Symptomen van burn-out

Je kunt een burn-out of overspannen zijn herkennen aan een aantal symptomen, zoals het ontbreken van energie, opzien tegen werkzaamheden en verplichtingen, maar ook tegen leuke uitjes en moeite hebben met onrustige omgevingen.

Deze symptomen gaan vaak samen met lichamelijke klachten als:

  • buikpijn
  • misselijkheid
  • hoofdpijn
  • spanning in de nek/schoudergordel
  • verminderd libido
  • slapeloosheid

Wat gebeurt er in je lichaam bij burn-out of overspannen zijn?

Bij een burn-out beïnvloeden psychische en lichamelijke facetten elkaar. De symptomen komen overeen met die van een depressie. Het ontstaan van een depressie heeft echter meer te maken met serotonine, terwijl een burn-out meer overeenkomt met het chronisch vermoeidheidssyndroom. Hierbij spelen de hormonen adrenaline en cortisol meer een rol.

Het bijniermerg maakt adrenaline en noradrenaline aan, de bijnierschors maakt cortisol, aldosteron en geslachtshormonen aan. Bij langdurige stress, of als het lichaam zelf niet uit de stressstand komt, raken de hormonen uitgeput. Door trauma of littekenweefsel kan de mobiliteit of de doorbloeding van de bijnier en bijnierschors verstoord raken, waardoor er minder hormonen worden geproduceerd.

De bijnier en bijnierschors worden aangestuurd door de hormonen die worden geproduceerd in de hypofyse en de hypothalamus, beide bevinden zich in de hersenen. Bij spanningen in de hoge nek of in de schedel zelf kan hier ook een verandering plaatsvinden, waardoor er zonder een stressoorzaak toch een burn-out kan ontstaan.

Een andere oorzaak van burn-out klachten kan zijn een verminderde drainage van lymfe uit het hoofd waardoor er afvalstoffen  rond de hypofyse kunnen blijven hangen en de hypofyse, de moeder computer van het hormoonsysteem, van slag raakt.

Wat osteopathie voor je kan betekenen bij burn-out of overspannen zijn

Zoals gezegd benaderen osteopaten een burn-out of overspannen zijn vanuit het fysieke stuk, maar we hebben zeker ook aandacht voor de psychische aspecten en het ontstaan daarvan.

Om de fysieke klachten bij een burn out te behandelen onderzoeken we het hormoonsysteem en dan met name het deel wat actief is tijdens stress, de zogenoemde stress-as van de hypothalamus, hypofyse en de bijnierschors. Deze stress-as is vaak te lang aangesproken en is daardoor uitgeput. 

Door mobilisaties van de nek, de hals, de schedel en de borstkas kunnen we invloed uitoefenen op de hypofyse en de hypothalamus. Met mobilisaties van de nier hebben we een positieve invloed op de bijnierschors.

We hebben in de behandeling aandacht voor de symptomen die je ervaart van de burn-out. Deze zullen echter door het aanpakken van de oorzaak van de klachten al een stuk verminderen. Maar blokkades in het lichaam geven prikkels en deze kunnen de stress-as negatief blijven stimuleren. Het is dus erg belangrijk om het gehele lichaam te onderzoeken en behandelen en daarmee zoveel mogelijk negatieve prikkels weg te nemen. We gaan jouw lichaam rust geven zodat je kunt herstellen. 

Het is natuurlijk ook belangrijk om de oorzaak van de burn-out te vinden, om herhalingen te voorkomen. 

Heb je ook last van een burn-out of overspannenheid en wil je daar vanaf?

Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Warmte ontspant bij stress

Lees meer

Tips bij burn-out

Lees meer

Ontladen van stress

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Laura heeft mij echt geweldig geholpen! Gelukkig van mijn pijn af waar ik al jaren mee ziekenhuis in en ziekenhuis uit liep.

Ingrid
2022-10-03
9

Wordt fijn en goed behandeld.

Marcel
2022-10-01
8

De afspraken bij osteopaat Wouter bevielen best goed en de behandelingen hebben voor een lichte verbetering gezorgd. Helaas niet het gewenste resultaat na een aantal afspraken, maar het was wel goed...

Romeo Gagliotti
2022-09-26
10

Heel fijn geholpen.

ouder(s)/verzorger(s) van Mara
2022-09-17
10

Na een paar behandelingen kon ik zonder klachten weer verder. Ik heb het als vriendelijk, deskundig en duidelijke uitleg ervaren.

Tanja Walter
2022-09-15
10

Mijn baby had al een paar maanden last van obstipatie. De huisarts bleef meer en meer laxeermiddelen voorschrijven, met als resultaat nog meer buikpijn. Zo kon het niet verder. Ik was vrij sceptisch,...

Anoniem
2022-09-15
10

Heel erg snel van diverse sportblessures en kleine pijntjes afgeholpen. Zeer deskundig geholpen en gehele lichaam werd gekeken. Waardoor er weer heel snel vol gesport kon worden .

Wesley
2022-09-12
10

Onze zoon Sam is hier heel fijn behandeld door Job. Zijn slaap problemen zijn echt een stuk minder geworden en hij heeft veel meer rust. Ook konden we snel terecht hier.

Lotte
2022-09-10
10

Fijn dat een behandeling aangepast wordt aan de persoon, mijn zoon 13 jaar, adhd-er, heerlijk druk en afgeleid werd super goed geaccepteerd en met geduld gehoord. Ook zijn behandeling is geslaagd....

ouder(s)/verzorger(s) van Sil
2022-08-22
8

Goede aandacht en luisteren naar situatie die je schetst. Houden rekening met persoonlijke grenzen.

ouder(s)/verzorger(s) van Anne
2022-08-19
10

Kon erg snel terecht met mijn klachten waardoor ze niet erger zijn geworden

Renske
2022-08-16
8

De behandeling heeft de pijn veel doen verminderen.

Caspar
2022-08-01
10

Miranda heeft ons zoontje van toen 2 maanden echt geweldig goed geholpen. Ze stelt hem voordat ze begint eerst op het gemak waarna ze een grote glimlach terugkrijgt voordat ze begon. Na de 1e...

Janneke kox
2022-07-28
10

Veel bekken bodem klachten ervaren tijdens de zwangerschap, altijd super geholpen en me ook gehoord gevoeld. Een aanrader!

Fleur
2022-07-27
10

Laura is zeer deskundig, maakt laagdrempelig contact met kind, we hebben snel een afspraak kunnen maken, prettige benadering tijdens de behandeling.

Ouder
2022-07-25
10

Toen ik relatief kort voor mijn vakantie pijn in beide voeten kreeg, heeft de secretaresse haar uiterste best gedaan om nog voor mijn vakantie afspraken in te plannen. Dankzij de behandelingen en...

Monique
2022-07-24
10

Zie hierboven

Leny
2022-07-20
10

Bij het eerste telefonische contact werd ik vriendelijk te woord gestaan door de assistente en er kon al voor 2 dagen later een afspraak worden gemaakt voor mijn zoon. Het eerste consult was een...

Irma Robben
2022-07-14
10

Onze zoon kwam voor klachten van de rib en rug. Hij kan zelf niet altijd duidelijk aangeven wat pijnlijk is, Anton laat hem zich op zijn gemak voelen en geeft hem de tijd om aan te geven wat de...

ouder(s)/verzorger(s) van Lars
2022-07-12
10

Bijna een jaar lopen tobben met rugpijn , een lange tijd therapie voor gehad ... eenmaal bij van eijck belandt en daar na 3 behandeling zo goed als van mijn rugpijn af

Ronald
2022-07-11
8

Prettig contact gehad, we konden na een telefoontje, dezelfde dag nog terecht. Een open gesprek gehad en meteen een eerste behandeling. Na een week mochten we al terug komen voor een volgende...

ouder(s)/verzorger(s) van Lars
2022-07-08
9

Zeer prettig ervaren, helaas is mijn probleem niet direct te verhelpen, maar met haar advies kom ik zeker een eind

Tess
2022-07-03
10

met ervaren Osteopaten die professioneel mensen helpen met vriendelijkheid en ervaring en een serieuze passie voor hun vak!

Henk
2022-06-24
10

Kundige osteopaat die tijd neemt om te luisteren. Vervolgens 2 behandelingen gehad en alle pijnklachten zijn verdwenen.

ouder(s)/verzorger(s) van Yuvaan
2022-06-22
9

Door Corona had ik flinke pijn aan mijn longvliezen en mijn energie was tot een nulpunt gedaald. Dankzij de vakkundige en liefdevolle behandeling door Max, voelde ik mij na een paar behandelingen...

Noor
2022-06-13