Wanneer spreken we van een huilbaby?
Iedereen heeft weleens van de term huilbaby gehoord, maar wat is het nu eigenlijk?
De eerste 2 weken huilt een kind gemiddeld 1 à 1½ uur per dag. In de weken erna neemt het huilen toe, waarbij er rond de 6 weken een zogenaamde “huilpiek” is. Een kind huilt dan gemiddeld 2 à 2½ uur per dag. Daarna neemt het huilen weer af, zodat een kind rond de 4 maanden weer 1 à 1½ uur per dag huilt.
Wanneer is er dan sprake van een huilbaby? Een huilbaby huilt meer dan 3 uur per dag, meer dan 3 dagen in de week gedurende 3 weken achter elkaar. Ook spreken we van een huilbaby wanneer ouders het huilen van hun kind als een probleem ervaren.
Wat zijn mogelijke oorzaken van overmatig huilen?
Er zijn diverse oorzaken die kunnen leiden tot overmatig huilen, zoals:
♦ (Verborgen) reflux
Een kind ligt het overgrote deel van de dag plat. Als de maagingang niet goed afsluit, kan er zuur uit de maag de slokdarm inlopen. Dit kan ongemak geven.
♦ Darmkrampen
Wanneer een kind moeite heeft met de vertering van de voeding kan het darmkrampen krijgen. Dit kan erg vervelend zijn en ook het poepen moeilijker maken.
♦ Voorkeurshouding
Een voorkeurshouding kan voor een baby erg beperkend zijn, bijvoorbeeld bij (niet) comfortabel kunnen liggen, (niet) drinken in een juiste positie uit de borst of uit de fles en slapen.
♦ Overprikkeld
Er zijn meerdere oorzaken te bedenken waardoor een kind overprikkeld geraakt is. Grofweg kun je die prikkels verdelen in externe en interne prikkels. Voorbeelden van externe prikkels zijn geluid, licht, geuren, temperatuur en drukte. Interne prikkels zijn bijvoorbeeld sprongen in de ontwikkeling, ziekte, pijn, honger/dorst, angst, bewegingsverlies in het lichaam en spijsverteringsproblemen.
Wanneer een kind overprikkeld is, wordt het moe. Misschien herken je het wel na een dagje Efteling waar je op het einde van de dag veel huilende kinderen ziet, ondanks de leuke dag. Bij baby’s zie je vaak dat ze, ondanks de vermoeidheid, niet goed zelf in slaap kunnen komen. Ze zijn ook moeilijker te troosten. Door het slaapgebrek blijven ze moe, waardoor ze weer overprikkeld raken. Zo ontstaat een vicieuze cirkel.
Wat kan een osteopaat betekenen voor een huilbaby?
Na een uitgebreide anamnese met daaropvolgend een lichamelijk onderzoek van het kindje, bekijken we waar in het lichaam bewegingsverlies is. Ook letten we op asymmetrie van bewegingen die het kindje zelf maakt of asymmetrie in bepaalde reflexen of spierspanning. Op deze manier proberen we de oorzaak van de klachten op te sporen. Aansluitend volgt de behandeling, waarbij je kindje in een groot babykussen ligt en we met zachte manuele technieken proberen de beweeglijkheid in het lichaam te herstellen/optimaliseren.
Is jouw kindje een huilbaby en wil je daar hulp bij?
Omdat we het belangrijk vinden om een baby met klachten op korte termijn te kunnen zien en behandelen hebben de osteopaten de zogenaamde 'babygaten' in de agenda. Dit zijn plekjes die worden gereserveerd om je baby met klachten op korte termijn te kunnen inplannen. Neem contact met ons op om gebruik te maken van zo'n babygat of maak online een afspraak (systeem ziet dan helaas geen babygaten). We bekijken dan samen hoe we jouw kleintje kunnen helpen.