Wat gebeurt er in je lichaam bij slijmbeursonsteking of peesontsteking?

Schouderklachten kunnen heel divers zijn. Je kunt op verschillende plekken pijn voelen zoals in de bovenarm, schouder- en nekregio of tussen de schouderbladen. Ook kunnen er tintelingen of een bewegingsbeperking aanwezig zijn. De oorzaak hoeft niet persé in de schouder gelegen te zijn en vraagt dus om uitgebreid onderzoek.

Bij actief bewegen van de armen gebruiken we het schoudergewricht, sleutelbeen, schouderblad en de ribben en ook de schedel, nek, borstwervelkolom en de lage rug. Kleine bewegingsbeperkingen in één van deze gewrichten kunnen al voor een verstoring in het bewegingsverloop zorgen, waardoor klachten kunnen ontstaan. Bij schouderklachten kan er sprake zijn van:

  • Een inklemming van spieren, pezen, slijmbeurs, bloedvaten of zenuwen
  • Een overbelasting door herhaalde beweging waardoor een ontsteking ontstaat van een spier, pees of een slijmbeurs
  • Een verminderde belastbaarheid van de schouder doordat bijvoorbeeld een gewrichtje van de schoudergordel minder goed beweegt en de rest dit moet compenseren
  • Frozen shoulder; een ontsteking van het schoudergewricht waarbij het gewrichtskapsel, de spieren en het bindweefsel betrokken zijn

Een inklemming of ontsteking wordt dikwijls veroorzaakt door een verkeerde positie van de schouder waardoor de pezen en slijmbeurs verkeerd belast worden. Heel vaak zie je dat de schouder meer naar voren staat. Er is dan sprake van een positie/stand waarin de schouder kwetsbaarder is. Als er dan ook een bewegingsbeperking is in de nek wordt de slijmbeurs (maar ook een pees die daar loopt) sneller ingeklemd bij het omhoog bewegen van de arm.

Toenemende pijn in- of rondom het gewricht is een symptoom dat vaak voorkomt bij een slijmbeurs en/of peesontsteking in de schouder. Hierdoor wordt het gewricht minder beweeglijk en flexibel en is vaak wat gezwollen. De pijn wordt bij belasting erger. Leunen op de arm kan pijnlijk zijn en de huid kan rood zijn. Sommige bewegingen zorgen voor een plotselinge pijnscheut.

Wat osteopathie voor je kan betekenen bij een slijmbeursontsteking of peesontsteking

De osteopaat gaat op zoek naar de oorzaak van de schouderklachten in de schouder, nek, borstwervelkolom, lage rug, ribben, longen, het diafragma en de subdiafragmale organen (o.a. de maag, milt en lever) en kijkt ook naar de doorbloeding.

Door de bewegingsanalyse van de osteopaat worden de bewegingsbeperkingen vastgesteld en behandeld zodat de slijmbeurs en/of pees niet langer overbelast wordt en kan genezen. Het beweegpatroon van de schouder zal hiervoor hersteld moeten worden. De bewegingsbeperkingen kunnen overal in het lichaam gelegen zijn. Juist door naar het totale bewegen te kijken, kunnen deze beperkingen opgespoord worden.

Als de bewegingsbeperkingen lokaal en in de betrokken regio’s opgelost zijn, zullen de schouderklachten verdwijnen, mits er geen pathologie aanwezig is. Denk aan een jas die te strak zit. Een strakke dichte jas zal in zijn geheel de beweeglijkheid van je schouder tegenhouden. Als je je jas los doet dan kun je je armen weer beter bewegen.

Het is belangrijk om bij dit soort klachten rust te nemen en indien mogelijk de beweging of sport die de blessure heeft veroorzaakt te vermijden.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Wat anderen zeggen

9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29
10

2x geholpen voor mijn burn-out, na elke sessies voelde ik mij ontspannen en lekkerder in mijn vel. Blij met het resultaat!

H.
2023-08-25
9

Job toonde zich empathisch, dacht met me mee over de mogelijke oorzaken en preventiemogelijkheden en wist duidelijk wat hij deed. Zeer toegankelijk, vriendelijk en deskundig!

Boudewijn
2023-08-16
10

Wij hadden onze behandelingen met ons gezin bij Job en dit is goed bevallen. Het was onze eerste keer bij n osteopaat. Job lichtte ook alles duidelijk toe. Zeer tevreden en de klachten zijn...

Westerhout
2023-08-15
10

Fijn dat er zo goed geluisterd en gekeken wordt naar de vraag van de persoon.

Luc
2023-08-11
10

Met respect Duidelijke uitleg Gemoedelijk

Jeanne
2023-07-23
9

De osteopaat was de eerste persoon die voedingsadviezen gaf. Dit heeft me echt geholpen en de klachten verminderd.

mevrouw E. Spooren
2023-07-13
7

veel beter als alle voorgaande behandelingen bij fysio's.

Jan
2023-07-10
10

We zijn erg fijn geholpen door deze praktijk op een duidelijke gestructureerde manier.

Karolina
2023-07-06