Symptomen van burn-out

Je kunt een burn-out of overspannen zijn herkennen aan een aantal symptomen, zoals het ontbreken van energie, opzien tegen werkzaamheden en verplichtingen, maar ook tegen leuke uitjes en moeite hebben met onrustige omgevingen.

Deze symptomen gaan vaak samen met lichamelijke klachten als:

  • buikpijn
  • misselijkheid
  • hoofdpijn
  • spanning in de nek/schoudergordel
  • verminderd libido
  • slapeloosheid

Wat gebeurt er in je lichaam bij burn-out of overspannen zijn?

Bij een burn-out beïnvloeden psychische en lichamelijke facetten elkaar. De symptomen komen overeen met die van een depressie. Het ontstaan van een depressie heeft echter meer te maken met serotonine, terwijl een burn-out meer overeenkomt met het chronisch vermoeidheidssyndroom. Hierbij spelen de hormonen adrenaline en cortisol meer een rol.

Het bijniermerg maakt adrenaline en noradrenaline aan, de bijnierschors maakt cortisol, aldosteron en geslachtshormonen aan. Bij langdurige stress, of als het lichaam zelf niet uit de stressstand komt, raken de hormonen uitgeput. Door trauma of littekenweefsel kan de mobiliteit of de doorbloeding van de bijnier en bijnierschors verstoord raken, waardoor er minder hormonen worden geproduceerd.

De bijnier en bijnierschors worden aangestuurd door de hormonen die worden geproduceerd in de hypofyse en de hypothalamus, beide bevinden zich in de hersenen. Bij spanningen in de hoge nek of in de schedel zelf kan hier ook een verandering plaatsvinden, waardoor er zonder een stressoorzaak toch een burn-out kan ontstaan.

Een andere oorzaak van burn-out klachten kan zijn een verminderde drainage van lymfe uit het hoofd waardoor er afvalstoffen  rond de hypofyse kunnen blijven hangen en de hypofyse, de moeder computer van het hormoonsysteem, van slag raakt.

Wat osteopathie voor je kan betekenen bij burn-out of overspannen zijn

Zoals gezegd benaderen osteopaten een burn-out of overspannen zijn vanuit het fysieke stuk, maar we hebben zeker ook aandacht voor de psychische aspecten en het ontstaan daarvan.

Om de fysieke klachten bij een burn out te behandelen onderzoeken we het hormoonsysteem en dan met name het deel wat actief is tijdens stress, de zogenoemde stress-as van de hypothalamus, hypofyse en de bijnierschors. Deze stress-as is vaak te lang aangesproken en is daardoor uitgeput. 

Door mobilisaties van de nek, de hals, de schedel en de borstkas kunnen we invloed uitoefenen op de hypofyse en de hypothalamus. Met mobilisaties van de nier hebben we een positieve invloed op de bijnierschors.

We hebben in de behandeling aandacht voor de symptomen die je ervaart van de burn-out. Deze zullen echter door het aanpakken van de oorzaak van de klachten al een stuk verminderen. Maar blokkades in het lichaam geven prikkels en deze kunnen de stress-as negatief blijven stimuleren. Het is dus erg belangrijk om het gehele lichaam te onderzoeken en behandelen en daarmee zoveel mogelijk negatieve prikkels weg te nemen. We gaan jouw lichaam rust geven zodat je kunt herstellen. 

Het is natuurlijk ook belangrijk om de oorzaak van de burn-out te vinden, om herhalingen te voorkomen. 

Heb je ook last van een burn-out of overspannenheid en wil je daar vanaf?

Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Warmte ontspant bij stress

Lees meer

Tips bij burn-out

Lees meer

Ontladen van stress

Lees meer

Wat anderen zeggen

9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29
10

2x geholpen voor mijn burn-out, na elke sessies voelde ik mij ontspannen en lekkerder in mijn vel. Blij met het resultaat!

H.
2023-08-25
9

Job toonde zich empathisch, dacht met me mee over de mogelijke oorzaken en preventiemogelijkheden en wist duidelijk wat hij deed. Zeer toegankelijk, vriendelijk en deskundig!

Boudewijn
2023-08-16
10

Wij hadden onze behandelingen met ons gezin bij Job en dit is goed bevallen. Het was onze eerste keer bij n osteopaat. Job lichtte ook alles duidelijk toe. Zeer tevreden en de klachten zijn...

Westerhout
2023-08-15
10

Fijn dat er zo goed geluisterd en gekeken wordt naar de vraag van de persoon.

Luc
2023-08-11
10

Met respect Duidelijke uitleg Gemoedelijk

Jeanne
2023-07-23
9

De osteopaat was de eerste persoon die voedingsadviezen gaf. Dit heeft me echt geholpen en de klachten verminderd.

mevrouw E. Spooren
2023-07-13
7

veel beter als alle voorgaande behandelingen bij fysio's.

Jan
2023-07-10
10

We zijn erg fijn geholpen door deze praktijk op een duidelijke gestructureerde manier.

Karolina
2023-07-06