agenda. Dit zijn plekjes die worden gereserveerd om je baby met klachten op korte termijn te kunnen inplannen. Neem contact met ons op om gebruik te maken van zo'n babygat of maak online een afspraak (systeem ziet dan helaas geen babygaten). We bekijken dan samen hoe we jouw kleintje kunnen helpen.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Knuffelen, knuffelen, knuffelen!

Lees meer

Wat anderen zeggen

9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29
10

2x geholpen voor mijn burn-out, na elke sessies voelde ik mij ontspannen en lekkerder in mijn vel. Blij met het resultaat!

H.
2023-08-25
9

Job toonde zich empathisch, dacht met me mee over de mogelijke oorzaken en preventiemogelijkheden en wist duidelijk wat hij deed. Zeer toegankelijk, vriendelijk en deskundig!

Boudewijn
2023-08-16
10

Wij hadden onze behandelingen met ons gezin bij Job en dit is goed bevallen. Het was onze eerste keer bij n osteopaat. Job lichtte ook alles duidelijk toe. Zeer tevreden en de klachten zijn...

Westerhout
2023-08-15
10

Fijn dat er zo goed geluisterd en gekeken wordt naar de vraag van de persoon.

Luc
2023-08-11
10

Met respect Duidelijke uitleg Gemoedelijk

Jeanne
2023-07-23
9

De osteopaat was de eerste persoon die voedingsadviezen gaf. Dit heeft me echt geholpen en de klachten verminderd.

mevrouw E. Spooren
2023-07-13
7

veel beter als alle voorgaande behandelingen bij fysio's.

Jan
2023-07-10
10

We zijn erg fijn geholpen door deze praktijk op een duidelijke gestructureerde manier.

Karolina
2023-07-06